Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.04.2021 08:38 | Správy | Politika

Na digitalizáciu Slovenska pôjde z plánu obnovy 615 miliónov eur: Čo všetko chce vláda zlepšiť?

Plánované množstvo peňazí, ktoré chce Slovensko minúť z plánu obnovy na digitalizáciu, je celkovo 615 miliónov eur.

Z toho 309 miliónov eur by malo ísť na zlepšenie elektronických služieb štátu, 183 miliónov eur na rozvoj digitálnej ekonomiky a inovácií, 69 miliónov eur na rozvoj digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín a 54 miliónov eur na podporu kybernetickej a informačnej bezpečnosti.

Vyplýva to z návrhu reformného plánu, ktorý v stredu (28. 4.) odobrila vláda. Cieľom prvej reformy v kontexte digitalizácie je nasadenie eGovernment riešení pre 16 prioritných životných situácií pre občanov a podnikateľov a poskytnutie platformy IT nástrojov nevyhnutných pre budovanie a poskytovanie zrozumiteľných a používateľsky prívetivých digitálnych služieb do ucelených životných situácií. Veľkosť investície na jednu životnú situáciu sa pohybuje v priemere vo výške 1,7 milióna eur.

Ďalší balík investícií by mal ísť do digitálnej transformácie poskytovania služieb verejnej správy, pričom cieľom reformy je skrátenie trvania vybavenia verejných služieb optimalizáciou a automatizáciou procesov využívajúc kapacity centrálnej platformy IT zdrojov a dokončenie digitálnej transformácie 42 informačných systémov. Náklady na prvú investíciu vyčíslili na 179,9 milióna eur a na druhú 129,4 milióna eur.

 

Treťou reformou v oblasti digitalizácie má byť konektivita, ktorej cieľom je napríklad to, aby všetky domácnosti mali do roku 2030 prístup k internetovému pripojeniu s rýchlosťou minimálne 100 megabitov za sekundu. Všetky investície v tejto oblasti však budú financované z Európskych štrukturálnych investičných fondov (EŠIF) a v materiáli sú uvedené len pre úplnosť. Ďalšou investíciou je zapojenie sa do cezhraničných európskych projektov vedúcich k budovaniu digitálnej ekonomiky. Bude to stáť 104 miliónov eur. Implementácia má spočívať vo vybudovaní siete európskych centier digitálnych inovácií, v uvedení superpočítača do prevádzky, v zriadení siete kvantových komunikačných uzlov či vo vytvorení jazykových datasetov.

Ako piatu investíciu uviedli autori komponentu podporu projektov zameraných na vývoj a aplikáciu top digitálnych technológií. Stáť to bude 74,8 milióna eur. "Investícia je zameraná na vytvorenie nástroja, v rámci ktorého bude možné finančne podporiť výskum a tvorbu aplikačných riešení v oblasti digitálnych technológií. Podpora bude takisto smerovaná do úspešných slovenských projektov v rámci priamo riadených programov," uviedli v materiáli. Z tohto komponentu chce štát tiež podporiť aj hackathony, teda vývoj inovatívnych riešení. Na to chce minúť z plánu obnovy 3,8 milióna eur, zorganizovať sa má 20 hackathonov v najbližších piatich rokoch.

Investovať chce Slovensko aj do posilnenia preventívnych opatrení, zvýšenie rýchlosti detekcie a riešenia incidentov vo sfére kybernetickej bezpečnosti, celkové náklady odhadli na 35,6 milióna eur. Peniaze, konkrétne 4,2 milióna eur, by mali ísť aj na rekonštrukciu a dobudovanie 72 priestorov vrátane ich procesného zabezpečenia v rámci prevádzky informačných systémov kritickej infraštruktúry. Na zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a nákup a rozdanie tabletov pre nich vyčlenili z plánu obnovy takmer 70 miliónov eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo