Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.05.2021 07:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
FotoVideo

Investigatívna novinárka Kövešová šokuje: Kolaps orgánov a morfium na bolesť

Kristínu Kövešovú (37) začala verejnosť vnímať vďaka kriminálnej žurnalistike, keď začala odhaľovať zlodejky v centre Bratislavy, pedofilov, dílerov, kauzu resocializačného zariadenia Čistý deň či týranie zvierat v rómskych osadách.

Ako?

Mne sa to stalo predtým, ako prišla korona, v januári. Bol to šialený pocit, nevládala som vstať z postele, nevládala som chodiť, šoférovať… V nemocnici hovorili, že mi kolabujú všetky orgány a dávali mi len morfium na bolesť. Niekoľko týždňov až mesiacov som nemala silu robiť akúkoľvek činnosť. Vďaka tomu som sa naučila poďakovať sa svojmu telu a naučila som sa pravej sebaláske. S tým súvisí aj to, že som začala chudnúť, cvičiť, dávať si pozor na jedlo. Aj ľudsky mi to dalo veľmi veľa. Hovorí sa, že keď je človek veľmi blízko smrti, tak zmení svoj pohľad na život, naučí sa byť pokojnejší a pokornejší.

Takže sa zmenil napríklad aj váš pracovný svet?

Určite. Ak by mi napríklad v minulosti respondent dva- či trikrát zrušil reportáž, čo sa niekedy stáva, určite by som sa rozčuľovala a silila by som to. Teraz si však poviem, že okej, takto to má byť, možno sa teraz mám venovať niečomu inému. Prijímam to s pokojom. A upratala som si aj vzťahy. Oveľa viac si vyberám, koho v živote mám, s kým trávim svoj čas, a to bez ohľadu na to, či ide o partnerský alebo nejaký iný vzťah.

Vrátim sa k tým mníchom, s ktorými ste diskutovali. Čo vás najviac oslovilo?

Každý jeden hovoril, že jedinou našou úlohou na tomto svete je byť šťastný. Nechápal, prečo riešime toľko nezmyslov a sami si komplikujeme život. Na svete je pritom toľko krásy… Každý hovoril, že tu sme na chvíľu a že všetko, čo sa nám deje, sú vlastne skúšky, ktoré sú tu v konečnom dôsledku pre naše dobro a učia nás byť lepším človekom.

Prečo ste sa začali venovať kriminálnej investigatíve?

Prišlo to s prvým prípadom, čo bol HIV pozitívny Richard. Chodil po Bratislave, súložil s množstvom mladých dievčat a bolo mu úplne jedno, že ich nakazí. Dokonca vyhlasoval, že je to niečo ako chrípka. Stretla som sa s ním, nahrali sme rozhovor, informovala som o tom políciu a bol za to reálne odsúdený. Vtedy mi docvaklo, že sa dá reálne pomáhať a zmeniť svet. Potom mi to už prichádzalo samo, jeden prípad za druhým. Zlodejky, o ktorých mi hovorila kolegyňa, že pobehujú po Bratislave. Tak som sa išla len tak pozrieť a naozaj som ich stretla. Ani neviem, prečo som za nimi začala utekať. To bol taký prelomový prípad, keď ma ľudia začali vnímať.

 

Ktorý spomedzi všetkých prípadov, ktorým ste sa venovali, vás najviac zasiahol?

Najťažšou je pre mňa téma sexuálneho zneužívania detí. Vidieť otca, ktorý zúfalo plače, že vedľa býva pedofil a on mu nemôže dať na hubu, lebo by išiel on sedieť a polícia nekoná a pedofil stále ohrozuje jeho dcéru. Alebo dieťa, ktoré vám hovorí, že ho niekto zneužíva a keď to doma povedalo, dostalo facku, že nech je ticho, lebo budú mať hanbu v dedine. Alebo cirkev, ktorá to zatĺka… Potom sú pre mňa emočne ťažké aj chvíle, keď chodíme do osád a vidím, ako tam neuveriteľným spôsobom týrajú zvieratá, napríklad v tých Chminianskych Jakubovanoch, kde dodnes robia psie zabíjačky.

Bol moment, keď ste mali chuť skončiť so svojou prácou?

Nie. Mám momenty, keď sa vyplačem a vykričím, ale potom sa upokojím a poviem si, že neľutuj sa a poď ďalej. Silu mi dávajú ľudia. Viete, keď potom príde napríklad to zneužívané dieťa a objíme ma, tak mi to dáva silu ísť ďalej. Keď sa v jednom prípade nedarí, tak sa darí v druhom. Som typ, ktorý sa nevzdáva a rieši veci, kým ich nedotiahne do konca. A niekedy to naozaj trvá aj roky.

Čítala som si o vás, že sa vám pravidelne niekto vyhráža. Je dnes niekto, kto vás má v zuboch?

Och, stovky ľudí! Bolo by divné, ak by nie. Už len v tých osadách - ak by som prišla do Chminianskych Jakubovan, tak by mi išiel nejaký kameň do hlavy. Díleri ma určite nemajú radi, v Seredi je na mňa nahnevaných veľa ľudí. Mnohí tí, čo sedia v base, na mňa určite spomínajú.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karolína Jančošková, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!