Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.02.2010 10:14 | Správy | Peniaze

Miliardový tender: Ťahali tieto štyri slečny nitky v mýte?!

Stáli za schránkovou firmou Ibertax, ktorá bola napojená na finančných žralokov z J&T.

Štyri slečinky zo Slovenska stáli za firmou Ibertax, ktorá podľa lídra SDKÚ Mikuláša Dzurindu uspela v konzorciu SkyToll v miliardovom tendri na slovenské mýto. Podľa indícií SDKÚ za firmou majú stáť finanční žraloci z J&T a podnikatelia Vladimír Poór a Milan Filo.

Finančníci to odmietajú. Firmu Ibertax, v ktorej figurujú štyri tridsiatničky s prepojením na J&T, viedli vraj len ako správkyne. Podľa slovenského obchodného registra je za Ibertaxom podnikateľ Peter Bezák. Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa pokúsil dostať premiéra Fica tendrom na mýto. Podľa neho za ním stoja finanční žraloci a veľkopodnikatelia Poór a Filo. Opiera sa o výpisy zo splnomocnenia cyperského súdu z roku 2007, v ktorom figurujú štyri mladé slečny napojené na finančnú skupinu J&T.

Predbežné oznámenie o vypísaní tendra na satelitný systém elektronického mýta za 0,86 miliardy € (26 miliárd Sk) bolo koncom júna 2007. O štyri dni neskôr vznikli na Cypre firmy Narenamo Limited a Havond Limited s jednou riaditeľkou Angelou Kyriakidou a štyrmi slovenskými splnomocnenkyňami, vtedy 27-ročnými slečnami Lindou Gallovou, Silviou Krcheňovou, Lýdiou Hrivnákovou a Janou Čupajovou. Firmy mali vlastniť 10 a 90 percent akcií materskej španielskej firmy Ibertax.

Santoll
Stojí za ňou Sanef, ktorý patrí do skupiny Abertis, s ktorou sa J&T snažila sprivatizovať aj bratislavské letisko.

Lýdia Hrivnáková
488757
figuruje v spoločnostiach Bartom Lloyd Investment, za ktorou stojí Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč z J&T Finance Group.

488735
Prevádzkovateľ mýtneho systému SKYTOLL

má vybudovať satelitný systém elektronického výberu mýta za približne 0,86 miliardy eur (26 miliárd Sk). Tvorí ho konzorcium dvoch firiem Santoll-Ibertax.
488734


488735



Havond Limited Cyprus

Konateľ: Angela Kyriakidou
Splnomocnenec: Lýdia Hrivnáková (30), Bratislava
Splnomocnenec: Jana Čupajová (27), Krompachy
488733

Jana Čupajová
488758
figurovala v spoločnostiach Terpera, kde mala spoločníka Štefana Boháčka, ktorý sedí s Petrom Korbačkom z J&T Media Enterprises Finance vo Výskumnom ústave papiera a celulózy. V nej figurovali aj Ivan Jakabovič, Patrik Tkáč a Jozef Tkáč z J&T Finance Group.

Ibertax 488733
je dcérou španielskej spoločnosti Ibertax. Od roku 2009 za ňou stojí podnikateľ Peter Bezák.

488735
Ibertax

Španielska materská firma, ktorá vznikla v roku 2007.
488734

Linda Gallová
488756
figurovala v spoločnosti Ditrio, za ktorou stojí firma Insfin, ktorej predsedníčkou predstavenstva je Lýdia Hrivnáková, spoločníčka z J&T Finance Group.


488735
Narenamo Limited Cyprus

Konateľ: Angela Kyriakidou
Splnomocnenec: Linda Gallová (30), Bratislava
Splnomocnenec: Silvia Krcheňová (29), Bratislava
488734

Silvia Krcheňová
488755
figuruje v spoločnosti Ditrio ako konateľka od 4. apríla 2009, vystriedala Lindu Gallovú. Okrem toho je v dozornej rade Insfinu, v ktorej je predsedníčka predstavenstva Hrivnáková.

Dzurinda to považuje za dôkaz toho, že ide o jasné prepojenie na finančných žralokov. Hovorca spoločnosti J&T pripustil, že Slovenky u finančníkov pracujú, nikdy však neboli majiteľkami Ibertaxu. Mali pripraviť spoločnosť na vstup iných investorov.

Podľa súčasného obchodného registra za slovenskou dcérou Ibertax ustojí podnikateľ Peter Bezák. Isté však je, že rovnako ako cyperské spoločnosti aj slovenský Ibertax je len schránková firma s malou kanceláriou na Zámockej ulici v Bratislave. A má získať podstatný balík peňazí, ktoré Slovensko zaplatí konzorciu SkyToll za vybudovanie mýtneho systému. Od jeho spustenia ho sprevádzajú len problémy a protesty kamionistov.

Opozícia navyše tvrdí, že je predražený o 200 miliónov € (6 miliárd Sk). SkyToll sa stal víťazom tendra v januári 2009. Minister dopravy Ľubomír Vážny si myslí, že vyjadrenia SDKÚ nemajú profesionálne zázemie. „Je neuveriteľné, aké hlúposti vie vykonštruovať pán Dzurinda, keď je v úzkych,“ tvrdí. Zákon mu vraj neumožňuje vylúčiť z tendra firmu pre sídlo a zázemie. Preto mu neprekáža, že spoločnosť Ibertax z konzorcia SkyToll má schránku a je prepojená s cyperskými firmami, kde figurovali štyri mladé slečny zo Slovenska.

„Nemám možnosť vylúčiť nikoho. Keby aj mala firma ako sídlo garáž, schránku, alebo hoci aj vajcovú škrupinu, nemôže byť vylúčená zo súťaže, ak splní pravidlá hry,“ bráni sa Vážny. So spoločnosťou Ibertax nikdy nerokoval, stretáva sa iba so zástupcami SkyToll. O štyroch Slovenkách, ktoré sú za cyperskými firmami, vraj nevie. Minister pripomenul, že SkyToll bol v roku 2008 vylúčený zo súťaže, avšak Úrad pre verejné obstarávanie, v ktorom sedia aj zástupcovia SMK a SDKÚ, ho vrátilo do hry. „Keby Úrad pre verejné obstarávanie nezasiahol, tak by v súťaži neboli,“ deklaruje minister.

Maroš Sýkora, hovorca J&T: Sú to len administrátorky!

Stojí J&T za mýtom na Slovensku? Podľa výpisu z registra v roku 2007, štyri slečny s napojením na finančnú skupinu, stáli za fi rmou Ibertax..
- Nie je podstatné, či tie dámy pracujú u nás, alebo nepracujú u nás. Nikdy sme totiž tieto spoločnosti neovládali ani nevlastnili. Ako administrátorky iba vykonávali úkony na základe pokynu klienta. V čase mýtneho tendra navyše so spoločnosťou Ibertax nemali nič spoločné. Preto tvrdenie, že J&T stojí za mýtnym tendrom je iba zúfalá snaha Dzurindu preniesť pozornosť zo svojho problému na niekoho iného.

Boli majiteľkami cyperských firiem, resp. konateľkami?
- Nie.

Tieto štyri slečny ale u vás robia. Je tak?
- Áno. Sú to administrátorky, ktoré robia to, čo som vám vysvetlil. Administrujú desiatky iných spoločností pre klientov.

Dopravcovia chcú podať žalobu

Únia autodopravcov Slovenska chce podať žalobu proti postupu polície voči protestujúcim kamionistom. Povedal to predseda organizačného výboru Jaroslav Polaček. Dôvodom je fakt, že policajti im počas protestov z pondelka a utorka odoberali vodičské preukazy, dávali pokuty alebo ich obmedzovali v pohybe.

Kamionisti sa pokúsili urobiť niekoľko spanilých jázd, polícia im v tom však zabránila. Únia autodopravcov Slovenska začala v pondelok štrajk za skrátenie úsekov ciest 1. triedy - na ktorých sa platí mýto - z terajších 1 500 len na 333 kilometrov, vedúcich paralelne s diaľnicami a rýchlostnými cestami. Vedenie únie chce v proteste pokračovať napriek tomu, že kamionisti na viacerých miestach v regiónoch ukončili čiastočné blokovanie ciest. Stalo sa tak po zásahu polície, ale aj pre nižšiu podporu dopravcov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!