Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2010 00:00 | Správy | Domáce správy

Financovanie SDKÚ: Dzurindov najsmutnejší deň!

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa lúči s veľkou politikou. Po tom, čo ho zostrelil jeho súčasný najväčší rival Robert Fico.

Dvojnásobného expremiéra dobehla vlastná minulosť, keď dodnes relevantne nepovedal, ako bola financovaná jeho strana. Aj preto sa rozhodol, že v ďalších voľbách už kandidovať za SDKÚ nebude. S miestom poslanca v parlamente sa teda o štyri mesiace rozlúči.

Po tom, čo sa v utorok podvečer Mikuláš Dzurinda vzdal postu volebného lídra SDKÚ, odišiel rovno domov. Na druhý deň doobeda si dal pred dom pristaviť služobné auto. Bol smutný a zamyslený. Nakoniec ho však poslal preč a rozhodol sa odviezť sám.

Do centrály prišiel krátko pred jedenástou. Presne v tom čase, keď Robert Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že SDKÚ je najnebezpečnejšia politická strana, a že sa bojí o svoj život. Dzurindove kroky potom smerovali do parlamentu a podvečer zasadlo prezídium strany.

O odchode Mikuláša Dzurindu z čelnej funkcie sa hovorí už roky. Už ako premiér bol spájaný s mnohými kauzami. Ani jedna mu však nezlomila väzy tak ako nevysvetlené financovanie vlastnej strany a privatizácia Hotela Forum.

Čo mu už mohlo zlomiť väz

Kupovanie novinárov

Pred voľbami v roku 1998 vyhlásili niektorí novinári, že sa ich pokúsili podplatiť ľudia z volebného tímu SDK. Výsledkom mali byť pozitívne články o strane. Na čele volebného tímu SDK stál Jozef Paczelt, ktorého Mikuláš Dzurinda po niekoľkých dňoch po vypuknutí kauzy z funkcie odvolal.

Tender na mobilného operátora

Ministerská kariéra Gabriela Palacku netrvala ani rok. Po zrušení tendra na výber tretieho mobilného operátora musel z funkcie odstúpiť. V médiách sa dokonca hovorilo o korupcii, no vina sa nikomu nedokázala. Za pár mesiacov, čo bol vo funkcii ministra dopravy, sa objavili aj problémy pri výbere poradcu na privatizáciu Slovenských telekomunikácií.

Z ministra pokladník

Vznik SDKÚ sprevádzalo veľké prekvapenie. Z odvolaného Gabriela Palacku sa stal zrazu pokladník strany Dzurindovej SDKÚ.

Gabo a vláčiky

V roku 2001 vyhlásili železnice tender na nákup ľahkých motorových vlakov. Šéfom výberovej komisie bol brat Mikuláša Dzurindu, Miroslav. Do prípadu sa dokonca zapojil aj švajčiarsky prezident, ktorý namietal proti neúmernému predlžovaniu tendra a odkladu podpisu zmluvy. Kauza nabrala spád v polovici roka 2002. Na verejnosť sa dostal list poslanca SDKÚ Petra Kresáka, ktorý posielal premiérovi Mikulá šovi Dzurindovi a písal v ňom práve o tendri. V liste sa dokonca uvádza: „Gabo berie vec alternatívne podľa faktu, že pozadie je pre stranu rovnaké.“

Vymazaný dlh SDKÚ

Dzurindova SDKÚ získala po zlúčení s DÚ okrem lukratívnych priestorov v centre Bratislavy aj dlh vo výške 22,5 mil. Sk. Vo finančnej správe z roku 2003 však už tento dlh zmizol. SDKÚ však odmietla prezradiť, kto ho na seba prevzal.

Kauza skupinka

Koniec leta 2003 bol na politickej scéne naozaj horúci. Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že na Slovensku existuje skupinka, ktorá škodí záujmom krajiny. Toto vyhlásenie, odvolanie šéfa NBÚ a vyhodenie Ivana Šimka z vlády vyvolalo aj v jeho strane vlnu nevôle a odchody členov. Vládna koalícia následne stratila v parlamente väčšinu. Vládla vďaka nezávislým poslancov, ktorí odišli z HZDS.

Fiktívni darcovia

V účtovníctve SDKÚ viedli ľudí, ktorí mali strane darovať peniaze. Pre médiá však priznali, že strane žiadne peniaze nedarovali. Podľa zistení aliancie Fairplay takto vo vzduchu „lietalo“ približne milión korún.

Predaj budovy

Začiatkom roka získala lukratívne priestory na Medenej ulici v Bratislave firma Soul. Až o niekoľko mesiacov neskôr Mikuláš Dzurinda priznal, že ich od SDKÚ skutočne skúpila firma Soul a že zároveň vyplatila 22,5miliónový stranícky dlh.

Kupovanie poslancov

V septembri 2005 bol parlament paralyzovaný. Vládnej koalícii chýbala väčšina, a preto niekoľko dní nedokázala rozbehnúť rokovanie. Z noci do rána však z klubu HZDS vystúpili poslanci Eduard Kolesár a Karol Džupa a až do volieb podporovali Dzurindovu vládu. Hovorilo sa o kupovaní poslancov. Za celý škandál sa vlani Daniel Lipšic ospravedlnil.

Vylučovanie členov

Na jar sa v bratislavských štruktúrach SDKÚ vystupňovala nespokojnosť s vedením SDKÚ, dokonca vyzvali Mikuláša Dzurindu na odchod. Vedenie strany neváhalo, rozpustilo orgány strany v Bratislave a na jeden šup vylúčilo 14 signatárov výzvy. Nastal čas na zmenu.

Financovanie SDKÚ

Premiér Robert Fico vyhlásil, že firma Soul, ktorá na seba prevzala dlh SDKÚ a od strany kúpila budovu na Medenej ulici, získala peniaze zo švajčiarskej banky. SDKÚ obratom poslala utŕžené peniaze na účet firmy Allied Wings v Londýne. Na rovnakej adrese ako Allied Wings sídli aj firma Destor, ktorej patrí bývalé logo SDKÚ. Táto firma mala podľa Fica rovnakého riaditeľa a sídlo ako spoločnosť Diamond Hotels UK, ktorá získala za Dzurindovej vlády hotel Forum.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu