Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2021 14:54 | Správy | Politika

Núdzový stav rozdeľuje politikov: Kolíková povedala to, čo chceli počuť mnohí

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripúšťa možnosť, že vláda zruší vyhlásený núdzový stav ešte predtým, ako sa návrh na jeho predĺženie dostane do Národnej rady (NR) SR.

Povedala to v nedeľnej relácii Na telo v televízii Markíza. Núdzový stav sa podľa ministerky každý týždeň prehodnocuje. Aktuálny vývoj pandemickej situácie na Slovensku vníma Kolíková priaznivo, preto sa domnieva, že vláda rozhodne o zrušení núdzového stavu a návrhom na jeho predĺženie sa tak parlament už nebude musieť zaoberať. Nezaradený poslanec NR SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši tvrdí, že núdzový stav vyvoláva zbytočné napätie v spoločnosti. Koalícia podľa jeho slov už mala mať pripravený špeciálny pandemický zákon, ktorý by jasne definoval, čo treba robiť.

"Protipandemické opatrenia musíme uvoľňovať postupne, preto sme potrebovali mať ešte také opatrenia, ktoré vyplývajú z núdzového stavu a ktorými sa môžu napríklad riadiť nemocnice," reagovala ministerka. Avizuje, že v máji by už mohol byť na stole pandemický zákon i právna úprava k hospodárskej mobilizácii, ktorá by riešila fungovanie nemocníc.

V prípade očkovania ľudí proti ochoreniu COVID-19 navrhuje Hlas-SD, aby bola vakcinácia dobrovoľná a zároveň, aby si ľudia mohli medzi vakcínami vybrať, akou sa chcú dať zaočkovať. "Dosiahla by sa tak najvyššia miera zaočkovanosti," skonštatoval Raši. Dobrovoľnosť považuje Kolíková za kľúčový princíp. Na Slovensku, ako tvrdí, však nie je momentálne také množstvo vakcín, aby si z nich mohli ľudia vyberať.

 

Otázku použitia ruskej vakcíny Sputnik V musí podľa nej vyriešiť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Raši poukázal na skupinu Slovákov, ktorá sa chce dať zaočkovať proti COVID-19 len touto vakcínou. "Treba im tú možnosť dať s upozornením na riziká, ak nebude registrovaná," dodal.

Pri zmluve s ruskou stranou na nákup Sputnika V nebol podľa Kolíkovej realizovaný postup, ktorý je dôležitý pre uzatváranie zmlúv. Ministerke chýbal napríklad právny audit. Nemyslí si, že priestor v kontrakte je vyvážený. Ako však tvrdí, otázkou je, kto bol v akom časovom strese. Raši považuje túto zmluvu za obrovský škandál. Kontrakt vníma ako neštandardný. "Sú v ňom podmienky nevýhodné pre Slovensko," poznamenal. Otázne podľa neho je, či podpisom zmluvy zo strany exministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) nedošlo k zneužitiu právomoci. Kolíková reagovala, že každý verejný činiteľ pri podpise zmluvy je zodpovedný.

Ministerka v relácii zároveň odmietla opozičné obvinenia v súvislosti s jej podnikaním a s rodinnými firmami. Raši pripustil, že ak nebudú podozrenia vysvetlené, na mimoriadnej schôdzi parlamentu sa pridajú k Smeru-SD a vyslovia Kolíkovej nedôveru.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!