Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2009 00:00

Uľahčite si prácu: Tipy a triky nielen pre Windows Vista

Windows Vista je na truhu už nejaký ten mesiac. Poznáte aj tieto tipy a triky?

Na začiatok si ukážeme niečo okolo Windows Explorera a prácu s adresármi.

Zaškrtávacie políčka

Pri práci s Windows Explorerom si môžeme uľahčiť prácu pri označovaní a kopírovaní pomocou zaškrtávacích poličiek, ktoré sa dnes pomerne dosť používajú pri Windows Live aplikáciách ako sú Fotogaléria, SkyDrive a iné.

Štandardné nastavenie vo Viste vyzerá takto:

317394


Pre označenie všetkých položiek používame klávesu Shift, alebo ľavé tlačidlo myši. Pre jednotlivé používame zase klávesu Ctrl. My si však ukážeme ako si to všetko uľahčíme.

V Ovládacom paneli vyberiem Vzhľad a prispôsobenie. Tam vyberieme Možnosti priečinka. V okne, ktoré sa otvorí, vyberieme kartu Zobrazenie a zaškrtneme Na výber položiek používať začiarkavacie políčka.

317395


Potvrdíme tlačidlom Použiť a teraz si môžeme zaškrtávať položky bez stlačenia klávesy Ctrl.

317396


Klávesové skratky a vyhľadávanie

Windows používa na časté príkazy klávesové skratky tzv. Hotkeys. My si môžeme vytvoriť Hotkeys pre naše obľúbené programy aj sami. Pre príklad nám poslúži Kalkulačka. Kalkulačku nájdeme v ponuke Štart – Všetky programy – Príslušenstvo. Klikneme pravým tlačidlom myši na Kalkulačku a vyberieme možnosť Vlastnosti. Ďalej kartu Odkaz a v políčku Klávesová skratka vložíme aké klávesové spojenie chceme používať. Windows nám defaultne priradí spojenie Ctrl + Alt a my si môžeme zvoliť už len klávesu. Keďže to je kalkulačka tak zvolíme písmeno K. Potvrdíme a klávesová skratka je hotová.

317397


Namiesto klávesovej skratky môžeme použiť aj tzv. Indexované vyhľadávanie. Je to výborná pomoc, ale ako si všímam, tak v mojom okolí nepoužívaná. Jednoducho a rýchlo nájdeme to, čo potrebujeme.

Tak pre ukážku si zvolíme už spomenutý výraz Možnosti priečinka. Museli sme sa preklikávať od Štartu cez ovládací panel...  Indexované vyhľadávanie nám prácu uľahčuje a zjednodušuje. Vyskúšajme si preto v ponuke Štart do políčka Hľadať napísať len slovíčko priečinok. Slovíčko nemusí byť ani dopísané a my už tam máme zobrazené to, čo hľadáme.

317398


Indexované hľadanie je jednoduché, rýchle a hlavne užitočné.

Kopírovať a premiestniť „DO“ priečinka

Windows Explorer je trošku nedokonalý program, čo sa týka kopírovania, alebo premiestňovania v počítači. Ak chceme skopírovať napríklad vaše fotografie z dovolenky, ktoré máme uložené na pamäťovej karte tak si musíme otvoriť v počítači pamäťovú kartu. Označíme fotografie a pravým tlačidlom myši dáme kopírovať. Následne si ich chceme uložiť do priečinka Obrázky v počítači. Musíme sa preklikať až do adresára s Obrázkami a tam opäť pravé tlačidlo myši a možnosť prilepiť. Celé to je dosť dlhé a zložité. Ja vám ukážem ako to urobíte jednoduchšie a príjemnejšie.

Otvoríme si príkaz Spustiť v ponuke Štart. Ak ho tam nemáme, použijeme klávesovú skratku Windows + R. Do riadku napíšeme regedit aby sme mohli spustiť úpravu registrov.

V registroch si nájdeme a otvoríme nasledujúce riadky. HKEY_CLASSES_ROOT – AllFilesystemObjects – shellex – ContextMenuHandlers.

317399


Klikneme pravým tlačidlom myši na riadok ContextMenuHandlers a vložíme nový kľuč tak ako to je na vrchnom obrázku, čiže New – Key a nazveme ho Copy To. Teraz klikneme na práve vytvorený kľuč, teda Copy To a v pravej časti okna klikneme pravým tlačidlom myši na (Default), kde vyberieme možnosť  Modify... Do políčka Value data:  napíšeme túto hodnotu {C2FBB630-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}.

317400


Ak tento kľúč potvrdíme, tak už budeme mať hotovú možnosť Kopírovať do priečinka ...
Rovnakým spôsobom si vytvoríme kľúč Presunúť do priečinka ...
Takže opäť vytvoríme nový kľúč v tom istom menu a jeho hodnota bude {C2FBB631-2971-11D1-A18C-00C04FD75D13}.

Teraz už máme vytvorené obidve možnosti. Môžeme si to skontrolovať. Klikneme na súbor, alebo priečinok, ktorý chceme skopírovať.

317401


ReadyBoost

Potrebujete, alebo chcete trošku zvýšiť rýchlosť a sviežosť vášho počítača? ReadyBoost vám s tým pomôže. Použitím Flash disku, alebo pamäťovej karty pomôžete vašej virtuálnej pamäti, ktorá vytvorí svoju kópiu na vaše médium ak je pracovná pamäť zaplnená. V podstate tak nezaťažujete disk a ten sa nemusí toľko zaťažovať pri jeho práci. Ak pripojíte niektoré spomínané médium a máte zapnuté Automatické prehrávanie, v menu okna to môžete urobiť, kliknutím na možnosť Speed up my system.

317402


V nasledujúcom okne už máme vybranú kartu ReadyBoost, v ktorej stačí nastaviť veľkosť pamäte, ktorú chcete priradiť k zrýchleniu vášho počítača. Pri nastavovaní veľkosti sa nám už automaticky označila možnosť Use the device. Všetko potvrdíme a systém by mal pracovať pri vyššom zaťažení o niečo lepšie.

317403

 


Ak sa vám nezobrazila ponuka Automatické prehrávanie tak v Počítači klikneme pravým tlačidlom myši na vaše médium a zvolíme ponuku Vlastnosti. Následne vyberieme kartu ReadyBoost a nastavíme tak ako to bolo popísane vyššie.

Ešte viac zaujímavých článkov a tipov nájdete na windowsblog.sk!

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka