Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.04.2021 10:29 | Správy | Zahraničné správy

Peklo v Indii: Hlásia rekordný nárast nakazených, očkovacie centrá v Bombaji zatvorili

India zaznamenala za posledných 24 hodín opäť rekordný prírastok nakazených novým koronavírusom, a síce 386 452 nových prípadov.

Zároveň tam pribudlo aj s 3498 súvisiacich úmrtí. S odvolaním sa na údaje tamojších úradov o tom v piatok informovala agentúra Reuters. Agentúra však zároveň upozornila aj na tvrdenia lekárskych odborníkov, ktorí sa domnievajú, že skutočné počty nakazených v tejto druhej najľudnatejšej krajine na svete môžu byť päť až desaťnásobne vyššie než oficiálne údaje.

Fotogaléria
22
fotiek v galérii

Reuters zároveň informuje, že počnúc piatok sa na tri dni zatvorili všetky očkovacie centrá v indickej finančnej metropole Bombaj. Dôvodom takéhoto opatrenia je podľa úradov nedostatok vakcín. Len od konca februára, keď nabrala na intenzite druhá vlna nákazy, pribudlo v Indii približne 7,7 milióna prípadov infikovaných. Reuters pre porovnanie uvádza, že predošlých 7,7 milióna zaznamenali v krajine za takmer polroka. Celkovo v Indii od začiatku pandémie zaevidovali už viac ako 18 miliónov prípadov nákazy.

India zažíva v súvislosti s pandémiou hlbokú krízu. Tamojšie zdravotnícke zariadenia hlásia pod náporom covidových pacientov akútny nedostatok lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ako aj zásob kyslíka i liekov. Krematória sú pre vysoký počet obetí nútené spopolňovať telá na tzv. pohrebných hraniciach. Vo veľkých mestách úrady obmedzili pohyb na verejnosti.

 

India je celosvetovo najväčším producentom vakcín, na zvládanie vlastnej druhej vlny nákazy však nemá dosť zásob, hoci vláda tamojšieho premiéra Naréndru Módího chce už od soboty 1. mája očkovať všetky vekové kategórie obyvateľstva. Prinajmenšom prvou dávkou vakcíny však dosiaľ zaočkovali menej než desať percent populácie tejto vyše 1,3-miliardovej krajiny.

Niektoré indické štáty v súvislosti s avizovanou vakcináciou všetkých vekových kategórii upozornili, že nemajú dostatočné zásoby vakcín a ľudí vo veku 18-45 rokov nebudú schopné začať okamžite očkovať. Reuters približuje, že do Indie má 1. mája doraziť aj prvá dodávka ruskej vakcíny Sputnik V. Ruský fond priamych investícií (RFPI), ktorý zmienenú vakcínu vyrába, pritom podpísal s piatimi indickými firmami zmluvy na produkciu vyše 850 miliónov vakcín. Indii medzičasom ponúkli pomoc vrátane dodávky liekov, kyslíka, pľúcnych ventilátorov či iného zdravotníckeho vybavenia už mnohé krajiny vrátane EÚ či USA.

Spojené štáty v piatok dopravili do Indie prvú časť sľúbenej zdravotnej pomoci. Dodávky pomoci dorazili aj z viacerých ďalších krajín, vo štvrtok večer aj z Rumunska a Írska a z Británie napríklad v piatok ráno už tretia. India od začiatku pandémie zaevidovala už viac ako 18 miliónov infikovaných a vyše 200 000 úmrtí. Za posledných deväť dní pribúdalo tam zároveň denne pribudlo vyše 300 000 novoinfikovaných.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo