Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2010 12:00 | Správy | Domáce správy

Miki v nahrávke: Nes.r ma, ak chceš, aby som ti pomohol!

V sobotu Mikuláš Dzurinda obhájil predsednícky post SDKÚ a už v nedeľu proti nemu Robert Fico vytiahol nahrávku, ktorá ho má usvedčiť z korupcie.

Takto si svoje znovuzvolenie za predsedu SDKÚ Mikuláš Dzurinda asi nepredstavoval. Len deň po tom, ako obhájil stoličku lídra SDKÚ a na kongrese strany nazval Smer bandou skorumpovaných komunistov, vytiahol Robert Fico 11 rokov starú nahrávku, ktorá podľa neho dokazuje, že súčasný minister zahraničných vecí a predseda SDKÚ kryl korupciu na bratislavskom magistráte. Dzurinda to označil za haluz, blud a reakciu ohrdnutej nevesty.


Nahrávky, ktoré sa v médiách objavili už v roku 1999, mali pochádzať z nelegálnych odposluchov SIS. Na zázname sa najprv podnikateľ Vladimír Miškovský sťažuje Dzurindovi, že od neho pýtali úplatok. Na ďalšom sa Dzurinda rozpráva s vtedajším primátorom hlavného mesta Petrom Kresánkom a spomína sa tam aj meno viceprimátora Romana Vavríka.

Podľa Fica sa týka zmluvy na dodávku kotlov za 2,3 miliardy Sk pre OLO, ktorú vyhrala spoločnosť Siemens napriek tomu, že ďalšie dve firmy ponúkli cenu nižšiu o miliardu. „Príbeh je jednoduchý. Pán Miškovský organizuje veľký obchod, pokiaľ ide o dodávku kotlov pre spaľovňu v Bratislave a organizuje to cez spoločnosť Siemens. Potrebuje to vybaviť u primátora mesta Bratislava pána Kresánka. Vstupuje do toho poslanec Vavrík, ktorý podľa pána Miškovského pýta peniaze ako úplatok za tento biznis, a celé to pokrýva pán Dzurinda, ktorý potvrdzuje, že sa o to všetko postará,“ opísal včera Fico.

Samotný záznam pochádza z obdobia krátko pred voľbami roku 1998, keď Dzurinda stál na čele stredopravej SDK. Podľa Fica tak Dzurinda kryl korupciu na bratislavskom magistráte. „Chcem oficiálne požiadať pána Dzurindu, Kresánka, Miškovského, aby vysvetlili, čo sa odohráva na tejto nahrávke,“ dodal Fico.

Dzurinda, tak ako pred jedenástimi rokmi, aj včera priznal, že na nahrávke je jeho hlas. Miškovský sa vraj na neho obrátil s pomocou pri rozhýbaní bežného úradníckeho konania. „Sťažoval sa, že jeho žiadosť leží na magistráte dlho a magistrát nekoná. Zdvihol som telefón a požiadal pána primátora, aby sa veci venovali,“ povedal Dzurinda. V rozhovoroch podľa neho nezaznelo nič výnimočné a že sa iba snažil pomôcť Miškovskému zákonným spôsobom.

Za útokom Fica vidí „reakciu ohrdnutej nevesty“. „Pán Fico mi už mesiac-dva posiela odkazy po rôznych ľuďoch, ako sa máme zblížiť a stretnúť,“ povedal šéf SDKÚ-DS. O tom, že Smer má nahrávku, vedel podľa svojich slov už niekoľko dní. Fico sa mu vraj vyhrážal dva dni pred sobotňajším kongresom SDKÚ, kde Dzurinda obhájil post predsedu.

Hovorca Smeru Erik Tomáš už v sobotu po zvolení Dzurindu za predsedu SDKÚ povedal, že Fico v nedeľu zverejní informácie o nahrávke, ktorá má dokazovať krytie korupcie. Fico však včera tvrdil, že si záznam vypočul až v noci, keď sa vrátil z výjazdu v Nitre. Nahrávku mal do Smeru v sobotu doniesť neznámy človek.

Fico s ňou na políciu nepôjde. „Neviem, čo mám s ňou robiť, orgány musia konať, ak majú pocit, že došlo k spáchaniu trestného činu,“ dodal Fico. Polícia nimi disponuje už niekoľko rokov. V roku 1999 jej ich odovzdal mediálny zástupca HZDS Marián Kardoš, tiež ich mal do HZDS priniesť neznámy muž.

Aj Fico mal záznam!

Aj keď líder Smeru tvrdí, že žiadnu podobnú kauzu Smer nemal, pred voľbami 2010 sa objavila nahrávka s hlasom podobným hlasu Fica. Tú má na stole prokuratúra, ktorá preveruje podozrenie z financovania strany. Hlas podobný Ficovmu sa na nej chváli, že zohnal peniaze vlastnou hlavou. „Dúfam, že to nikto nepočúva. Zabezpečil som tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci,“ vraví hlas na nahrávke. Malo ísť o peniaze na kampaň pred voľbami 2002. Fico však pravosť nahrávky odmietol.

Prepis nahrávky

Dzurinda: - Počúvaj, urobme najprv jednu dohodu my dvaja!
Podnikateľ Miškovský:
- Môžeme, ale teraz som mal nepríjemný rozhovor s Vavríkom, takže začína to byť ako veľmi zlé.

Dzurinda: - Urobme najprv my dvaja jeden zásadný rozhovor, aby sme si dobre rozumeli.
Miškovský:
- Ja môžem byť o 30 minút v Bratislave.

Dzurinda: - Počkaj, počkaj, počkaj, počkaj, teraz ma chvíľu počúvaj. Ty nebudeš neurotik a ja sa budem snažiť ti čo najviac pomôcť. Lebo, Vlado, ty si mi dal papiere, lebo si ich mal v ruke. Ja som urobil to, čo som mal v ruke ja. Ja nemôžem robiť zázraky.
Miškovský:
- Verím, verím...

Dzurinda: - A keď ty sa budeš urážať, a keď ty mi budeš také hlúpe odkazy posielať, tak ja sa na teba vykašlem. Je toto medzi nami jasné?
Miškovský:
- Je, ale Miki...

Dzurinda: - Prosím ťa, 100 ľudí tam bolo a ja som musel rozprávať, tak ma druhýkrát nes.r, keď chceš, aby som ti pomohol, tak ma nes.r.
Miškovský
: - Dobre...

Dzurinda: - Toto aby bolo medzi nami jasné. Ja som to neurobil z rozkoše alebo že ťa nemám rád...
Miškovský:
- Nemusíš ma mať rád...

Dzurinda: - No, tak už, prosím ťa, si druhýkrát odpusť také hlúposti, lebo už ťa nezavolám...
Miškovský:
- Dobre, no, možno som spravil chybu, ospravedlňujem sa ti, pochop aj ty mňa.

Dzurinda: - Prestaň byť citlivka, lebo celý svet sa nekrúti ani okolo mňa, ani okolo teba. Ja sa ti snažím úprimne pomôcť, tak nekop do toho, kto sa ti snaží pomôcť, rozumieš.
Miškovský:
- Tak zavolaj v tejto chvíli Kresánkovi, ktorý sa už dve hodiny vadí s Vavríkom, keď mi chceš pomôcť.

Dzurinda: - Neboj sa, ja viem, čo mám robiť. Ja viem, čo mám robiť, a ubezpečujem ťa, že to, čo môžem, tak aj urobím. To sú zbytočné veci...
Miškovský:
- To, čo som zažil ja včera, to bol pokus o korupciu z tej strany. A ten človek je aj na tvojej kandidátke, ktorej si ty lídrom.

Dzurinda: - Vieš čo? Prestaň hovoriť hlúposti a nehnevaj sa...
Miškovský:
- Aké hlúposti, keď niekto od teba pýta peniaze za niečo... ?

Dzurinda: - Prestaň hovoriť hlúposti, ti hovorím ešte raz.
Miškovský:
- Rozumiem, je to odpočúvané...

Dzurinda: - To kvôli tomu si ma tak zúfalo volal. Urobím, čo sa dá, a zavolám ti...

V druhom rozhovore vraví hlas, ktorý má patriť Kresánkovi, že urobil veľmi dobrú zmluvu a súhlas už dal. Spomína nejakého vyplašeného človeka i akúsi konfrontáciu, za ktorou má byť ich kolega. „Je to úplne perfektne urobené,“ končí rozhovor hlas podobný Kresánkovmu. V poslednom telefonáte hlas podobný Dzurindovmu hovorí hlasu podobnému Miškovského, že je všetko v poriadku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo