Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.11.2009 17:35 | Správy | Domáce správy

Astronóm Kapišinský: Asi existujú mimozemšťania, ale UFO je podvod!

Vyštudoval astronómiu, ale aj teológiu na bohosloveckej fakulte.

Ako jediný Slovák je členom sekcie Medzinárodnej astronomickej únie pre výskum mimozemského života. Pre svoje názory sa neraz dostáva do sporu s vedcami aj teológmi. Čo Kapišinského na súčasnej vede najviac hnevá? Čo si myslí o mimozemšťanoch a UFO?

Od základnej školy počúvame, že vesmír je nekonečný. Lenže, čo to znamená?

Nekonečno je problém, ktorý ma fascinuje celý život. Ak si predstavujete, že existuje jedno nekonečno, tak je to omyl. Existuje nekonečná množina nekonečien. S nekonečnom sa budeme stále trápiť...

Čo keď vesmír nie je nekonečný, ale je len taký veľký, že nedovidíme na jeho koniec?

Vieme, že náš vesmír vznikol pred 13,7 mld. rokov a jeho polomer je 40 miliárd svetelných rokov. To je vesmír, ktorý vieme pozorovať. Ak by mal náš vesmír koniec, tak čo je potom za ním? To je problém...

Čo si ako odborník myslíte o možnosti, že okrem Zeme existuje život aj inde vo vesmíre?

Život na Zemi je na báze uhlíka, a jemu podobný život by mohol existovať aj inde, len my sme ho ešte nenašli. Vedcom sa pomocou veľmi zložitej rovnice podarilo vypočítať, že len v našej galaxii, ktorá má priemer iba 100 000 svetelných rokov, môžu existovať jedna, dve či až 10 000 ďalších civilizácií. A galaxií je v našom vesmíre asi 200 miliárd! Už teraz máme objavených 400 exoplanét, medzi nimi také, kde by mohli byť priaznivé podmienky na vznik života. Teda tá možnosť tu je, iba nemáme rukolapný dôkaz. Oprieť sa môžeme iba o teoretické úvahy a výpočty.

Ako by taký mimozemský život mohol vyzerať?

Čo ja viem? Záleží na tom, čo máte na mysli pod pojmom život. To môžu byt aj primitívne baktérie... Predpokladáme, že mimozemské organizmy by nemuseli dýchať kyslík, to by bolo úzkoprsé, pokojne môžu dýchať iné plyny. Biofyzika nám hovorí, že ak majú organizmy dýchať, tak nemôžu mať hocijaký tvar. Nemôžu vyzerať napríklad ako umývadlo. Ale na druhej strane, možné to je... Veda potrebuje fantáziu, bez toho by sme sa nepohli. Ale jednou nohou treba byť stále na zemi a držať sa fyzikálnych zákonov.

Americké sondy hľadajú stopy života na Marse, Mesiaci a inde. Aká je šanca, že existuje život v našej slnečnej sústave?

V našej? Tomu by som dával asi veľmi malé šance.

Veríte teda, že nie sme vo vesmíre sami, alebo nie?

Mne je to úplne jedno. A aj v tomto sa cítim slobodný.

Človek by čakal, že astronóm zaoberajúci sa mimozemským životom sa bude zaoberať aj UFO. Vy však naň neveríte. Prečo? Veď to môže byt práve ten dôkaz o mimozemšťanoch.

Doteraz na Zemi žiadni mimozemšťania nepristáli, všetky Dänikenove knihy sú klamstvá a nezmysly.

Existujú však hypotézy o takej vyspelosti mimozemských civilizácií, že sa k nám vedia dostať bez toho, aby ich zaznamenali naše prístroje.

A potom ako tá fyzika funguje? Podľa ufológov sem prídu na strojoch, ktoré sa nemusia podriadiť zákonom fyziky, hoci platia v celom vesmíre, a zrazu tu už fungujú normálne podľa prírodných zákonov? A potom tu unášajú ľudí, oplodňujú pozemšťanky a robia kruhy v obilí?! Ufológovia nemajú súdnosť, to si fakt myslia, že nikto nemá zdravý sedliacky rozum? Astronómovia majú dnes k dispozícii supervýkonné prístroje, ktoré monitorujú každučký štvorcový centimeter oblohy. Nie je reálne, aby sa niekto vyhol tejto kontrole.

Lenže USA, ale aj Francúzsko a Veľká Británia zverejnili tajné správy o UFO - neidentifikovateľných lietajúcich objektoch. A niektoré z nich vedci naozaj nevedia vysvetliť.

Prípady UFO skúmali piloti, astronómovia, fyzici, meteorológovia a ďalší odborníci. Dokázali vysvetliť drvivú väčšinu prípadov UFO ako prirodzené astronomické či atmosférické javy, meteorologické balóny, optické klamy. A tých pár percent nevedeli vysvetliť iba preto, že tieto javy pozorovatelia zle opísali. Pozrite, možná existencia mimozemských civilizácií je veľmi vážna téma, ale UFO, to je ten najprimitívnejší spodinový aspekt tohto problému.

Čiže podľa vás sú UFO výmysly?

Za 40 rokov, čo sa tomu venujem, som zistil, akí sú takzvaní ufológovia podvodníci. Niektorí z toho majú osobný prospech, popularitu, ďalší nie sú rozumovo úplne v poriadku.

Svojimi názormi ste si však nepohnevali len ufológov, ale znepokojujúce otázky kladiete aj v astronómii.

Áno, lebo nie je to tak, ako si väčšina ľudí myslí. Všetci dnes tvrdia, že vesmír vznikol pri Veľkom tresku a odvtedy sa rozpína. Dobre, niečo buchlo, ale čo? Kde sa zobrala tá hmota? My sa vieme výpočtami dostať až do obdobia, ktoré panovalo zlomok sekundy - presne 10-34 sekundy po Veľkom tresku. Ale nevieme sa dostať do bodu nula! Teda nevieme, ako vznikol tento svet, len vieme, čo nastalo zlomok sekundy po jeho vzniku.

Mnohí vedci sa pri výskumoch dostali na hranicu, za ktorou je podľa nich už iba Boh. Je to ten prípad?

Áno, niekto do obdobia pred Veľkým treskom dáva Stvoriteľa, iný „Prírodu". Ale to je už o viere, to sa nedá dokázať.

Okrem astronómie ste vyštudovali aj teológiu. Ste veriaci?

Hypotéza Boha je nedokázateľná. Cirkev nemá pripravené odpovede na možnosť, že vo vesmíre žijú aj iné rozumné bytosti. Platí spasiteľské dielo Krista iba pre túto Zem, alebo aj ostatných „ľudí" na iných planétach? Teológia na takéto otázky nie je pripravená. Ďalší príklad: Podľa dogmy o nanebovzatí Panny Márie, sa Ježišova matka v hmotnom tele dostala do neba. Podľa toho teda musí existovať aj hmotné nebo a Panna Mária musí byť astronomický objekt! Kde je, dokelu? Takéto veci mi nedávajú spať a veľa ľudí som si mojimi názormi pohneval.

Pre veriaceho človeka, ktorý je zároveň astronómom, je to asi ťažko prijateľné.

Pre mňa je to tak, ale viem, že mnohých kolegov takéto veci nechávajú chladnými. Oni pokojne spia, chodia do kostola, neprotestujú, ale ja nemôžem.

Riadi podľa vás chod vesmíru a sveta nejaká inteligencia?

Myslím si, že to nikto neriadi. Len preto, že to nechápeme, nemusíme si hneď hľadať náhradné odpovede.

Netrápi vás, že sa dostanete do bodu, keď zistíte, že ďalej sa už nič nedozviete?

Chcem o základných otázkach existencie ľudského bytia a vesmíru vedieť pravdu. Nemám záujem povedať si - Boh existuje a koniec! Dnes už viem, že svet je poznateľný, ale asi nie celkom spoznateľný. K tomuto som dospel po štyroch desaťročiach. Preto treba radšej úprimne povedať - ešte veľmi veľa nevieme. To je najúprimnejšia odpoveď na základné otázky nášho bytia a existencie Boha.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!