Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.04.2021 14:52 | Správy | Zahraničné správy

Šialená situácia v preplnených indických nemocniciach: Strčili tam študentov, zažívajú peklo

Študent postgraduálneho programu Siddharth Tara pracuje vo vládnej nemocnici v Dillí a už niekoľko dní sa u neho prejavujú symptómy covidu-19.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Má horúčku a trvalo ho bolí hlava. Nechal si urobiť test, ale výsledok zatiaľ nedorazil. India sa potýka s masívnym nárastom nových prípadov. Tara teda zostáva v práci, aj keď je jeho stav vážnejší ako stav mnohých pacientov. Nemocnica, ktorá nemá dosť personálu, trvá na tom, aby pracoval, kým laboratórium nepotvrdí, že má covid-19, píše agentúra AP.  "Nemôžem dýchať, mám viac symptómov než moji pacienti, ako ma môžu nechať pracovať?" pýta sa Tara.

K problémom, ktorým teraz India čelí, prispieva stav jej zdravotníctva a nedostatok lekárov. V krajine je 541 lekárskych fakúlt a 36.000 postgraduálnych študentov. Podľa lekárskych odborov práve tí tvoria väčšinu personálu štátnych nemocníc a sú hradbou čeliacou covidu-19. Viac ako rok sa ale potýkajú s nadčasmi, zle vyplácanú mzdou, vystaveniu koronavírusom a nezáujmom škôl. "Sme len munícia do kanónov, to je všetko," povedal Tara.

V piatich štátoch najviac zasiahnutých pandémiou títo lekári protestovali proti bezohľadnému zaobchádzaniu, upozorňovali úrady na ďalšiu vlnu epidémie, ale nikto nepočúval. Keď sa dvadsaťšesťročný postgraduálny študent Džigneš Gengadija zapisoval do služby vo vládnej nemocnici v Surat v štáte Gudžarát, vedel, že ho čaká práca 24 hodín denne sedem dní v týždni. Nepočítal ale s tým, že len na ňom bude starosť o 60 pacientov a pri službe na jednotke intenzívnej starostlivosti o 20.

 

"Pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti vyžadujú trvalú pozornosť. Keď jeden z nich začne kolabovať, o koho sa mám postarať skôr?" povedal. Ráova nemocnica, v ktorej pracuje Tara, je príkladom situácie, v ktorej sa India ocitla. Pridali sa síce lôžka pre pacientov s covid-19, ale neprijala nových lekárov, takže pracovná záťaž tých existujúcich sa znásobila štyrikrát. Podľa Taru navyše starší lekári odmietajú s pacientmi s covid-19 pracovať.

"Chápem, že sú starší a ohrozenejší, ale v tejto vlne sme svedkami, že vírus napáda mladých i starých," hovorí Tara, ktorý trpí astmou. Nemocnica má teraz 200 postelí pre pacientov s covid-19, predtým boli pridelení k 15 lôžkam dvaja lekári, teraz sa musia postarať o 60 pacientov. Pritom personálu ubúda, pretože stále viac študentov má pozitívne testy. V marci ich malo 75 percent postgraduálnych študentov, ktorí pracovali na chirurgickom oddelení.

Podľa Taru sú študenti platení s dvojmesačným oneskorením, vlani im doplatili dlžnú mzdu za štyri mesiace, až keď si ju vymohli protestnou hladovkou. Doktor Rákeš Dogra, ktorý patrí k starším v Ráovej nemocnici, priznáva, že hlavná ťarcha starostlivosti o pacientov s covidom-19 leží na postgraduálnych študentoch. Majú sa podľa neho o nich postarať, kým starší kolegovia dohliadajú. Len niekedy pomôžu nemocnici lekári z blízkej mestskej nemocnice.

India do zdravotníctva dáva 1,3 percenta hrubého domáceho produktu, čo je menej než ostatné silné ekonomiky. Spočiatku sa s koronavírusom potýkala dobre, ale neurobila žiadne prípravy na ďalšiu vlnu. Doktorka Subarna Sarkarová z mesta Puna hovorí, že nemocnicu, kde pracuje, druhá vlna zastihla úplne nepripravenú. "Prečo nenajal viac ľudí? Prečo nevylepšili infraštruktúru? Ako by sme sa z prvej vlny nič nenaučili," povedala.

Nemocnica síce minulý týždeň oznámila, že najme 66 ďalších lekárov, a v apríli navýšila počet lôžok z 525 na 700, ale doteraz prijala iba 11 nových doktorov. Riaditeľ Murlidhar Tambe povedal, že lekárov nemožno zohnať a že je nedostatok aj medzi ošetrovateľmi a technikmi. Pri minulej vlne nemocnice najali na zmluvy 200 ošetrovateliek a keď epidémia opadla, v októbri je prepustila. "Staráme sa predovšetkým o pacientov, nie o personál," povedal Tambe.

V Pune sa v marci počet prípadov nákazy takmer zdvojnásobil na 10.193. Úrady prisľúbili ďalšie lôžka, ale Sarkarová hovorí, že je to len zastierací manéver, ktorý nemá bez navýšenia personálu zmysel. Navyše podľa študentov nemocnice zmiernili bezpečnostné opatrenia, takže študenti jeden týždeň pracujú s pacientmi s covid-19 a ďalší týždeň s bežnými pacientmi, čo zvyšuje riziko šírenia nákazy.

Študenti chcú, aby vedenie zaviedlo povinnú karanténu medzi prechodom z oddelenia s covidem-19 do ostatných častí nemocnice. V marci malo pozitívny test na koronavírus 80 zo 450 postgraduálnych študentov z nemocnice, ale dostali iba sedemdňové voľno na rekonvalescenciu. "Covid zostáva vo vašom imunitnom systéme, takže niektorí ľudia mali pozitívny test aj trikrát. Nedostávajú možnosť sa doliečiť," povedala Sarkarová.

Ďalšia sťažnosť smeruje na obsah postgraduálneho štúdia. Za rok svojej práce vedia študenti všetko, čo sa mohli dozvedieť o koronavíruse, ale nedostali sa k ničomu inému. Študenti na fakulte v Surate hovoria, že nemali jedinú prednášku. Nemocnice tam prijíma pacientov s covidom-19 od vlaňajšieho marca a postgraduálne študenti trávia väčšinu času starostlivosťou o nich. V meste denne pribúda 2000 prípadov a umiera 22 ľudí.

Mnoho študentov začína mať obavy o svoju budúcnosť. Tí, ktorí sa chcú venovať chirurgii, netušia, ako vyoperovať slepé črevo, pľúcni špecialisti nevedia, ako liečiť rakovinu pľúc, biochemici trávia čas vyhodnocovaním testov PCR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je