Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2021 07:59 | Správy | Domáce správy

Amálka trpí ojedinelým ochorením: Rodičia chcú ísť za pomocou až do Mexika, zákrok však stojí 17 000 eur

Pre svoju dcérku by urobili všetko na svete! Manželia Friedmanovci zo Svitu (okr. Poprad) vopred vedeli, že ich dcérka bude postihnutá, napriek tomu sa jej počas tehotenstva nevzdali.

Narodila sa im nádherná Amálka (3), ktorá statočne bojuje s ochorením kĺbov. Mamička Lucia zisťovala po celom svete, aké sú možnosti liečby, ktorá by zlepšila jej zdravotný stav. Manželia aktuálne pripravujú cestu za terapiou do Mexika. Veria, že ich dcérke pomôže liečba kmeňovými bunkami.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Amálka prišla na svet s ojedinelým ochorením kĺbov Arthrogrypoza multiplex congenita. Dievčatko nedokáže chodiť, trápi ju ľavá rúčka a všetky časti tela, kde sú kĺby. Mama Lucia (35) sa už počas 20. týždňa gravidity dozvedela, že túžobne očakávané dieťa sa narodí s touto chorobou.

„Hneď sme vedeli, že Amálky sa napriek tomu nevzdáme, i keď nás od toho odhováralo veľa ľudí, vrátane zdravotníkov. To by som našej maličkej nikdy neurobila,” rozhodne vyhlásila Lucia. Spoločne s manželom si povedali, že nech sa deje, čo sa deje, urobia všetko, aby ich dcérka mala čo najplnohodnotnejší život.

 

„Po narodení bola dcérka v inkubátore. V nemocnici sme strávili mesiac. Už tam som s ňou cvičila a nechcem sa sťažovať, ale personál k nám nebol veľmi milý. Dozvedela som sa, že vo Viedni pôsobí špecialista na túto chorobu. Absolvovali sme tam viacero vyšetrení aj zákrokov. Hneď prvá bola operácia nožičiek, ktoré mala úplne vytočené. Všetko v rámci možností dopadlo dobre. Nik nám však nevie povedať, či existuje nejaký spôsob, ktorý by Amálku úplne vyliečil. Takže to pravdepodobne nie je zatiaľ možné,” hovorí žena plná odhodlania, ktorá zistila, že pozitívne výsledky prináša liečba kmeňovými bunkami v Mexiku.

Za záchranou aj na kraj sveta

S mexickými špecialistami sa už mamička spojila. „Pacienti si všetko hradia sami. Samotný zákrok stojí vyše 17 000 €. K tomu treba prirátať náklady na cestu a pobyt. Urobili sme zbierku a veľa dobrých ľudí nám už pomohlo. Ešte nám však nejaká čiastka chýba. Keď sa ju podarí dať dohromady, vycestujeme do Južnej Ameriky,” vraví Lucia, ktorá je zmierená s tým, že ani to Amálku úplne nevylieči.

Otvoriť galériu

„Povedali nám to na rovinu. Môže to však veľa pomôcť, hlavne nožičkám. My sa pripravujeme na to, že s Amálkou budeme musieť cvičiť možno aj celý život. Mentálne je úplne v poriadku a to nám dáva nádej. Vieme si predstaviť, že by si mohla nájsť prácu, keď bude väčšia. Možno bude pracovať s počítačom. Verím však, že bude mať pekný život,” uzavrela odhodlaná mamička.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!