Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2021 10:49 | Správy | Domáce správy

NKÚ si posvietili na nakladania samospráv s majetkom: Kontrolóri len krútili hlavami, vážne obavy

Samosprávy sa príliš ľahkovážne a nevýhodne zbavujú svojho majetku, a to najmä neuváženým využívaním tzv. osobitného zreteľa, ktorý je dominantnou formou prevodu samosprávneho majetku.

Konštatujú to kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR na základe výsledkov kontroly nakladania s majetkom v samosprávach obcí a miest a tiež vyšších územných celkov v rokoch 2016 - 2021.

"V tomto období viac ako dve tretiny predajov či prenájmov nehnuteľného majetku realizovali formou inštitútu dôvodu hodného osobitného zreteľa, ktorý by mal byť výnimočným spôsobom použitý v odôvodnených prípadoch. Vzhľadom na nejasný výklad zákona to väčšina obcí a všetky kraje robili nesprávnym spôsobom a namiesto dvojkolového schvaľovania schválili zámer, spôsob predaja i samotný predaj na jednom zasadnutí zastupiteľstva," približuje zistenia predseda NKÚ Karol Mitrík.

Poukázal zároveň na to, že kým štát ako vlastník nehnuteľného majetku je povinný predávať svoj majetok za primeranú cenu, územná samospráva takúto povinnosť nemá a určenie kúpnej ceny je výlučne na rozhodnutí orgánov samosprávy. "Pri prevode z dôvodu hodného osobitného zreteľa často chýbalo zdôvodnenie nízkej či doslova symbolickej ceny, len výnimočne kúpna cena zodpovedala trhovým cenám alebo znaleckému posudku, ktorý často ani nebol vypracovaný," upozornil Mitrík. "Samosprávy sa tak v nedávnej minulosti príliš často a nevýhodne zbavovali majetku, ktorý im dnes chýba na udržateľný rozvoj obce," konštatuje na základe výsledkov zistení šéf národnej autority pre oblasť kontroly. V prípade pokračovania trendu vyjadril obavu, že v horizonte dvoch desaťročí nebudú samosprávy disponovať žiadnym, z hľadiska hodnoty zaujímavým nehnuteľným majetkom, a budú si musieť na výkon svojich kompetencií prenajímať nehnuteľnosti od súkromných vlastníkov.

 

Kontrolóri za "kameň úrazu" považujú aj fakt, že súčasné znenie zákona nedostatočne definuje podmienky na uplatnenie inštitútu osobitného zreteľa, ktorý by mal byť použitý len v špecifických prípadoch, ako napríklad vyrovnanie majetku malých rozmerov a nízkej hodnoty či podpora všeobecne akceptovaného verejnoprospešného cieľa. "Väčšina obcí a všetky samosprávne kraje si vysvetľujú zákon tak, ako keby dôvod hodný osobitného zreteľa bol zjednodušením predaja majetku a využíva sa v čo najširšom rozsahu. Rizikom, ktoré potvrdila kontrola, sú nízka transparentnosť, nedostatočné zdôvodnenie takýchto prevodov a nemožnosť vylúčiť aj možný klientelizmus," upozornil Mitrík.

V tejto súvislosti NKÚ odporúča rezortu financií úpravou zákonov o majetku obcí a o majetku vyšších územných celkov komplexne riešiť problematiku a procesné hľadisko prevodu majetku územnej samosprávy z dôvodu hodného osobitného zreteľa tak, aby pravidlá boli jasné a nespochybniteľné. Zároveň odporúča zaviesť sankciu neplatnosti právneho úkonu pri nedodržaní procesných legislatívnych ustanovení.

V roku 2020 rozpočet územnej samosprávy dosiahol hodnotu viac ako 6,7 miliardy (mld.) eur, z toho rozpočet obcí viac ako 5,2 mld. eur a vyššie územné celky disponovali 1,5 mld. eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?