Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2010 12:27 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Mladík nakazený HIV: Chce podať žalobu, no nemá na koho!

Mladý Košičan, ktorý sa infikoval vírusom HIV po transfúzii krvi v košickej nemocnici, zvažuje právne kroky.

HIV pozitívny mladík: Nakazil som sa pri krvnej transfúzii!>>

Zatiaľ však nevie, na koho má podať žalobu. Chybu totiž neurobila nemocnica, ani transfúzna stanica. Urobit ju ale mohol darca krvi, ktorý nepravdivo vyplnil dotazník. Ak je totiž človek čerstvo infikovaný vírusom HIV, ani vyšetrenie na transfúznej stanici to nemusí odhalit.

Riziko prenosu HIV transfúziou krvi je pritom asi 1:500 000. Mladý Košican sa infikoval v košickej nemocnici pred troma rokmi. Po úraze ho niekoľkokrát operovali, pričom použili aj krvné preparáty. Jedna transfúzia krvi, ktorú dostal, bola asi infikovaná vírusom HIV. „Je veľkápravdepodobnosť, že to bola táto transfúzia, ale 100-percentný dôkaz nemáme,“ povedal pre televíziu markíza hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Mirko Peprný.

Kompetentní preverili všetkých darcov, ktorých krv bola použitá pri operáciách. V jednom prípade potvrdili, že darca je HIV pozitívny. Nakazit sa však mohol aj neskôr. Odborníci upozornujú, že ak bol darca cerstvo infikovaný vírusom, nemuseli to odhalit ani velmi prísne testy, ktoré sa robia pri darovaní krvi.

„Je to fáza tzv. diagnostického okna, ktorá trvá asi dva týždne. Preto sa pri datovaní krvi využíva dotazníkový systém, ktorý ho má vylúčiť. Darcov sa pred datovaním napríklad pýtame, ci mali tetovanie, piercing alebo sexuálny styk s iným partnerom. Ide o 25 otázok o ich zdravotnom stave a zo zákona musia odpovedať pravdivo. Na základe odpovedí ich lekár môže z darovania aj vylúcit,“ vysvetľuje vedúca lekárka Národnej transfúznej služby Bratislava-Ružinov Klára Síteková.

Ak podla nej príde darca a nemá v daný okamih ešte vytvorenú protilátku, tak sa spoliehajú na to, ako žije. „V daný okamih musel mat darca všetky testy negatívne, aby krv vôbec mohla prejsť čítacím systémom a bola vyexpedovaná,“ zdôraznila hematologicka Síteková. Národná transfúzna služba má v zriaďovacej listine uvedené, že v daných podmienkach poskytuje najbezpečnejšiu krv a jej zložky pre pacientov. Jej vyšetrenie sa riadi prísnymi predpismi. „Akákolvek odchýlka v testoch znamená, že tá krv je vylúcená,“ zdôraznila Síteková.

Mladý Košican zistil, že má HIV až rok po operácii. Keďže sa odvtedy nemôžu dozvedieť pravdu,kde sa stala chyba, matka chlapca sa rozhodla konať. Má strach o syna Filipa. „Niekto za to predsa musí niesť zodpovednosť! Nie je normálne, že sa niečo také stalo, a teraz od toho každý dáva ruky preč,“ hovorí zúfalá matka. Dodáva, že rodina sa dostala aj do zlej fi - nancnej situácie a syn potrebuje väčšiu starostlivosť.

Sme na tom ťažko, nielen, čo sa týka financií, ale aj po psychickej stránke. Nevylučujem, že budeme bojovať ďalej a žiadať aj isté kompenzácie,“ zdôraznila Filipova mama. Prípad chcú potiahnuť až na súd, žalovať však nemajú koho. Ich sťažnosť totiž prešetril Úrad na dohlľd nad zdravotnoustarostlivosťou, ktorý ju zamietol. Nemocnica totiž chybu neurobila, a nepochybila ani transfúzna stanica, kde krv odobrali.

Dokážu to nové testy?

Celý prípad komplikuje to, že nakazený Košican v minulosti podstúpil aj tetovanie, nakaziť sa teda mohol aj takýmto spôsobom. Rodina to však rázne odmieta a trvajú na tom, že Filipovi podali infikovanú krv. Definitívne potvrdenie, či sa nakazil pri transfúzii krvi, môže dat len genotypové vyšetrenie.

„Na Slovensku sa to však nerobí, len v zahraničí,“ uviedla Filipova matka, ktorá netuší, ktorá inštitúcia by o neho mala požiadať.

5 štádií nakazenia vírusom HIV

Vírus HIV, ktorý stojí na počiatku závažného syndrómu získanej imunitnej nedostatočnosti, napáda ľudský imunitný systém. Usmrcuje biele krvinky, ktorých funkciou je varovať telo pred infekciou. HIV sa môže prenášať sexuálnym stykom, tetovaním alebo infikovanou krvou. V prvom štádiu, približne dva až tri týždne od nákazy postihnutý človek nemá žiadne príznaky.

Dalšie štádiá sú tiež bezpríznakové, pacient však môže výrazne schudnúť. V predposlednom štádiu sa opakovane objavujú kožné infekcie, herpes, zápaly pľúc, telo človeka sa nevie vysporiadať s bežnými vírusovými ochoreniami, výrazne sa potí a stráca váhu. Piate štádium je pre cloveka kritickým , pretože zacína kolabovat jeho imunitný systém, zlyháva centrálna nervová sústava, objavujú sa problémy so srdcom, krvácanie do mozgu.

Na Slovensku od roku 1985 evidovali okolo 280 prípadov nakazenia vírusom HIV, z tohto poctu bolo viac ako 225 mužov. Klinické príznaky AIDS, ktoré HIV spôsobuje, sa vyvinuli u 51 ludí, z nich 33 zomrelo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú