Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.05.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Viete, ktorý nástroj v záhrade vám ušetrí najviac bolesti chrbta?

Mať v nohách nie je vždy najlepšie riešenie. Niekedy je lepšie mať v hlave a uľahčiť si prácu, kde sa to dá – napríklad v záhrade.

Všetci to poznáme. Jar je v plnom prúde, záhrada sa prebúdza k životu a s ňou prichádza na rad jedna z najnáročnejších prác v záhrade – rýľovanie a príprava pôdy na sadenie a siatie. Naše telá po zimnom nedostatku pohybu zleniveli a dostať ich do kondície nie je jednoduché. Po rýľovaní nejeden z nás zaspáva s dolámaným chrbtom, no čoraz viac záhradkárov siaha po kultivátore, ako užitočnom nástroji na rozbitie a prekyprenie zhutnenej pôdy bez typického fyzického vyčerpania spojeného s touto prácou.

Otvoriť galériu

Kultivátor: veľký pomocník do malých záhrad

Mnoho ľudí pozná len veľké motorové rotavátory na obrábanie pôdy na roli, no v súčasnosti už existujú špecializované menšie kultivátory, ktoré sú dostatočne ľahké a stvorené pre praktickú prácu v menších záhradách pri príprave zeleninových a kvetinových záhonov. V porovnaní s klasickým rýľovaním je práca s nimi oveľa menej namáhavá. Vďaka väčšej dĺžke sa pri ich použití človek nemusí zohýbať a môže tak pracovať vystretý, čo značne šetrí jeho chrbát. Špičkou na trhu sú akumulátorové kultivátory, ktoré pri práci neprodukujú žiadne škodlivé splodiny a hluk, no aj tak dokážu vďaka moderným bezuhlíkovým motorom podať výkon benzínového stroja.

Otvoriť galériu

S akumulátorovým kultivátorom môžete pracovať aj v skleníku

Príkladom je 56V kultivátor poháňaný 2 kW základňou systému Multi-tool od spoločnosti EGO POWER+. Tento výrobca je svetovým lídrom na trhu akumulátorovej záhradnej techniky a v tomto kultivátore sa prejavujú všetky jeho kvality. Vďaka 56V technológií jeho výkon v ničom nezaostáva za benzínovými strojmi, no zároveň prináša oveľa prívetivejšie používanie bez hluku a benzínových výparov. Nezavadzia vám elektrický kábel a vďaka nízkej hmotnosti sa s kultivátorom EGO POWER+ veľmi ľahko narába a manévruje v pôde medzi rastlinami bez toho, aby došlo k poškodeniu korienkov. Svojím záberom 24 cm je vhodný pre použitie v malých kvetinových a zeleninových záhonoch. Takisto je vďaka akumulátorovému pohonu ideálny pre prácu v uzavretých priestoroch, ako napr. pri príprave pôdy v skleníku.

Otvoriť galériu

Vďaka nízkej hmotnosti zvládnu prácu s týmto kultivátorom aj ženy

Pri väčších záhonoch so zhutnenou, dlhšie neobrábanou pôdou je možné využiť chrbtový nosič na batériu, ktorý ešte viac odľahčí vaše ruky a umožní vám pracovať aj dve a pol hodiny bez prestávky na jedno nabitie. V rukách tak máte len samotný kultivátor s hmotnosťou 6,6 kg, s ktorým vás práca unaví menej, zatiaľ čo hmotnosť batérie je pohodlne rozložená na chrbte. Takisto je kultivátor pre pohodlnejšiu prácu možné zavesiť na jednoramenný popruh. Kvalitné nože s priemerom 24 cm rozbíjajú pôdu oveľa jemnejšie ako bežné rotavátory, čím ju prekypria dôkladnejšie. Nech už sa jedná o hrudy po orbe, alebo prípravu záhonov pred siatím, toto zariadenie vám ušetrí množstvo námahy. Odolná prevodovka bez problémov prenáša 2 kW výkonu do nožov, pričom na výber máte dve rýchlosti podľa typu pôdy.

Otvoriť galériu

Jedna batéria je kompatibilná so všetkými zariadeniami EGO

A čo námietka ceny? Sú EGO stroje drahé? V konečnom dôsledku vôbec nie. Investícia do systému Multi-tool sa oplatí, pretože keď už máte základňu s batériou a nabíjačkou, stačí vám dokúpiť si jeden z deviatich nadstavcov, ktoré vám pomôžu s kompletnou starostlivosťou o záhradu. Či už potrebujete vyžínač, krovinorez, plotostrih, vyvetvovaciu pílu, zametaciu kefu alebo zarovnávač okrajov trávnika, tieto a ďalšie nadstavce sú súčasťou univerzálneho systému EGO POWER+ Multi-tool. Okrem toho je jedna batéria kompatibilná s celým radom aku záhradnej techniky EGO, takže sa z nej stáva skutočne výhodná investácia. Kvalitu tejto značky potvrdzuje aj jedinečná 5-ročná záruka na zariadenia a 3-ročná záruka na batérie pre domácich používateľov. Máte tak v rukách zariadenia, na ktoré sa môžete naozaj spoľahnúť. Konečne môžete pri práci v záhrade dýchať čistý vzduch a pracovať slobodní od káblov, hluku a vibrácii. Viac informácií nájdete na www.egopower.sk.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




2009. Dvojicu hercov milovali všetky deti.
Spomínate si na reláciu Elá hop? Takto vyzerá legendárne duo dnes! Čo po rokoch s hrdosťou priznali
Foto
Odišiel priskoro: V mladom veku zomrel majster Slovenska († 39)
Schindlerová zapózovala v posilňovni. Na cvičenie zvolila pomerne netradičný spodný diel.
Foto
Schindlerová dráždi vo fitku: BUJNÝ dekolt natlačený v podprsenke a... Uff, pozrite sa DOLE!
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Juraj Blanár podporuje vstup Srbska do EÚ: Toto je podľa neho kľúčovým bodom
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Stiahnu sa americkí vojaci z Iraku? Po 10 rokoch má dôjsť k dôležitej dohode
Peter Pellegrini, Zuzana Čaputová, Robert Fico.
Najdôveryhodnejší politik: Prieskum ukázal, komu Slováci veria najviac! Kto naopak, skončil na chvoste?
driving a car
Bratislavskí vodiči sa nepotešia: Početné zdržanie! S kolónami rátajte na týchto miestach
Ilustračné foto
Rekordná policajná razia: To, čo ich čakalo v dodávke, sa ešte nikdy nepodarilo nájsť
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Útočník v Púchove dopichal muža takmer po celom tele! Napadnutý chlap prežíval nočný horor
(ilustračné foto)
Dovolenkári v TEJTO krajine zúria: Musia dokázať, že majú dosť PEŇAZÍ! Koľko eur musia mať?
Na ceste I/65 za obcou Kremnické Bane došlo k nehode kamióna.
Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je už prejazdná
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!