Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2021 10:10 | Správy | Zahraničné správy

Škrty v Rusku: Veľvyslanectvo USA bude poskytovať len minimálne konzulárne služby

Veľvyslanectvo USA v Moskve v súvislosti so zákazom prijímania cudzích štátnych príslušníkov zníži počet zamestnancov svojho konzulárneho oddelenia o 75 percent.

Podľa agentúry TASS sa to uvádza vo vyhlásení zverejnenej v piatok na webovej stránke diplomatickej misie. V súvislosti s tým veľvyslanectvo USA v Moskve od 12. mája prakticky prestane poskytovať konzulárne služby - výnimku spraví v mimoriadnych prípadoch týkajúcich sa občanov USA a vydávania víz ruským občanov Rusom, a to iba vo výnimočných situáciách - ak pôjde "o otázky života a smrti", informovala agentúra Interfax.

Veľvyslanectvo USA súčasne odporučilo Američanom, ktorí sú v Rusku s vízami s končiacou sa platnosťou, aby územie Ruskej federácie opustili do 15. júna. "Ak ste občanom USA s bydliskom v Rusku a platnosť vašich víz sa skončila, naliehavo vás vyzývame, aby ste opustili Rusko pred termínom stanoveným ruskou vládou na 15. júna," uvádza sa vo vyhlásení. Americká diplomatická misia dostala 23. apríla oznámenie od ruskej vlády, že ruské úrady majú v úmysle zakázať misiám USA prijímať ako zamestnancov cudzincov, a to na akékoľvek pozície. Veľvyslanectvo USA vyjadrilo poľutovanie nad týmto krokom.

Ruská vláda v tomto prípade vykonáva výnos podpísaný prezidentom Vladimirom Putinom minulý týždeň. Uvádza sa v ňom, že diplomatické misie štátov, ktoré sa dopúšťajú "nepriateľských aktivít" voči Rusku, budú mať obmedzené možnosti najímať do zamestnania "fyzické osoby nachádzajúce sa na území Ruska". Spomenuté obmedzenie sa nevzťahuje na občanov "nepriateľských štátov", ktorí pricestovali do Ruska ako zamestnanci diplomatických misií.

 

V prípade potreby môžu diplomatické misie "nepriateľských krajín" dostať úplný zákaz prijímania zamestnancov z Ruska, uvádza sa v dekréte. Zoznam "nepriateľských štátov" nie je v dokumente uvedený. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov tento týždeň avizoval, že zoznam bude zverejnený čoskoro. Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena tento mesiac uvalila na Rusko sankcie za zasahovanie do vlaňajších amerických prezidentských volieb a za účasť na kybernetickom útoku s názvom SolarWind proti federálnym úradom. Moskva tieto aktivity popiera.

USA nariadili vyhostenie desiatich ruských diplomatov, uvalili sankcie na desiatky spoločností a ľudí a obmedzili ďalšie možnosti Ruska požičiavať si peniaze. Rusko zareagovalo odvetnými krokmi: nariadilo odchod desiatich amerických diplomatov, zaradilo na čiernu listinu osem súčasných a bývalých vysokopostavených predstaviteľov USA a sprísnilo podmienky pre fungovanie amerického veľvyslanectva.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka