Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2021 14:00 | Správy | Zaujímavosti
Foto

Biznis s katastrofou! Černobyľská havária priťahuje turistov: Ako vyzerá výlet do uzavretej zóny a je bezpečný?

Posledných desať rokov neustále stúpa počet turistov, ktorí chcú vidieť miesta rôznych katastrof, a z toho ťaží aj Ukrajina.

Biznis s katastrofou

Dnes je radiácia v okolí sarkofágu natoľko nízka, že verejnosť môže za prísnych podmienok navštevovať uzavretú oblasť rozprestierajúcu sa do vzdialenosti 30 km od miesta nehody. Ukrajinská vláda v roku 2011 uvoľnila pravidlá a mnoho cestovných kancelárií vďaka tomu môže organizovať licencované prehliadky v uzavretej zóne. Pre krajinu ide o dôležitý zdroj príjmov a časom by do oblasti mohol prúdiť až milión turistov ročne.

Naplánovať si možno jednodenný výlet i súkromný týždenný pobyt. Záujemcovia si okrem základného okruhu môžu priplatiť napríklad za návštevu u miestnych obyvateľov, ktorí sa do zakázanej zóny vrátili. Zažiť autentickú Ukrajinu a pohostenie od domácich spolu s rozprávaním o tom, ako sa im po návrate žije, považujú mnohí za vzrušujúce dobrodružstvo.

Štart v Kyjeve

Výlet si môžete jednoducho objednať cez internet, stojí niekoľko sto eur. Väčšina návštevníkov vyráža autobusom z Kyjeva a po dvoch hodinách vstupujú prvým kontrolným miestom Dytyatky do uzavretej zóny. Tu sprievodca vybaví potrebné dokumenty a návštevníci dostanú prenosné dozimetre.

Otvoriť galériu
Cesta vedie opustenou krajinou, v ktorej doslova zmizlo zo sveta 200 dedín v okolí Černobyľu. Obyvatelia ich opustili narýchlo a zvyšky budov nie je možné pre veľké poškodenie navštevovať. Návštevníkov najviac fascinujú dozimetre. Na tzv. hot spotoch vykazujú zvýšené hodnoty. Na prekvapenie mnohých nie sú parametre mimo hotspotov vyššie než v Kyjeve. Najviac rádioaktivity možno zaznamenať na miestach, kde sa zdržiava dažďová voda.

Cesta vedie cez ďalší checkpoint v dedine Leliv na desaťkilometrovej hranici. Návštevníci majú možnosť navštíviť prísne tajné radarové pracovisko Duga, povinnou jazdou sú aj fotky pri sarkofágu reaktora. Za príplatok je možné navštíviť aj kontrolnú miestnosť číslo 4 a reaktorovú miestnosť reaktora č. 3. Najväčším rizikom pre návštevníkov tu nie je samotná radiácia, ale rádioaktívny prach, ktorý sa usadzuje v pľúcach. V týchto miestach je potrebný špeciálny oblek, helma i respirátor.

Do mesta duchov

Ďalšou zastávkou je mesto Pripjať. Cesta prechádza okolo tzv. Červeného lesa. Pôvodne borovicový porast po ožiarení sčervenel a je dodnes veľmi rádioaktívny. Tieto stromy boli všetky vyrúbané, dnes tu stoja nové. Pripjať pôsobí ako mesto duchov, hoci nie je úplne vyľudnené. Návštevníci sa tešia na návštevu lunaparku so známym ruským kolom. Ďalším kultovým miestom je Palác kultúry a sprievodcovia neraz zoberú turistov aj na prehliadku budov. Najzamorenejším miestom s dávkou až 400 mikrosievertov je pivnica nemocnice, kam sa odkladali obleky požiarnikov hasiacich požiare po výbuchu.

Otvoriť galériu

Mnohí z návštevníkov Černobyľu pochádzajú z bývalých krajín Sovietskeho zväzu či z východnej Európy. Návšteva je pre nich veľmi osobná, lebo o katastrofe počúvali od detstva alebo zažili obmedzenia spojené so šíriacim sa žiarením. Väčšina ľudí je prekvapená, keď zistí, že dávka žiarenia, ktorú dostanú počas svojej návštevy, je rovnaká, či dokonca nižšia, než dávka ožiarenia pri lete lietadlom. Pri dodržaní všetkých pravidiel preto návšteva Černobyľu nepredstavuje zdravotné riziko. V blízkosti elektrárne však nebude možné trvalo bývať ešte mnoho desaťročí a budúce generácie musia opäť riešiť bezpečnosť, keďže nový sarkofág má životnosť odhadom jedno storočie. 

Kam sa presťahovali?

Černobyľská katastrofa bezprostredne zasiahla do životov zhruba 200 000 ľudí. Mnohí z miestnych sa odsťahovali do rôznych častí krajiny, avšak zhruba 25 000 obyvateľov z mesta Pripjať a okolitých dedín sa už v roku 1987 začalo sťahovať do novopostaveného mesta Slavutič, ktoré stojí len 50 km od elektrárne. Za dva roky štát vybudoval úplne nové mesto doslova na zelenej lúke, aby mohol ubytovať tisícky pracovníkov, ktorí aj naďalej v elektrárni pracovali. Ešte aj dnes sa vydáva na zhruba hodinovú cestu vlakom zo Slavutiča 2 500 zamestnancov. Z väčšej časti sa starajú o bezpečnosť odstavenej elektrárne a jej monitorovanie. Podobne ako v prípade Pripjate, i obyvatelia Slavutiča majú zhruba dvojnásobný príjem oproti zvyšku Ukrajiny i vyšší životný štandard.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Opitý turista vystrájal na ceste, zachytilo ho auto: Zaujímavé, čo mu malo zachrániť život
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!