Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.04.2010 11:11 | Správy | Domáce správy

Na Gemeri sa už vylial Turiec, voda zaplavila kostol a pivnice

Hladiny východoslovenských riek po nočných zrážkach naďalej stúpajú. V obci Gemerská Ves v okrese Revúca sa Turiec vylial.

Gemerskú Ves v okrese Revúca zaplavila voda z rieky Turiec. Vytopený je rímskokatolícky kostol. Občania majú vodu v záhradách a pivniciach. Voda sa z rieky vyliala v stredu 14. apríla približne o 20. h večer. Občanom v snahe zachrániť majetok pomáhali dobrovoľní hasiči, ktorí robili zátarasy z vriec s pieskom.

"Pomáhali až do štvrtej hodiny ráno. Najviac vody sa dostalo znova do kostola. Domy sa nám podarilo zachrániť. Zaplavené sú najmä cesty, záhrady, pivnice a orná pôda," vyjadril sa pre TASR starosta Gemerskej Vsi Zoltán Árvai, podľa ktorého povodne zasiahli obec naposledy v decembri a januári.

Rieka Turiec sa vyliala aj v blízkosti obcí Leváre, Polina, Otročok a Behynce. Starostka Levár Marta Halászová je zo vzniknutej situácie znepokojená. "Povodeň sme tu mali v roku 1974 a odvtedy sa nič takéto nestalo. Už aj most nad riekou je takmer pod vodou. Ak bude naďalej pršať, voda ohrozí obyvateľov a ich príbytky," dodala.

Podľa Dušana Mydlu z dispečingu košického Odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku od dnešnej polnoci platí 3. stupeň povodňovej aktivity na prihraničnej rieke Roňava v Michaľanoch v okrese Trebišov.

Stúpať začala aj Bodva, na ktorej platí v Turni nad Bodvou 2. stupeň povodňovej aktivity, podobne ako na Olšave v Bohdanovciach v okrese Košice - okolie. Prvé stupne pretrvávajú na Hornáde v Kysaku, Mlynici vo Svite a Toryse v Sabinove a Košických Olšanoch.

VIDEO: Rozbúrená Bodva zaplavila časť domov v Medzeve a Jasove
541660

"Zriadili sme hliadkovú službu a na Roňave už čistíme prietokové profily," uviedol Mydla. Tento tok, spresnil, robí v posledných rokoch vodohospodárom starosti a prudšie reaguje vzostupom hladiny na výdatnejšie zrážky, čo pravdepodobne spôsobili lesohospodárske zásahy.

Aj keď sa situácia v zrážkach nad ránom mierne upokojila, očakáva sa podľa Mydlu počas dňa na východnom Slovensku ďalší vzostup hladín. Rieky monitorujú a zvýšili vypúšťanie z vodnej nádrže Ružín na 120 metrov kubických za sekundu. Nie je to však, ako uviedol dispečer, nič mimoriadne. Povodie pod nádržou zvláda aj 150 až 180 metrov kubických za sekundu. "Naši ľudia sú vonku a podľa potreby robia zásahy," dodal Mydla.

Vodné stavy, zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity, boli dosiahnuté ešte v noci v okrese Rimavská Sobota. Na rieke Blh je vyhlásený 2. stupeň a na Turci 3. stupeň.

"Odštepný závod Banská Bystrica Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. od stredy 14. apríla večera monitoruje situáciu na všetkých riekach v kraji. Výrazne stúpa potok Muráň v okolí mesta Tornaľa. Menej výrazne stúpla Rimava," informoval TASR vedúci odboru František Rigó.

Na rieke Ipeľ bol vyhlásený 1. stupeň povodňovej aktivity. Hladina riek stúpa aj na jeho prítokoch Štiavnici a Krupinici. Podľa Rigóa ak budú zrážky naďalej intenzívne pokračovať, hrozí stúpanie hladiny aj na rieke Hron. "V súčasnosti evidujeme stúpajúcu tendenciu na všetkých riekach v BBSK," zakončil.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Végh si miešaním sa do volieb zavaril.
Attila Végh schytal po voľbách ďalšiu FACKU: Prišiel už o tretí KŠEFT! Košom mu dala TÁTO značka
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje