Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2009 15:26 | Šport | Futbal

Honorárny konzul v JAR: Sníva o slovenskom finále MS!

Jeden veľký sen sa Milanovi Lopašovskému pred niekoľkými dňami splnil - Slovensko sa prebojovalo na majstrovstvá sveta vo futbale. On však chce viac.

Honorárny konzul Juhoafrickej republiky na Slovensku Milan Lopašovský však "rúbe" vyššie a potvrdzuje pravidlo, že s jedlom rastie chuť: "Keby sa tak obe krajiny stretli vo finále, to by bola fantázia," tvrdí na spôsob rojka.

Šampionát vníma ako veľkú šancu Afriky prilákať do svojich končín turistov a ukázať svoju pestrofarebnosť celému svetu. "Afričania budú chcieť dokázať, že futbal by mal byť predovšetkým o zábave, nie o politike." Hovorí, že situáciu v JAR okolo infraštruktúry a bezpečnosti vykresľujú médiá negativisticky.

Podľa Milana Lopašovského sa má futbalová verejnosť na čo tešiť: "Šampionát určite ponúkne niečo iné, doteraz nepoznané..."

Ako sa pozeráte na historický postup slovenskej futbalovej reprezentácie na majstrovstvá sveta? Z funkcie honorárneho konzula JAR ste osobou priamo spätou s krajinou organizátora i jeho debutanta - čo tento fakt pre Vás znamená?
"Ja to považujem za absolútne úžasnú vec. Neriešim to, akým spôsobom sme postúpili, že sa nám to podarilo za kurióznych okolností až v poslednom zápase. Na to sa história nebude pýtať. Podstatné je, že Slovensko je na šampionáte, čo pre krajinu a šport značí historický úspech. Mňa osobne veľmi príjemne prekvapila hra slovenského tímu. To, že sme postúpili na šampionát, je akýsi nadplán. Pre mňa ako futbalového laika je príjemným konštatovaním to, že nová generácia hráčov podávala výborné výkony. Jednou vetou povedané - páčil sa mi futbal, ktorý Slováci v kvalifikácii predvádzali."

Ktorý z hráčov Vám najviac imponoval?
"Herným štýlom aj vystupovaním sa mi najviac páči Stanislav Šesták. Takisto mladý Vladko Weiss, imponuje mi Ján Kozák na poste špílmachra, Marek Hamšík, Miroslav Stoch, brankár Ján Mucha. Ťažko vypichnúť jedného. Nie som odborník, ale podľa mňa sú to všetko futbalisti, ktorí majú myšlienku a nepoznajú stratenú loptu. Čo sa týka nasadenia, každý nechal na ihrisku srdce a v takom prípade fanúšikovia vedia odpustiť aj prehru. Tak ako napríklad doma so Slovinskom. Slovensko vďaka týmto hráčom žije momentálne futbalom na úkor hokeja, v ktorom sme boli majstri sveta. Hokej je však vinou slabšej generácie hráčov na ústupe, futbal ide opačným smerom prudko hore."

Prvýkrát sa MS vo futbale uskutočnia na africkom kontinente. Čo to pre krajinu organizátora i celý "čierny kontinent" znamená?
"Afrika si zaslúži zorganizovať MS. Treba povedať, že Juhoafrická republika je krajinou, ktorá má mentalitou ľudí veľmi blízko k Európe napriek tomu, že sa nachádza celkom na juhu afrického kontinentu. Je to krajina, ktorá patrí medzi 20 najbohatších na svete. Je významným producentom platiny, zlata a diamantov. Po športovej stránke to poviem takto - oddanosť futbalu a chuť pracovať v ňom je podľa mňa väčšia ako v krajinách, kde ľudia majú aj inú zábavu."

Čo "iné" JAR ponúkne hráčom a fanúšikom, teda účastníkom šampionátu ako napríklad Nemci v roku 2006?
"Určite to bude niečo iné ako bolo doteraz zvykom. Pre Juhoafrickú republiku a vôbec celú Afriku sú majstrovstvá sveta výkladnou skriňou a nepochybujem, že organizáciu zvládne. Napríklad štadión v Durbane je takmer hotový, pred dvoma týždňami na ňom skúšali osvetlenie, bol som osobne pri tom a bol to skutočne zážitok. Štadión má kapacitu 80.000 ľudí a obklopuje ho úžasná scenéria, hneď vedľa sa nachádza more a nádherné pláže. Nádhera, to treba vidieť."

Ako sa môžu turisti kultúrne "vyžiť" mimo futbalu? Aké sú v JAR mimofutbalové aktivity?
"JAR je svoj vlastný svet v malom. Jediné, čo tejto krajine chýba, je sneh. Všetko ostatné od golfových ihrísk, potápania až po paragliding sa tam prevádzkuje naozaj masovo. Famózne je, čo sa týka prírody, vidieť zebry na safari, veľkého bieleho žraloka, krokodílie a levie farmy. Neskutočná nádhera, pre našinca to bude veľký zážitok. Po skončení zápasov v skupinách sú na programe voľné dni a Juhoafrická republika sa v nich bude snažiť zviditeľniť. Povedal by som, že to budú také rodinné majstrovstvá. Dajú sa podniknúť rôzne výlety s rodinou na safari, golf, ísť degustovať znamenité juhoafrické víno. Je toho omnoho viac, navyše, ceny sú porovnateľné s metropolami európskych krajín. Nie je tam draho, aj letenky sa dajú ešte v predstihu kúpiť za prijateľnú cenu 350-500 eur. Samozrejme, s blížiacim sa začiatkom šampionátu pôjdu ceny hore, ale celkovo je ubytovanie a strava cenovo podobná Európe. Pre Afriku je šampionát možnosťou prilákať turistov do budúcnosti."

Každý už netrpezlivo očakáva žreb základných skupín, ktorý sa uskutoční 4. decembra. Okrem súperov budú známe aj dejiská, kde jednotlivé tímy odohrajú svoje zápasy v skupinách. Ktoré mesto by ste dopriali slovenským futbalistom a fanúšikom?
"Väčšina ľudí si želá, aby sme hrali skupinovú fázu v Kapskom Meste, ktoré je výkladnou skriňou krajiny. Z Kapského Mesta je všade blízko, do 100 km sa nachádza Mys dobrej nádeje, malé safari parky, je tam kde tráviť čas. Určite má čo ponúknuť aj Durban, kde vyrástol krásny štadión. Pripomína mi to Veľkú cenu formuly 1 vo Valencii, kde sa po pretekoch môžete ísť okúpať. Aj v Durbane môžete ísť pred zápasom a po ňom na pláž, z tohto mesta sála príjemná atmosféra."

Aká je hierarchia športov v JAR? Kde má svoje miesto futbal?
"Na piedestáli sú tri športy - kriket, ragby a futbal, pričom ja najviac vnímam kriket. Akonáhle sa hrajú kriketové zápasy, zastaví sa v krajine život. Je to porovnateľné, ako keď sú majstrovstvá sveta v hokeji a na Slovensku každý žije týmto športom. Teraz je však futbal v Afrike témou číslo jeden."

Akí sú juhoafrickí futbaloví fanúšikovia?
"Sú podobní Brazílčanom, akurát sú o čosi viac temperamentní. Počas zápasu sa bavia futbalom, "hopsajú" na ich rôzne zulu tance, prežívajú zápas, ktorý je pre nich sviatkom. Afričania sú v tomto naozaj perfektní, futbal berú ako karneval a nie ako politiku. Afričania a Juhoameričania dávajú futbalu iný rozmer - u nich je to o emóciách, srdci a zábave."

V súvislosti s JAR sa hovorí o slabej infraštruktúre, vysokej kriminalite a väčšom riziku prenosu chorôb.
"Je správne, že sa o týchto témach hovorí. Čo sa týka kriminality, mám na to jedno prirovnanie. Ani v New Yorku pre obavy o vlastnú bezpečnosť nejde beloch do Harlemu. Na svete neexistuje miesto, kde sa dá zaručiť, že sa Vám nič nestane. Tak je to aj v prípade JAR, ktorá má 52 miliónov obyvateľov. Ak rátam aj neevidovaných imigrantov, tak populácia dosahuje až 60 miliónov ľudí. Sú isté pravidlá, ktoré treba dodržiavať, v takom prípade turistom nehrozí priame nebezpečenstvo. Prostitúcia oficiálne v JAR neexistuje, ale určite sa sexturizmus v čase šampionátu v krajine zvýši. Každý si však musí uvedomiť, že do JAR prišiel kvôli futbalu. Opakujem, treba sa držať istých pravidiel."

Skúste byť konkrétny, o aké pravidlá ide?
"Napríklad neprovokovať tým, že vyjdete v zlatých hodinkách do nejakej rizikovej štvrte, alebo s fotoaparátom či kamerou v ruke. Lepšie je ísť do mesta v skupinkách ako sám. To isté však platí napríklad aj pre Bratislavu, tiež tu nie je vždy bezpečné ísť v noci peši domov. Ja však mám s Juhoafrickou republikou len dobré skúsenosti. Problémom môže byť doprava. Systém taxíkov nie je taký, ako v Európe. Tam si treba vozidlo telefonicky objednať, takže po zápasoch môže byť pred štadiónom poriadna tlačenica. Určite však na odstránení tohto problému organizátori pracujú."

Zrejme sa v najbližších mesiacoch stanete najobletovanejším konzulátom na Slovensku. Už Vás kontaktujú slovenskí fanúšikovia?
"Áno, už sa húfne začínajú informovať o tom, ako zohnať ubytovanie, letenky a celý servis vrátane vstupeniek. Chodí nám množstvo e-mailov, ale treba povedať, že sme len na začiatku procesu. Veľmi radi by sme boli, ak by sme našli partnera, ktorý zabezpečí letenky, slušné ubytovanie a celkovo servis pre slovenských fanúšikov. Iné je organizovať zájazd pre skupinu dvadsiatich alebo sto ľudí, iné pre dve až tri tisíc klientov. Sme v rokovaniach s viacerými cestovnými kanceláriami, jedna má v tomto smere veľké skúsenosti, lebo zájazdy do JAR ponúka v rámci Česka a Slovenska už 15 rokov."

Ako to bude so vstupenkami? Budú sa dať kúpiť v jednom balíku, ktorý ponúkne Vami vybraná cestovná kancelária?
"Lístky sú zatiaľ problémom. Nevieme zatiaľ, koľko ich slovenská strana dostane, všetko bude známe až po decembrovom žrebe základných skupín. Potom v Európe, Slovensko nevynímajúc, vypukne ošiaľ. Práve preto sme už teraz v kontakte so Slovenským futbalovým zväzom a plánujeme v novembri usporiadať tlačovú konferenciu, kde budeme verejnosť informovať o ďalších krokoch."

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe