Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.06.2010 19:31 | Správy | Domáce správy

Fico: Nemyslite si, že plačeme, lebo prídeme o vládne bavoráky

Výsledok sobotňajších parlamentných volieb strany Smer-SD je podľa premiéra Roberta Fica zadosťučinením, o akom sa iným ani nesníva.

Prečítajte si ONLINE prenos z volebného maratónu minúta po minúte >>

Podľa neoficiálnych výsledkov získal Smer 34,79 percenta platných hlasov, na zostavenie vlády to však zrejme stačiť nebude. "Možno, že teraz si myslíte, že plačeme a teraz sa všetci trasieme, že prídeme o vládne bavoráky a podobné veci, nie je to tak," povedal agentúre SITA Fico. Za úspech považuje vzostup volebného zisku o šesť percent oproti voľbám v roku 2006. "Nech sa bude diať čokoľvek od tejto minúty, ja som absolútne spokojný a vyrovnaný človek, lebo si hovorím, že asi sme niečo urobili, keď máme takú obrovskú podporu slovenskej verejnosti," nazdáva sa Fico.

Fico: Budeme veľmi dôsledná stredoľavá opozícia

Ak prezident Ivan Gašparovič poverí zostavením kabinetu lídra Smeru-SD, Fico túto možnosť využije. "Urobím veľmi rýchle kolečko a keď uvidím, že to nejde, dáme priestor pravici," poznamenal premiér s tým, že ficovci zbytočne zdržiavať nebudú. Ak sa im nepodarí získať do vlády partnerov, ustúpia do opozície. "Ale budeme sa tomu aj primerane správať," vyhlásil Fico. Už teraz hovorí o kritike možných budúcich krokov novej garnitúry. Kritizuje možné poplatky za denné štúdium, zmenu zákonníka práce či medializovanej ambícii Richarda Sulík (SaS) dekriminalizovať marihuanu. "Áno, bude to veľmi dôsledná stredoľavá opozícia, ktorá bude v parlamente," sľubuje premiér. Počkať si chce na vývoj situácie. "Verte mi, aj my sme len z mäsa a kostí, všetkých nás bolia hlavy, všetci sme hrozne uťahaní, potrebujeme sa na to ešte vyspať a podľa toho sa rozhodneme," dodal Fico.

Radičová: Rokovania so Smerom by boli podvod na našich voličoch

Líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová poznamenala, že aj stredopravicové strany získali spolu oveľa viac hlasov, ako v roku 2006. "My sme predstúpili pred voličov ako alternatíva. Bol by podvod na našich voličoch, ak by sme začali rokovať s Ficom," povedala. Šéf SaS Richard Sulík sa pridal slovami, že ani pre jeho stranu by rokovania so Smerom-SD nemali zmysel. "Víťazom vo voľbách je ten, kto je schopný zostaviť v parlamente väčšinu. Chceme rokovať o reálnej zostave a nie o inom," reagoval Ján Figeľ. "Sľúbili sme voličom, že nepôjdeme so stranou Smer-SD a nesklameme ich," vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bugár: Je to naša psia povinnosť dohodnúť sa

Tak Robert Fico, ako aj podpredseda SNS Rudolf Pučík poukázali na veľké ideové rozdiely medzi jednotlivými pravicovými stranami, od konzervatívneho KDH až po liberálnu SaS. Pravicoví lídri priznávajú, že rokovania o vytvorení vlády nebudú jednoduché a budú od všetkých vyžadovať kompromisy. "Máme za 20 rokov skúsenosti s rôznymi zostavami a dobré dohody robia dobrých priateľov. Ide o to, aby sme vytvorili rámcovú dohodu aj o obsahu politiky," vyhlásil Figeľ. "Je to naša psia povinnosť, na to sme dostali mandát od voličov," reagoval Bugár.

Súčasťou rokovaní pravicových strán bude aj dohoda o poste premiéra, v štúdiu Markízy však predbežne ani jedna strana nemala problém s tým, že by tento post mal náležať SDKÚ-DS.

Pučík: Žiadna iná strana by neprežila toľko útokov ako SNS

Záujmy národne orientovaných voličov chce naďalej obhajovať SNS, ktorá získala o polovicu menej hlasov ako v roku 2006 a do parlamentu postúpila len tesne. "Bol neúspech a sklamanie pre SNS, určite sa z neho poučíme," povedal Pučík, podľa ktorého SNS viac sledovala to, aby na Slovensku ostala slovenská vláda, ako vlastné záujmy. "Žiadna iná strana by neprežila toľko útokov ako SNS za posledné štyri roky," poznamenal Pučík, podľa ktorého však aj strana robila chyby.

Za nešťastné označil viaceré personálne nominácie na ministerstvách, osvedčil sa podľa neho len Ján Mikolaj a Igor Štefanov. Pripomenul, že na SNS v poslednom období neútočili len médiá, ale aj koaliční partneri, najmä ĽS-HZDS. "Budeme analyzovať situáciu s chladnými hlavami, priznáme si aj neúspechy," naznačil ďalší postup SNS Pučík.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!