Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.04.2021 16:09 | Správy | Domáce správy

Koľko z plánu obnovy pôjde na školstvo a vedu? Zaujímavé, na čo dajú 106 miliónov

Z plánu obnovy a odolnosti SR by malo ísť na oblasť školstva, vedy a výskumu viac ako 1,6 miliardy eur.

Na svojom stredajšom rokovaní to schválil vládny kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO). Odhadované náklady pre dostupnosť, rozvoj a kvalitu inkluzívneho vzdelávania predstavujú sumu 210 miliónov eur. Tá v sebe zahŕňa rozšírenie kapacít materských škôl, pilotné overenie ranej starostlivosti v marginalizovaných rómskych komunitách či debarierizáciu väčších stredných škôl. Tiež vypracovanie, zavedenie a pilotné overenie modelu nárokovateľných podporných opatrení vo výchove a vzdelaní. V sume sú započítané aj kompenzačné opatrenia vo vzdelávaní v súvislosti s pandémiou.

Pre oblasť základného a stredného školstva je vyčlenených 469 miliónov eur, v ktorých sa ráta s investíciou do digitálnej infraštruktúry v školách a s rozšírením kapacít základných škôl v okresoch, ktoré majú napríklad dvojzmenné prevádzky škôl. Pri dobudovaní školskej infraštruktúry sa bude klásť dôraz na školy s vysokým počtom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Finančná podpora sa využije aj na rozvoj čitateľskej gramotnosti cez dobudovanie školských knižníc.

Slovenské vysoké školy by mali z fondu dostať 213,3 milióna eur. Investície by mali dopĺňať reformy, ktoré sa pripravujú pre oblasť vysokého školstva. Zmeniť by sa totiž malo financovanie vysokých škôl a zaviesť by sa mal nový nástroj v podobe výkonnostných zmlúv. Tie by mali podporiť profiláciu a diverzifikáciu vysokých škôl. Reformy počítajú aj so znížením počtu škôl cez koncentráciu excelentných vzdelávacích a výskumných kapacít. Zaviesť by sa mal aj systém periodického hodnotenia vedeckého výkonu či nové štandardy a kritéria akreditácie študijných programov. Reformou by malo prejsť aj riadenie vysokých škôl.

 

Na lákanie a udržanie talentov by malo ísť 106,1 milióna eur. Investovať by sa malo do programov na podporu adaptácie ľudí zo zahraničia. Z vyčlenených peňazí by mal tiež vzniknúť program s cieľom udržiavať kontakty so Slovákmi v zahraničí. Peniaze sa použijú aj na motivačné štipendiá pre stredoškolské talenty či na prilákanie špičkových študentov zo zahraničia. V rámci tohto komponentu by sa mal zjednodušiť režim uznávania dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikácií pre vykonávanie regulovaného povolania a tiež by sa mala upraviť pobytová a pracovná legislatíva.

Vláda plánuje na efektívnejšie riadenie a posilnenie financovania výskumu a vývoja a inovácií vyčleniť z fondu viac ako 633 miliónov eur. Peniaze by mali podporiť medzinárodnú spoluprácu a aj spoluprácu firiem, akademického sektora a organizácií výskumu a vývoja. Investovať by sa malo aj do excelentnej vedy, finančných nástrojov na podporu inovácií a aj do IT podpory jednotného grantového systému výskumu a vývoja či do výskumu a inovácií pre dekarbonizáciu a digitalizáciu ekonomiky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo