Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.05.2009 16:36

Alojz K. o vražde brata: Nechceli ho zabiť, mali ho len zbiť

Alojz K. dnes na súde povedal, že jeho brata Jána Kromku mal zavraždiť Štefan Fabian.

Na Okresnom súde v Prešove dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s údajnými členmi slovenského podsvetia, ktorí čelia obvineniam z vrážd Jána Kromku a Petra Klešča. Menovaní boli zastrelení na prelome septembra a októbra v roku 1997.

Pred senátom dnes ako svedok vypovedal brat nebohého Jána Kromku, Alojz. Toho pred niekoľkými rokmi súd uznal vinným zo spáchania troch vrážd a odpykáva si doživotný trest odňatia slobody v Ilave.

Z usmrtenia Kromku sú obžalovaní Ladislav B., Alexander H. a Dušan B. "Títo ľudia nie sú vrahmi môjho brata," uviedol pred súdom svedok. On sám sa vraj v čase spáchania ukrýval v Čechách, pretože sa bál o svoj život. Bližšie skutočnosti sa údajne dozvedel od Petra Klešča, ktorý mu telefonoval po Kromkovom pohrebe 27. septembra.

Podľa dnešného vyjadrenia svedka, zo spomínaného rozhovoru vyplynulo, že pri vražde mali byť okrem Klešča aj dnes už nebohí Róbert Holub, Imrich Oláh a Štefan Fabian, pričom strieľať mal posledný z menovaných.

"Klešč mi povedal, že on to nechcel. Malo sa to skončiť len bitkou. Verím tomu, čo mi hovoril," uviedol počas výpovede svedok.

Alojz K. pred súdom potvrdil, že s Róbertom Holubom mal nepriateľské vzťahy. Keď sa vraj ľudia z tejto skupiny niekedy objavili v okolí Spišskej Novej Vsi, vždy sa snažil upozorniť svojich bratov, aby si dávali pozor. Už pred tým sa podľa jeho slov pokúšali chytiť jeho druhého brata, tomu sa však podarilo utiecť.

Obžalovaný Dušan B. v reakcii na výpoveď konštatoval, že Klešč nemohol vedieť, kto strieľal na poškodeného, pretože z domu vo Vajkovciach, odkiaľ mali Jána Kromku odviezť na pole neďaleko Drienovskej Novej Vsi, odišiel len R. Holub, Fabian a obžalovaný Ladislav B. Na tomto mieste malo dôjsť k usmrteniu obete a následnému spáleniu tela.

V priebehu pojednávania sa konala aj konfrontácia medzi svedkom a obžalovaným Dušanom B., ktorá mala objasniť niektoré okolnosti týkajúce sa usmrtenia Petra Klešča. Z tohto skutku sú obvinení Ladislav B., Alexander H. a Slavomír S. V zmysle obžaloby mali menovaní 2. októbra 1997 údajne na pokyn Mikuláša Č. usmrtiť Jozefa H., brata Róberta Holuba. Útočníci vraj vtrhli do bytu na Kustrovej ulici v Košiciach a spustili streľbu z niekoľkých zbraní, pri ktorej utrpel Klešč smrteľné poranenia. Jozefovi H. sa však podarilo z bytu utiecť.

Dušan B. tvrdil, že si spomína, ako v čase skutku videl stáť svedka Alojza K. spolu s obžalovaným Alexandrom H. v parku na Kustrovej ulici. Svedok dnes jeho tvrdenie rozhodne poprel. Dodal, že s Alexandrom H. mal nepriateľský vzťah a preto ich nemohol vidieť spolu na jednom mieste. Slová svedka neskôr potvrdil aj obžalovaný Alexander H.

Počas dnešného hlavného pojednávania vypovedali aj vyšetrovatelia, ktorí objasňovali priebeh procesných úkonov v prípravnom konaní, v čase, keď sa Alexander H. rozhodol, že bude ku skutkom vypovedať a požiadal o zaradenie do programu na ochranu svedkov.

V súvislosti s dodržaním zásady špeciality bolo v prípade usmrtenia Klešča zastavené konanie voči Mikulášovi Č., pretože pri jeho vydávaní nedala česká strana súhlas na trestné stíhanie v tejto veci. Súd ho však vypočuje ako svedka vo štvrtok 14. mája.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši