Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2010 08:00 | Oprášené drámy

Oprášené drámy: Mladá žena prežila útok 9-násobného vraha

Vraha Ondreja Rigu za sériu deviatich vrážd v poslal súd do väzenia na doživotie. Jeho zbesilému útoku sa ubrániula iba mladá výtvarníčka z Bratislavy.

Zbesilému 9-násobnému vrahovi Ondrejovi Rigovi sa ubránia jediná žena. Ako? V osudný januárový večer sa vtedy 31-ročná Jana z tretieho bratislavského okresu do svojho pavlačového bytu na Kutuzovovej ulici vrátila hodinu po polnoci. "Ľahľa som si spať. Prebudil ma úder do hlavy. Pri posteli som zbadala chlapa. Zdalo sa mi, že snívam. Veď bývam sama a dvere som zamkla. V polospánku som sa otočila na druhý bok. Keď ma udrel po hlave druhý raz, prebrala som sa. Mala som šťastie, porisko z motyky bolo prehnité a zlomilo sa," spomína Jana na začiatok prepadnutia, ktoré sa udialo o pol tretej ráno.

Sused ženy, ktorá bojova o život si myslel, že rámuje obrazy

Keď sa mladá žena, ktorá sa niekoľko rokov aktívne venovala karate, po druhom údere prebrala, vyskočila z postele a odlomenou časťou poriska sa začala brániť. "Nemala som čas uvažovať, bolo treba okamžite mlátiť. Chlap ušiel k dverám, ktoré si z vnútra odomkol.  Hodila som po ňom stoličku. Zachrčal a zvalil ma v kuchyni na plynové kachle. Začala sa mi škvariť koža na nohách a bruchu. Obaja sme v tichom zápase spadli na zem. Postavil sa a tĺkol ma po hlave. Jediné, čo som mohla, bolo schmatnúť ho za prirodzenie. V tej chvíli sa mi pokúsil vytlačiť oko. Nepamätám si, či zareval, alebo nie. Ušiel. Nebežala som za ním. Bola som rada, že je preč," povedala Jana B., ktorá si všimla, že mužove nohavice boli v rozkroku ručne zašívané. Spomenula si na to aj pri policajnom vypočúvaní.

Votrelec sa do jej bytu dostal vetracím okienkom nad dverami. Neskôr vyšlo najavo, že zo série vrážd podozrivý Ondrej Rigo mal skutočne nohavice ručne zašívané v rozkroku. Po útoku napadnutá Jana zabúchala na stenu susedovi, aby privolal pomoc. Z útoku sa liečila niekoľko týždňov. Sused polícii povedal, že do jeho bytu síce prenikol čudný buchot, ale myslel si, že v noci rámuje obrazy.

Výtvarníčka má dobru vizuálnu pamäť, najmä na tváre. "Na polícii som toho chlapa, aj po roku od napadnutia, okamžite spoznala medzi šiestimi podobnými mužmi. Počas konfrontácie ani raz nenašiel odvahu pozrieť sa mi do očí. Keď som mu povedala, že jeho smolou bol fakt, že z kúta záhrady si na mňa zobral porisko zo starej motyky a nie nejakú riadnu palicu, požiadal vyšetrovateľa, aby som bola ticho," dodala Jana, ktorá bola v súdnej sieni na vyhlásení rozsudku. Mala však parochňu, aby ju nikto nespoznal. "Nechcela som na seba pútať pozornosť ," dodala výtvarníčka, ktorá sa vyše roka každú noc prebúdzala so strachom. Takmer sedem rokov od prepadnutia nechala v byte zapálené tlmené svetlo, kúpila si psa a napokon sa z bytu odsťahovala.

Ondrej Rigo začiatkom 90-tych rokov minulého storočia v noci prepadával obete, predovšetkým osamelo žijúce ženy. Jeho vraždiacu sériu a sexuálnu deviáciu odštartovalo vlámanie v Mníchove, kde ho prekvapila majiteľka bytu. Zabil ju a nad jej mŕtvym telom sa sexuálne vzrušil. Potom cez pootvorené okná alebo dvere vnikal do bytov, svoje obete - ženy a jedného 14-ročného chlapca zavraždil zväčša železnou tyčou a nad telami mŕtvych žien sa sexuálne ukájal. Usvedčila ho aj analýza DNA, ktorú slovenským orgánom činnom v trestnom konaní poskytli nemeckí a holandskí kriminalisti. 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí