Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.06.2010 06:40 | Správy | Domáce správy

V obci Hul sa zrútil podmytý dom, ľudí evakuujú

Voda zaplavila viacero obcí na celom Slovensku. V niekoľkých okresoch vyhlásili mimoriadny stav. Podľa TA3 má Slovensko aj prvú obeť povodní!

Ako informovala spravodajská televízia TA3, vo Vyšnej Šebastovej v Prešovskom okrese hasiči vyťahovali z miestneho potoka havarované auto. O zhruba 500 metrov ďalej našli mŕtveho muža. Či ide o obeť povodní, potvrdí až policajné vyšetrovanie.

Krízový štáb rozhodol o ďalšej evakuácii, v obci Hul sa zrútil dom

V obci Hul v okrese Nové Zámky je na evakuáciu pripravená ďalšia časť obce. "Zatiaľ sme odstránili z tejto často všetky vozidlá a techniku a pripravili priestor na bezproblémovú evakuáciu. Potok Liska stále stúpa, podľa predpokladov by mal kulminovať o šesť až osem hodín," uviedol pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Nitre Viliam Pánsky. O evakuácii rozhodol novozámocký obvodný krízový štáb, ktorý v týchto chvíľach zasadá. Hasiči majú na mieste pripravený záchranný čln, do obce smerujú dva plávajúce transportéry zo záchranných brigád HaZZ zo Žiliny a z Malaciek.

V časti obce, ktorú skoro ráno záchranári evakuovali, sa zrútil rodinný dom. Starý dom postavený z nepálenej tehly podmyla voda. "Bočná aj predná stena domu sa zrútila. Dom je obývaný, jeho obyvateľov však stihli ráno evakuovať spolu s ďalšími zhruba 150 ľuďmi," uviedol očitý svedok. Časť evakuovaných obyvateľov odišla k príbuzným, časť našla útočisko v kultúrnom dome. Ulice v obci sú zaliate vodou, ktorá napriek tomu, že od rána neprší, zatiaľ neklesá.

571517

Povodňová situácia je v Nitrianskom kraji naďalej vážna. Z priemyselného parku vo Vrábľoch museli hasiči evakuovať zhruba stovku ľudí, park zaplavila voda. Krízový štáb v Nových Zámkoch rozhodol aj o evakuácii zvyšnej časti obce Hul, kde zaplavila voda z miestneho kanála Liska záhrady a rodinné domy. Podľa prognóz má voda stúpať aj v naďalej. Časť obce už evakuovali skoro ráno, zrútil sa tu podmytý starý dom. Hasiči, vojaci a miestni stavajú hrádze z vriec s pieskom, pripravený je aj čln. Ako povedal pre agentúru SITA nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, najväčšie problémy sú v okrese Nové Zámky, kde majú vodné toky stúpať aj v najbližších hodinách. Rieke Nitra zatiaľ vyliatie nehrozí, podľa prognózy majú klesať vodné toky v okrese Zlaté Moravce.

Trenčín, Myjava a ďalšie obce vyhlásili stav ohrozenia

Mesto Trenčín ráno vyhlásilo tretí povodňový stupeň v okrajových častiach mesta na potokoch Kubrica, Istebník a na Soblahovskom potoku. Je tam ohrozených viacero domov, niektoré už zatopilo. Obvodný úrad v Trenčíne už mestu poskytol vrecia s pieskom, situáciu monitorujú. Informovala o tom hovorkyňa mesta Erika Ságová. Tretí stupeň už po tretí raz za posledné dni museli vyhlásiť aj v Myjave. Najmä vďaka protipovodňovým opatreniam z týchto dní, keď Myjavčania bojovali proti veľkej vode, bezprostredné ohrozenie obyvateľom nehrozí.

Voda robí problémy takmer v celom kraji. Hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík informoval, že po nočných zrážkach ráno vyhlásili tretí povodňový stupeň v obci Klátová Nová Ves (okres Prievidza), v obci Chalmová (okres Partizánske), v Bánovciach nad Bebravou, v Lopašove a Jablonici (okres Myjava), v obci Veľké Bielice (okres Partizánske), Nadlice (okres Bánovce nad Bebravou) a Pruskom (okres Ilava). Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu je tretí stupeň vyhlásený aj v Hornom Srní (okres Trečín) na potoku Vlára. Hasiči majú za sebou rušnú noc a ráno. Väčšinou odčerpávali vodu zo zatopených domov a záhrad, odstraňovali popadané stromy alebo čistili upchaté koryta riek. Na hornej Nitre zatopilo niektoré cesty. Na rozdiel od východu krajiny v Trenčianskom kraji zatiaľ nemuseli nikoho evakuovať a voda ani nenarobila toľko problémov. V celom kraji však platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy.

Rómovia zo Svinej a Jarovníc sa už vrátili do osád

Rómovia z osád v obciach Jarovnice a Svinia, ktorých v noci pred veľkou vodou presťahovali starostovia do školy, komunitného centra a kultúrneho strediska, sú už späť doma. O strechu nad hlavou prišli dve rodiny z Jarovníc, ktorým spadli chatrče. Starosta Marián Kyjovský má starosť navyše, kde im pozháňa unimobunky. Pre agentúru SITA uviedol, že zatiaľ nevie, koľko ľudí žilo v týchto nestabilných domoch pri potoku. Obáva sa však najhoršieho, že pri ďalších dažďoch môžu podobne dopadnúť aj ďalší osadníci. V obci naďalej trvá tretí stupeň povodňovej aktivity. Hoci rieka Svinka postupne klesá, čistiareň odpadových vôd je zaliata a všetka technika je uväznená pod asi metrom vody. Ďalšie škody očakáva starosta na miestnych komunikáciách. Do akej miery, uvidí sa až po ich vyčistení.

Starostka obce Svinia Agnesa Uličná sa rozhodla v utorok večer evakuovať celú rómsku osadu, vyše 500 ľudí. Prenocovali v škole a komunitnom centre. Dnes ráno sa vrátili do osady, čakali ich tam nánosy blata. Občania z obce majú zatopené pivnice, z ktorých čerpajú vodu. Podľa starostky „Svinka je plná vody, jej sila je neskutočná, zatiaľ klesá iba pozvoľna,“ priblížila aktuálny stav. Ani tu najvyšší stupeň ohrozenia zatiaľ neplánujú zrušiť.

V meste Sabinov sa dnes predpoludním situácia začala upokojovať. Torysa klesla z 320 na 290 centimetrov a prestala ohrozovať príbytky občanov. Škody narobil aj Jakuboviansky potok v mestskej časti Orkucany. Ako uviedol Juraj Vrábeľ z odboru civilnej ochrany, voda sa dostala do domov a záhrad na uliciach Pod Švabľovkou, Hollého, Komenského a do viacerých záhradkárskych osád. Noc mali ťažkú, hasiči spolupracovali s mestskými organizáciami služieb, ktoré poskytli aj techniku. Situácia je momentálne stabilizovaná. V meste aj v celom okrese platí tretí stupeň povodňovej aktivity.

Po polnoci hasičov volali aj do Vyšnej Šebastovej pri Prešove, kde bolo v miestnom potoku pravdepodobne havarované auto. Po jeho vytiahnutí našli záchranári v potoku aj mŕtvolu muža. Či jeho smrť súvisí so záplavami, potvrdí až policajné vyšetrovanie. Podľa operačného dôstojníka Pavla Hrabčáka potok nebol hlboký.

571371

Vodič skončil v priekope, takmer sa utopil v havarovanom aute!

Medzi Finticami a Prešovom došlo k dvom dopravným nehodám, pri ktorých vodiči skončili v zatopenej priekope. Hasiči jedného z nich zachraňovali z auta pred utopením. Posledný výjazd mali prešovskí hasiči na Vajanského ulicu v Prešove, kde pod železničným mostom uviazlo vozidlo v kaluži vody a museli ho odtiaľ ťahať. Ráno prestalo pršať, prognóza počasia je zlá.

V Bardejovskom okrese voda odrezala tri obce

V okrese Bardejov, kde v utorok (1.6.) večer vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity pre celý obvod, počas noci voda odrezala od sveta tri obce. Pre TASR to dnes povedala predsedníčka Obvodnej povodňovej komisie (ObPK) v Bardejove Mária Hankovská.

Vybrežený potok Slatvinec zaplavil cestu za obcou Bogliarka a znemožnil prístup do Krížov. Navyše v oboch obciach vypadol aj elektrický prúd, nakoľko došlo k podmytiu stĺpa s hlavnou prípojkou. Na odstránení poruchy momentálne pracujú elektrikári.

Podľa Hankovskej je zamedzený prístup aj do obcí Livov a Livovská Huta, kde voda z rieky Topľa zaplavila cestu na približne štyroch úsekoch.
"Keďže stav vody je vysoký, nevieme presne odhadnúť rozsah poškodenia komunikácie, preto je cesta uzavretá. Obce budeme musieť zásobovať potravinami a pravdepodobne požiadame hasičov o poskytnutie obrneného transportéra," konštatovala Hankovská.

Na záchranných prácach neustále počas noci pracovali zamestnanci povodia, cestári, hasiči a pridali sa k nim aj plynári a elektrikári.

"Momentálne situáciu monitorujeme, na zasadnutí ObPK, ktoré bude o 8.30 h, rozhodneme o ďalších opatreniach a rovnako zvážime prípadné vyhlásenie mimoriadnej situácie pre celý obvod Bardejov," zdôraznila Hankovská. Dodala, že okolo polnoci vyhlásil primátor Bardejova mimoriadnu situácie v meste pre ohrozenie rodinných domov v lokalite Pod lipkou.

Platí mimoriadna situácia, očakávajú kulmináciu na rieke Ondava

Na základe zhoršenia povodňovej situácie v okrese Trebišov vyhlásil obvodný úrad mimoriadnu situáciu počas tretieho stupňa povodňovej aktivity už v utorok (1.6.) o 12.00 h.

Podľa informácie z krajského krízového štábu v Košiciach bol vplyvom pretrvávajúcich zrážok vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity v 15 obciach okresu Trebišov. Ide o obce Michaľany, Čerhov, Kuzmice, Kazimír, Hrčeľ, Čeľovce, Bieľ, Klín nad Bodrogom, Zemplín, Zemplínske Jastrabie, Nižný Žipov, Slivník, Veľké Trakany, Malá Tŕňa a mesto Sečovce. V obciach Zemplínske Hradište a Hraň naďalej pretrváva tretí stupeň ešte z predchádzajúcej mimoriadnej situácie.

„Oproti utorku sa situácia zlepšila. Stabilizovala sa situácia na rieke Roňava, hladina začala v noci klesať, momentálne tam hasiči čerpajú vodu zo zaplavených domov,“ uviedol pre TASR prednosta Obvodného úradu v Trebišove Róbert Puci. Vzápätí však podotkol, že na Ondave stúpla hladina o dva metre. „Príslušníci ozbrojených síl tu navyšujú a posilňujú hrádzu, ktorá je vytvorená na mieste prietrže,“ doplnil Puci. Dodal, že hrádza sa posilňuje aj na rieke Latorica.

Evakuovať museli približne 100 ľudí z osady v Kuzmiciach. „Množstvo ich však evakuáciu odmietlo a v priebehu noci sa už aj začali vracať do svojich domovov. Takisto sme evakuovali šesť ľudí v obci Nižný Žipov. Ale tam tiež už voda začala klesať, takže už by sa mohli tiež vrátiť,“ podotkol Puci. Pripomenul, že na malých tokoch sa situácia upokojuje, starosti im robí predpokladaná kulminácia Latorice a najmä Ondavy. „Tu musíme zvládnuť v priebehu dnešného dňa navýšenie hrádzí, aby nedošlo k ich vyliatiu,“ uzavrel Puci.

V košickom kraji je mimoriadna situácia, zahraňoval aj vrtuľník

V Košickom kraji je od polnoci vyhlásená mimoriadna situácia. Celú noc boli hasiči v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice okolie v plnom nasedení, trebišovskí pokračovali v čerpaní vody a ďalších záchranných a zabezpečovacích prácach.

„Mali sme neskutočne rušnú noc. V Perlovej doline pri Gelnici voda zobrala mostíky a lávky k domom a v domoch i chatách uviazlo niekoľko ľudí, lebo neuposlúchli výzvu, aby odišli, kým sa dá, a my sme mali veľký problém sa k nim dostať,“ povedal dôstojník spišskonovoveského operačného strediska hasičov Jozef Svetkovský.

V núdzi sa ocitol manželský pár s dieťaťom, ktorý bolo treba evakuovať. Keďže sa k nemu nevedeli dostať, o pomoc požiadali letku ministerstva vnútra, no tá pre hustý porast nemohla nikde pristáť ani spustiť lano. „Nakoniec sa po nich vybrali chlapi na terénnom vozidle cez vyše hodinovú obchádzku,“ povedal Svetkovský. Cesta medzi Gelnicou a Jaklovcami je uzavretá pre vysokú hladinu a popadané stromy, do Krompách treba ťažkú techniku, aby uvoľnili upchatý priepust na ulici smerom na Plejsy, lebo nestačí odvádzať vodu.

V mestskej časti Košice – Krásna je podľa starostu Mareka Kažimíra zatiaľ povodňová situácia pod kontrolou. „Ukazuje sa, že opatrenia, ktoré sme urobili pred dvomi rokmi, teda zvýšenie hrádze, zabraňuje vyliatiu koryta rieky,“ povedal. Ako dodal, v utorok (1.6.) bola zatopená jedna pivnica a časť ulice 1. mája.

„Starosti nám robí zosuv pôdy. Na ôsmich miestach sa zemina v dôsledku dlhotrvajúcich dažďov neudržala a ohrozuje tri domy, na jednom dome je dokonca už na jeho múre,“ dodal Kažimír. Pre ohrozenie ľudí a ich majetku nariadil starosta mestskej časti spílenie niekoľkých stromov.

„Podľa informácií z krízového štábu môžeme ešte očakávať kulmináciu vodnej hladiny. Ak by voda v rieke Hornád stúpla ešte o pol metra pravdepodobne nám zaplaví miestne komunikácie a záhrady. Nepredpokladám, že by sa voda dostala až do pivníc domov,“ uzavrel Kažimír.

V Jelenci vojaci navyšovali hrádzu

V Jelenci v okrese Nitra hrozí preliatie vody z nádrže. "Čakáme na vojakov, už sú na ceste. Pri Jelenci sú dve nádrže, ohrozuje nás tá menšia, je v kritickom stave," uviedol neskoro v noci starosta Ladislav Púchovský. Vojaci celú noc spevňovali hrádzu nádrže vrecami s pieskom. "Máme pripravených 500 vriec, ďalšie vezie armáda," konštatoval Púchovský. Hrádzu bolo potrebné zvýšiť približne o jeden meter. Podľa slov starostu sa v minulosti stalo, že sa hrádza menšej nádrže pretrhla a vytopila zhruba dve desiatky domov.

571376

Lokálne povodne boli aj v Trnavskom kraji

Hasiči v Trnavskom kraji od utorňajšieho rána zasahovali päťkrát po vytrvalom daždi. V Piešťanoch čerpali vodu zo suterénu firmy Veľkopek a. s. na Hurbanovej ulici, kde hrozilo zatopenie hlavného prívodu elektrickej energie. V Moravanoch nad Váhom zaplavilo vodáreň a kôlňu rodinného domu. V obci Čierna Voda v okrese Galanta zaplavilo miestnu komunikáciu, podobne aj v Topoľníkoch, okres Dunajská Streda. Nahromadila sa tu neodtekajúca dažďová voda, odčerpaním zabránili zaplaveniu rodinných domov. Hasiči zo Serede vypomohli aj mimo kraja. V obci Hájske v okrese Šaľa vytvorili odtokový kanál po intenzívnych dažďoch.

VIDEO: Zálavy v obchi Chtelnica.

571762

Cesta zo Žiliny do Rajca je zaplavená

Cestu medzi Žilinou a Rajcom v úsekoch Lietavská Lúčka a Porúbka zaplavila voda z riečky Rajčanky, na ktorej od polnoci platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Polícia dopravu odkláňa cez Rosinu a Turie. Agentúre SITA to potvrdil žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Vodiči smerujúci z Prievidze alebo do Prievidze musia rátať aj so zdržaním, podľa hovorkyne žilinskej SAD Ivany Strelcovej autobusy medzi Žilinou a obcami v Rajeckej doline nepremávajú, do školy v Lietavskej Lúčke sa dnes nedostali ani deti z Lietavskej Svinnej- Babkova.

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali pri povodniach od utorka večera 14-krát, podľa hovorkyne žilinských hasičov Miroslavy Ondrichovej ešte odčerpávajú vodu zo zatopených pivníc na Kysuciach v Hornom Vadičove, Zákopčí a Oščadnici a v žilinskej mestskej časti Trnové.

Povodne hrozia aj v okolí Starej Ľubovne

V celom územnom obvode Starej Ľubovne vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Prednosta Obvodného úradu v Starej Ľubovni Ladislav Polák informoval, že tretí stupeň platí v 11 obciach, pričom prvá, ktorá ho hlásila, bola v utorok (1.6.) krátko po 17. h Plavnica.

„Pôda je podmočená vodou, zrážky boli bohaté najmä vo večerných hodinách, v týchto obciach došlo k vybreženiu miestnych tokov,“ konštatoval. Najhoršia situácia je podľa neho v obci Čirč, pretože tam nie je tok zastabilizovaný ešte od povodne spred dvoch rokov. „Ešte po polnoci tam išli dve autá, ktoré naviezli lomový kameň,“ uviedol Polák.

Momentálne je nasadená všetka dostupná technika a vozí sa lomový kameň hlavne do tejto obce, ale aj do iných, kde je to potrebné.

Najviac ohrozené sú aj obce Kolačkov, Nová Ľubovňa a Jakubany, kde sú rýchlo tečúce toky, ktoré spôsobujú problémy. Východne sú to obce Ľubotín, Plavnica a časť obce Šambron. „Smerom na Poprad väčšie problémy neboli, zrážky boli najviac vo východnej časti,“ priblížil situáciu Polák.

Povodňová situácia sa v Nitrianskom kraji od večera výrazne zhoršila. Pre neutíchajúci dážď sa vylialo niekoľko lokálnych tokov. Momentálne je situácia najkritickejšia v okrese Nové Zámky, kde vo viacerých obciach zasahujú vojaci. V obci Hul zaplavila voda z miestneho kanála Liska záhrady a rodinné domy. Hasiči pomáhali evakuovať zhruba 120 ľudí. V súčasnosti spolu s armádou a miestnymi obyvateľmi stavajú hrádze z vriec s pieskom. „Pre prípad mimoriadnej situácie sme zabezpečili aj čln,“ povedal pre agentúru SITA nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky. V Nových Zámkoch zasadal aj krajský krízový štáb.

Kanál Liska sa vylial aj v Podhájskej, hasiči zabezpečujú ochranu rodinných domov vrecami s pieskom. „Vzhľadom na to, že voda ohrozuje aj termálne kúpalisko, nasadili sme tam veľkokapacitné čerpadlo z Komárna,“ uviedol Pánsky. Ďalšie veľkokapacitné čerpadlo, ktoré požičal Trnavský kraj, odčerpáva vodu v Šuranoch – časti Nitriansky Hrádok. V Kmeťove vyrážajú na povrch spodné vody, aj tu navršujú hrádze hasiči spolu s vojakmi. V Mani zaplavilo jeden rodinný dom, v Dubníku preteká voda z kanála, miestni vŕšia vrecia s pieskom. Vodu čerpajú hasiči aj v Palárikove.

Vojaci a hasiči zasahujú aj v Levickom okrese. V obci Plášťovce stavajú hrádze z pieskových vriec, pomáha im záchranná brigáda z Malaciek. Pri obci Tupá zabezpečujú hasiči ochranu železničnej trate pred zaliatím vodou, vodu odčerpávajú aj v obciach Veľké Túrovce a Malý Kiar. V Ipeľskom Sokolci robia hasiči práce súvisiace s ochranou hrádze pred priesakmi. Pri obci Horša zabezpečujú spriechodnenie cesty, ktorú v noci zasypala zemina a stromy. Vojaci zasahujú pri obci Malé Kozmálovce pre rozvodnený Hron.

V okrese Zlaté Moravce pracujú hasiči v obciach Žitavany, Neverice, Kolíňany, Nová Ves nad Žitavou. V Nevidzanoch aj v Ladiciach sa vylial potok.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha