Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2009 09:34 | Správy | Domáce správy

Mečiarove autá, byty, domy a pozemky: Kde na to berie?

Podobne ako šéf SNS Ján Slota ani predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar nemohol na svoje autá, byty, domy či pozemky zarobiť ako verejný činiteľ.

Len za posledné dva roky investoval Vladimír Mečiar možno až dvanásť miliónov korún. V politike pritom za celú kariéru zarobil približne rovnakú sumu. Podľa zistení denníka Sme sú jeho príjmy nižšie ako hodnota majetku, a to aj bez slávnej Elektry za 40 miliónov korún (1,32 milióna eur).
V rokoch 2008 a 2009, keď je HZDS súčasťou Ficovej vlády, Mečiar investoval do nehnuteľností minimálne 6,5 milióna korún (215 760 eur). Tento rok v apríli kúpil za 5,5 milióna korún (182 566 eur) dom v Trenčianskych Tepliciach, ktorý stojí oproti Elektre. Oficiálne ho vlastní jeho manželka Margita – bývalá detská lekárka, momentálne na dôchodku. O kúpe domu Mečiar osobne rokoval s pôvodným majiteľom – tenisovým trénerom Dušanom Sádeckým.

Hneď vedľa Elektry vlastní dom firma Satis Invest podnikateľa Pavla Talčíka, známeho z kauzy Veľký Slavkov. Spolu s Milanom Bališom a Gabrielom Vysaníkom získali v roku 2007 vďaka Mečiarovým ľuďom lukratívne pozemky vo Vysokých Tatrách. Kauza stála kreslo šéfa pozemkového fondu Brízu aj ministra Jureňu (obaja za HZDS), píše Sme.

Minulý rok kúpil Mečiar niekoľko starších domov v Dolnej Porube neďaleko Trenčianskych Teplíc. Pre TA3 povedal, že ho vyšli asi na 500-tisíc korún (vyše 16-tisíc eur). Investoval aj do okolitých pozemkov, ktorých cenu odmieta zverejniť. Podľa výpisu z katastra ide o 134-tisíc štvorcových metrov.

„Meter ornej pôdy stojí 4,11 koruny (13 centov), ale sú aj prípady, že kupec zaplatí 200 korún (6,63 eura),“ povedal starosta Dolnej Poruby. Podľa realitných kancelárií sa cena pohybuje od 10 do 30 korún (33 centov až jedno euro). Pracovníčka miestneho úradu Sme potvrdila sumu okolo 50 korún (1,65 eura) za meter. Mečiar teda mohol za parcely v Dolnej Porube zaplatiť od 550 tisíc do 6,7 milióna korún (18 256 až 222 399 eur). V Dolnej Porube má aj chalupu, ktorú kúpil za socializmu za 10-tisíc korún (331 eur). Dnes je z nej rozsiahle vidiecke sídlo.

Podľa katastra mu patria aj byty v Bratislave a Trenčíne. Prvý kúpil v roku 1997, druhý v roku 2005. V čase kúpy sa prvý predával od jedného do dvoch miliónov korún (33 193 až 66 387 eur), druhý asi za dva milióny korún (66 387 eur). Predseda HZDS vlastní aj dve garáže.

Osobitnou kapitolou sú autá. Oficiálne vlastní „auto s prívesom“, jazdil aj na Audi A6 za 1,2 milióna korún (40 164 eur) a Audi A8 za 2,7 milióna korún (90 287 eur). Teraz využíva Audi A8 L za 4,3 milióna korún (142 733 eur) a Jeep Cherokee za niekoľko stotisíc korún. Komu patria, od koho a za koľko si ich prenajíma, Mečiar nezverejnil. Prenájom každého z nich však stojí asi 90-tisíc korún (2 987 eur) mesačne.

Presná hodnota Mečiarovho majetku sa nedá vyčísliť, spolu s Elektrou sa však odhaduje na niekoľko desiatok miliónov korún. Len jej prevádzku odhadol týždenník Plus 7 dní na polovicu poslaneckého platu, čo je asi 50-tisíc korún (1 700 eur).

Denník Sme zrátal, že Mečiar ako verejný činiteľ zarobil v rokoch 1990 až 2009 približne 13 miliónov korún (431 520 eur). Vyplýva to z údajov z Úradu vlády SR a z prepočtu príjmov, ktoré mal ako premiér, minister vnútra a poslanec parlamentu. Otázne podľa denníka je, koľko zarobil v rokoch 1998 – 2002, keď sa vzdal poslaneckého mandátu v prospech Ivana Lexu. Oficiálne nepodnikal, v tom čase bol len predsedom HZDS.

Darí sa aj Mečiarovým deťom. S Magdou, Michalom a Vladimírom sa spája najmä Parkhotel Baračka v Trenčianskych Tepliciach, podiely majú v liečebných domoch Lipa a Salvátor. V minulosti stáli za hotelom Dynamic v Novej Dubnici, v roku 2003 ho predali. Magda a Vladimír vlastnia cez spoločnosť MMM podiely vo filmových štúdiách Koliba, sprivatizovaných v čase premiérovania V. Mečiara, dodáva dnešné Sme.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!