Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2021 00:00 | PR články
PR článok

Naše nákupy ovplyvňuje veľa faktorov. Jedným z nich je snaha jesť zdravšie

Rastúci trend zdravého stravovania podľa viacerých prieskumov vplýva na to, čo nakupujeme. Hoci najdôležitejšia je stále cena, ľudí stále viac zaujíma čerstvosť, chuť, zloženie a pôvod potravín.

Slováci sa výrazne zmenili nielen v oblasti životnej úrovne a štýlu, ale takisto vo svojich nárokoch na stravu. Zvýšený záujem o to, čo vlastne jeme, patrí medzi kľúčové udalosti, ktoré sa v posledných rokoch udiali.

„Vo všeobecnosti každý druhý opýtaný uvádza, že sa zaujíma o nutričné zloženie potravín, a to najmä z dôvodu zdravého životného štýlu, snahy o zlepšenie vlastnej životosprávy a udržanie zdravia, ale aj vnímania kvality či zo zvedavosti,“ hovorí Ing. Jakub Berčík, PhD. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU).

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Čo všetko vplýva na naše nákupy?

Vedeli ste, že to, čo si v potravinách kúpite, ovplyvňujú aj podvedomé faktory? Takými sú napríklad čistota a poriadok v predajni, šírka ponuky, ochota personálu, dobrá dostupnosť predajne a takisto prehľadné usporiadania tovaru.

Prekvapivo, negatívne hodnotíme označovanie výrobkov ako „fit“ alebo „zdravé“, nakoľko sú tieto tituly vo všeobecnosti považované za marketingovú stratégiu.

Účastníci spotrebiteľských prieskumov, zameraných na nákupné správanie, potvrdzujú, že takéto potraviny vnímajú ako menej chutné, obsahujúce rôzne náhrady a odzrkadľujúce aktuálny módny trend.

K tomuto presvedčeniu prispievajú rôzne potravinové kauzy, ako aj veľké množstvo takzvaných „zdravých“ značiek na trhu, čo v konečnom dôsledku vedie k dezorientácií a rastúcej nedôvere. Dôvodom, prečo časť opýtaných nesleduje zloženie kupovaných potravín, býva nedostatok času, neznalosť tejto problematiky alebo uprednostnenie známej chuti či dlhodobo kupovaného produktu.

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Systém, ktorému budete rozumieť

Riešením, ktoré ušetrí váš čas a zároveň zvýši dôveryhodnosť daného výrobku, môže byť jednotné označovanie nutričného zloženia potravín, nazývané Nutri-Score. Na základe matematických výpočtov porovnáva množstvo priaznivých a nepriaznivých látok v produkte, ktoré majú na zdravie človeka významný dopad. Výsledkom je farebné hodnotenie na stupnici od A po E, ktoré už na prvý pohľad prezradí, ktorá potravina obsahuje najviac priaznivých zložiek.

Nutri-Score nevypovedá o tom, či je potravina zdravá alebo nezdravá a nevylučuje ani konzumáciu produktov označených tmavooranžovou farbou. Je to však určite informácia, ktorá môže pomôcť pri rozhodovaní a šetriť čas,“ upresňuje J. Berčík.

Z kvalitatívneho prieskumu, ktorý pre spoločnosť Kaufland v roku 2020 realizovalo Laboratórium spotrebiteľských štúdii FEM SPU v Nitre, vyplýva, že toto pomerne nové hodnotenie potravín je relatívne ľahko pochopiteľné. Takmer 60 % opýtaných po stručnom vysvetlení uviedlo, že rozumie spôsobu výpočtu, s ktorým Nutri-Score pracuje.

73 % pokladá Nutri-Score za dôveryhodný nástroj označovania nutričnej hodnoty potravín. 87 % respondentov dokonca uviedlo, že by si toto nové označovanie v obchode určite všímali. V praktickom teste dokonca časť z nich reagovala zmenou svojho zaužívaného nákupného správania –

Otvoriť galériu
Zdroj: Kaufland

Zjednodušte si svoj nákup

Už dnes ho nájdete na obaloch viacerých výrobkov aj v sieti predajní Kaufland. Ten ako jeden z prvých na Slovensku umiestnil Nutri-Score na vybrané výrobky svojich privátnych značiek, aby zákazníkom proaktívne ponúkol možnosť nakupovať uvedomele a s prehľadom o nutričnom zložení svojich produktov.

„Zavedením systému Nutri-Score do praxe podporujeme zdravý životný štýl našich zákazníkov. Rozumieme ich potrebám a snažíme sa byť nápomocní pri zorientovaní sa na trhu s potravinami,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa Kaufland Slovensko.

Tento moderný systém môže prispieť k zjednodušeniu označovania výživovej hodnoty potravín, ktoré odporúčajú aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a postupne ich zavádzajú mnohé štáty v rámci Európskej únie.

„Cieľom systému Nutri-Score je pomôcť spotrebiteľovi lepšie vidieť a hlavne rozumieť nutričnej kvalite potravín a zorientovať sa tak vo vlastnom nákupnom výbere,“ dodáva Ing. Jakub Berčík, PhD.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí