Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.05.2021 14:59 | Šport | Šport mix
Foto

Patová situácia v lyžovaní pokračuje: Nový zväz nezískal podporu strešnej organizácie slovenského športu

Vojna pokračuje! Plénum Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) neschválilo na 58. valnom zhromaždení uznesenie o Zväze slovenského lyžovania (ZSL) ako organizácii zodpovednej za lyžovanie na Slovensku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii
Celý proces zostáva nezmenený, SOŠV bude naďalej vykonávať jemu delegované povinnosti smerom k medzinárodnej federácii. My ale nemôžeme nahradiť regulárny národný športový zväz čo sa týka rozvoja tohto športu,“ uviedol sklamaný šéf SOŠV Anton Siekel.

Za uznesenie bolo 40 hlasov, proti 18 a 41 sa zdržalo. Na prijatie bolo treba 50 hlasov. „Akékoľvek jasné rozhodnutie by som privítal. Navrhli sme prijať uznesenie, v ktorom by SOŠV získal mandát pléna na to, aby sme mohli informovať FIS, že ZSL je organizácia, ktorá je pripravená prevziať na seba zodpovednosť zástupcu slovenského lyžovania v medzinárodných štruktúrach. Apeloval som na delegátov, aby sme vyslali jasný signál, že si vieme spravovať svoje veci sami,“ pokračoval A. Siekel, ktorého mrzí, že súčasný stav poškodzuje najviac našich športovcov a všetci chceme nájsť kompromis.

Ani minister

Delegátov na historicky prvom on-line valnom zhromaždení našej olympijskej rodiny nepresvedčili ani slová ministra Branislava Gröhlinga, ktorý v príhovore povedal: „Snažili sme sa aktérov sporu priviesť k zmieru, ale nepodarilo sa nám to a museli sme využiť aj krajné zákonné prostriedky. Ministerstvo nemôže konať nad rámec zákona, ani vyniesť verdikt, kto má slovenské lyžovanie zastupovať vo FIS.“

 

Nič sa nemení

Spor v lyžiarskom hnutí tak pokračuje. Po tom, ako koncom minulého roka ministerstvo školstva odobralo štatút národného športového zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA) a niektoré jeho kompetencie, medzi nimi prihlasovanie športovcov na súťaže, prevzal SOŠV. Po piatkovom hlasovaní sa tak patová situácia skomplikovala. ZSL určite nestihne termín konngresu FIS v Portoroží (30. 5. - 6. 6.), kde chcel požiadať o členstvo. A SOŠV môže o tejto otázke znovu hlasovať až v júni, kedy bude schvaľovať nomináciu výpravy do Tokia.

Márny pokus

Pred valným zhromaždením sa na podnet SOŠV uskutočnilo stretnutie všetkých strán, pričom strešná organizácia navrhla dočasné riešenie, podľa ktorého by sa rozdelili kompetencie tak, že na jednej strane by boli alpské disciplíny a na druhej severské disciplíny. A. Siekel prezradil, že na tom stretnutí nebol priestor na dohodu. Obe strany v pondelok zjavne čakali na verdikt piatkového pléna.

Výkonný viceprezident ZSL Ladislav Smolen si želal, aby presvedčili viac delegátov. „Nebudem klamať, že sme trošku rozčarovaní z počtu zväzov, ktoré sa zdržali, ale ako povedal prezident Siekel, je to ich osobná zodpovednosť. To je v poriadku. Pre nás sa v podstate nič nemení, budeme pokračovať v tom, čo sme začali, aj keď proces afiliácie do FIS sa v tejto chvíli určite pribrzdil. My sa ale v žiadnom prípade nevzdávame,“ reagoval L. Smolen s tým, že musia zlepšiť svoju prácu, aby presvedčili tých, ktorí nedali hlas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: uka, Nový Čas, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenila loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...