Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2021 06:00 | Tip od Vás
Váš Tip

Patrikovi zmenil život inovatívny zákrok za 50 000 eur: Sklerózu multiplex som porazil v Moskve

Nevzdali sa! Andrea Nesladková (33) z Nitrianskeho Pravna (okr. Prievidza) sa odmietla zmieriť s diagnózou brata Patrika (27), ktorému diagnostikovali sklerózu multiplex (SM).

Sestra dlho pátrala, ako by mu pomohla, až napokon natrafila na informácie o inovatívnej liečebnej metóde v Rusku, kde dokážu pomôcť takmer všetkým pacientom. Za transplantáciu kmeňových buniek museli vysoliť 50 000 eur, no neváhali a peniaze obetovali. Patrik sa tak nebudí do dní plných útrap, ale žije plnohodnotný život. Športuje, našiel si lásku, skvelú prácu a stavia dom...

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Andrea sa so skutočnosťou, že jej brata Patrika čaká oveľa kratší život v bolestiach na vozíčku a útrpná smrť, nezmierila. „Môj brat mal 25 rokov, keď mu bola diagnostikovaná skleróza multiplex, na Slovensku nevyliečiteľná choroba. Po mojom vlastnom detailnom výskume zahraničných štúdií, štatistík a porovnaní som zistila, že existuje vo svete len jediná nádej na túto diagnózu - transplantácia vlastných kmeňových buniek v zahraničí,“ opísala, ako zistila, že by mohla bratovi pomôcť zastaviť túto smrteľnú chorobu.

V našich ambulanciách podľa nej pritom o tomto spôsobe liečby niet zmienky a lekári na ňu pacientov neupozorňujú. „Pacienti u nás končia v mladom veku na invalidnom vozíku s veľmi smutnou prognózou. Som šťastná, že môj brat je prvý Slovák, ktorý úspešne podstúpil tento vážny hematologický zákrok v Moskve, ktorý trval päť týždňov a stál 50-tisíc eur,“ odhalila Andrea, ktorá je spolumajiteľkou firmy, ktorá vyrába kúpeľné oblátky.

 

„Kliniku navštevujú ľudia z celého sveta, bolo tam vykonaných 1 700 transplantácií na SM, transplantácie vykonávajú už viac ako 20 rokov. Známa herečka Selma Blair tiež podstúpila túto transplantáciu na danú diagnózu skleróza multiplex,“ prezradila o stredisku, kde náročnú liečbu kmeňovými bunkami vykonávajú.

Opäť športuje a stavia dom

Operácia predstavovala pre jeho organizmus obrovskú záťaž. Patrik na liečbu nastúpil v októbri 2019. Dokonca mu vypadli vlasy, no po tom, ako mu aplikovali kmeňové bunky, vyzdravel a teraz, po 19 mesiacoch od operácie, je z neho úplne iný, zdravý mladý chlap.

„Predtým som mal bolesti. Čakala ma vidina vozíka a hrozná predstava pomalého umierania. Dnes som šťastný človek a zo srdca by som každému človekovi na Slovensku s touto chorobou prial, aby sa vyliečil,“ odhalil Patrik s tým, že pred začiatkom liečby mal obrovský strach podstúpiť taký náročný zákrok, o ktorom nikto navôkol nevedel.

Otvoriť galériu

„Viem, že to rozhodnutie bolo najlepšie v mojom živote, pretože vôbec nemusím riešiť diagnózu, nemocnice a lieky. Žijem plnohodnotný život, plný športu, dobrého jedla a pozitívnej nálady,“ dodal dojatý Patrik, ktorý milovanej sestre vďačí za to, že z donedávna zúfalého pacienta je dnes úspešný manažér v rodinnej firme.

Choroba sa zastavila a jeho svaly už sú opäť pevné ako skala, naplno športuje, stavia dom a našiel si aj životnú lásku, s ktorou možno založí aj rodinu. Andrea sa však rozhodla pomôcť aj dvom mladým Slovenkám zo Žiliny s rovnakou diagnózou. Nový Čas oslovil ministerstvo zdravotníctva, či sa chystá túto liečbu zaviesť do praxe na Slovensku, do uzávierky sa však úrad nevyjadril.

 

Ako funguje transplantácia vlastných kmeňových buniek

  • Pacient musí prejsť všetkými zdravotnými testmi, čo zaberie 7 dní.
  • Zozbieranie vlastných kmeňových buniek a ich očistenie.
  • Zničenie nefunkčnej imunity.
  • Vloženie očistených kmeňových buniek.
  • Imunita sa dostane na úplnú nulu. Nastáva 12-dňová absolútna izolácia, pretože pre človeka bez imunity je bežný „život” nebezpečný.
  • Táto liečba umožňuje až 90 % zastavenie choroby.
  • V Moskve u Dr. Ferodorenka podstúpilo transplantáciu 1 400 pacientov so SM. Deň, keď pacientom aplikujú naspäť čisté kmeňové bunky, sa považuje za znovuzrodenie, pretože pacienti majú imunitu bábätka, a tak zvyknú oslavovať svoje druhé narodeniny.

 

Čo je skleróza multiplex

Telo nositeľa tejto nepredvídateľnej choroby napáda svoj vlastný imunitný i nervový systém. Z fyzicky zdravého človeka sa často stáva pacient imobilný a odkázaný na pomoc svojej rodiny a blízkych.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!