Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.09.2010 08:24 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Zatknutí Slováci v Afrike boli poľovníci, prečo však dvaja ušli?

Niekoľko ozbrojených slovenských občanov zadržala v stredu armáda v meste Nola na juhozápade Stredoafrickej republiky. Dvaja ušli.

Poznáte Slovákov (alebo ich príbuzných), ktorí cestovali do Stredoafrickej republiky alebo poznáte niekoho, kto chodí na poľovačku do tejto krajiny? Napíšte nám na tip@novycas.sk

Píše o tom vo svojom piatkovom vydaní denník Právo s odvolaním na panafrický týždenník Jeune Afrique. Pôvodne médiá informovali, že zadržaní sú Česi. Nakoniec sa však ukázalo, že ide o občanov Slovenské republiky.

Vojaci mužov zatkli vo chvíli, keď si nakladali dve debny so zbraňami a muníciou. Po zatknutí ich odzbrojili a previezli do hlavného mesta Bangui, kde boli umiestnení do ciel na miestnom veliteľstve. Dvom mužom sa podľa denníka podarilo utiecť! Dôvod ich úteku je neznámy.

Slovenský veľvyslanec v etiópskej Addis Abebe Milan Dubček povedal, že Slováci sú už na slobode. Zatiaľ im však pasy nevrátili, domov sa teda zatiaľ vrátiť nemôžu.

Na Slovensko sa vrátia asi až budúci týždeň

Podľa hovorcu ministerstva zahraničia Ľuboša Schwarzbachera došlo v súvislosti so zatknutím siedmich občanov Slovenska k nedorozumeniu na strane stredoafrických úradov. Slováci boli v tejto africkej krajine legálne, na dovolenke a mali aj oficiálne povolenia od miestnych úradov. Malo ísť o poľovníkov na dovolenke.

V súčasnosti diplomati pracujú na tom, aby im pomohli. Aj keď však cestovné doklady dostanú naspäť, priletieť zo Stredoafrickej republiky naspäť do Európy nie je také jednoduché a zrejme sa im to podarí až na budúci týždeň.

Zbrane nemali byť poľovnícke!

Skupina mužov do africkej krajiny priletela legálne asi pred desiatimi dňami s tým, že sú investormi v lesníctve a poľnohospodárstve s napojením na miestnu firmu. Podľa afrického týždenníka sa však mohlo jednať o žoldnierov, ktorí sa mali pokúsiť destabilizovať situáciu v krajine. Niektoré zdroje však uvádzajú, že zatknutí sú poľovníci, ktorí nemali v krajine registrované zbrane, a stali sa obeťou vypätej politickej situácie v republike.

Podľa listu Jeune Afrique však zaistené zbrane rozhodne nie sú poľovnícke! Mužov zadržali 1. septembra pri hraniciach s Demokratickou republikou Kongo.

V krajine sa dá napätie krájať

"Táto udalosť viedla k eskalácii napätia v krajine. Žiadny pokus o prevzatie moci sa zatiaľ oficiálne nepotvrdil. Zatknutie ale vystupňovalo psychózu v stredoafrickej metropole," upozornil týždenník. V stredu ráno v Bangui kolovali zvesti o pokuse o štátny prevrat.

V Stredoafrickej republike momentálne panuje veľmi napätá atmosféra. Prezident Francois Bozizé po dlhom váhaní vypísal prezidentské voľby na 23. januára budúceho roka, hoci by sa podľa volebnej komisie mali konať už tento rok v októbri.


Zväčšiť mapu

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder