Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.07.2010 11:44 | Správy | Domáce správy

Ruský pilot, ktorý zahynul na vetroni: Zostalo po ňom 5 detí!

Počas majstrovstiev sveta vetroňov zahynul ruský pilot. Alexander Martynov nemal životnú poistku, zostalo po ňom 5 detí.

Piloti zorganizovali pre jeho rodinu zbierku. Organizátori 31. FAI Majstrovstiev sveta (MS) v bezmotorovom lietaní vetroňov pomohli rodine 35-ročného ruského pilota Alexandra Martynova, ktorý tragicky zahynul 8. júla počas plnenia iba druhej letovej disciplíny.

Manželka pilota v závere MS, ktoré sa skončili v nedeľu, prišla do Prievidze, aby zistila, čo sa vlastne stalo a odviezla si telo svojho manžela. Tam jej odovzdali finančné prostriedky zo zbierky, ktorú začali organizovať medzi pilotmi na podnet poľskej výpravy. Dovedna sa vyzbieralo 2700 eur a 150 dolárov. Sú to peniaze, ktoré jej pomohli zaplatiť leteckú prepravu telesných pozostatkov. Martynov totiž nemal uzatvorenú životnú poistku a zostalo po ňom päť detí. Prezident Aeroklubu Prievidza František Zlocha sa osobne postaral o vybavenie všetkých náležitostí a potrebných povolení na prevoz tela. Pritom je známe, že bezmotorové lietanie je mimoriadne drahý šport, všetky náklady, vrátane vlečenie vetroňov pri každom štarte, si pretekári platia zo svojich prostriedkov.

Smrť ruského pilota bola čiernou škvrnou na inak veľmi dobre zorganizovaných plachtárskych majstrovstvách, ktoré zástupca FAI Roland Stuck označil za takmer dokonalé. K tragédii povedal, že, žiaľ, pri vrcholných pretekoch sa niekedy takéto nešťastia stávajú. Vyzdvihol solidaritu zúčastnených pilotov nielen za zorganizovanie finančnej zbierky pre rodinu, ale aj skutočnosť, že na jeho pamiatku prerušili súťaže na jeden deň. Hoci na každých majstrovstvách je vždy snaha využiť na lietanie každý deň, ak sa ukáže vhodné počasie.

Najúspešnejší slovenský reprezentant Viliam Kubovčík (48) z Aeroklubu Poprad, ktorý skončil v štandardnej triede na 14. mieste, si myslí, že Martynov neprišiel na MS dostatočne pripravený. Bol síce vášnivým plachtárom, ale mal nalietaných iba 900 hodín, čo je pomerne málo na takúto špičkovú súťaž. Okrem toho ruský plachtár dovtedy lietal iba nad rovinatým terénom, ale Slovensko má rôzne typy vrchov a tento terén vlastne dobre nepoznal. Aj skúsenejší pretekári to mali v týchto podmienkach ťažké. Okrem toho lietal na požičanom vetroni, takže ani s ním nemal väčšie skúsenosti. Preto urobil osudnú chybu, konštatoval Kubovčík. Vie, o čom hovorí, pretože patrí medzi najlepších plachtárov na Slovensku. Povolaním je architekt, ale má už nalietaných vyše 4000 hodín a vo vetroni prekonal vzdialenosť viac než 100 tisíc km. Bol niekoľkokrát majstrom Slovenska. Pred štyrmi rokmi na MS vo Švédsku skončil na štvrtom mieste a v prvej desiatke bol aj na viacerých majstrovstvách Európy.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí