Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2021 10:17 | Správy | Peniaze

Najnovšie čísla z ministerstva: V rámci prvej pomoci sa zatiaľ vyplatilo skoro 1,47 miliardy eur

V rámci pomocných schém na podporu udržania zamestnanosti Prvá pomoc, Prvá pomoc+ a Prvá pomoc++ odoslalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR takmer 1,47 miliardy eur. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministra Eva Rovenská. Najviac sa využíva opatrenie 3B. Údaje sú k 22. aprílu.

V rámci opatrenia 1 vyplatil rezort 94,5 milióna eur prostredníctvom vyše 40 000 platieb. Tento pomocný nástroj je príspevkom na náhradu mzdy zamestnanca pre zamestnávateľov, ktorí v čase mimoriadnej situácie na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR zatvorili alebo obmedzili svoje prevádzky. Firmy môžu žiadať o náhradu časti mzdových nákladov vo výške 100 % celkovej ceny práce (predtým 80 %). Maximálna výška príspevku je 1 100 eur na zamestnanca.

Na opatrenie 2 minul rezort práce takmer 315,4 milióna eur, počet platieb bol okolo 534 000. Opatrenie 2 sa týka samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). O príspevok môžu žiadať tie SZČO, ktoré museli pre pandémiu svoje prevádzky zatvoriť alebo obmedziť, alebo im poklesli tržby aspoň o 20 %. Pri poklese tržieb od 80 % a viac bola do septembra 2020 maximálna výška príspevku 540 eur, od októbra 2020 bolo maximum na úrovni 810 eur. Aktuálne je maximálny príspevok pri 80-percentnom poklese 870 eur.

Na opatrení 3A vyplatil rezort vyše 277,4 milióna eur a odoslal takmer 55 700 platieb. Najvyužívanejším je stále opatrenie 3B, rezort naň minul takmer 709 miliónov eur a odoslal dokopy skoro 191 000 platieb. Na príspevky z opatrení 3A a 3B, tzv. kurzarbeit, majú nárok tí zamestnávatelia, ktorí udržia pracovné miesta aj v prípade prerušenia alebo obmedzenia svojej činnosti minimálne po dobu jedného mesiaca (predtým to boli dva mesiace). Príspevok je od februára vo výške 100 % celkovej ceny práce, maximálne však 1 100 eur na zamestnanca.

 

Vyše 33 miliónov eur poslal rezort práce aj v rámci opatrenia 4, počet platieb bol zhruba 127 000. Toto opatrenie sa týka vybraných skupín SZČO, ľudí vykonávajúcich slobodné povolania alebo jednoosobových s. r. o., ktoré v čase mimoriadnej situácie nemajú žiaden iný príjem. Ide o príspevok vo výške 360 eur, predtým to bolo 315 eur.

Vyše 37 miliónov eur vyplatil rezort na opatrenie 5. Toto opatrenie, alebo inak SOS dotácia, je určené pre ľudí, ktorí sa počas pandémie ocitli v krízovej situácii a bez príjmu. Príspevok je vo výške 300 eur.

Za prvý mesiac tohto roka rezort vyplatil vyše 182 miliónov eur, čo je zatiaľ od začiatku pandémie najviac. Za február je vyplatených takmer 170 miliónov eur a za marec zatiaľ 83,5 milióna eur.

Rovenská pridala aj ďalšie štatistiky k 22. aprílu. Na pandemickej OČR a PN, predĺženej podpore v nezamestnanosti, predĺženom rodičovskom príspevku, odpustení odvodov, humanitárnej pomoci a pomoci v hmotnej núdzi poskytol rezort ďalšiu pomoc vo výške viac ako 391 miliónov eur. Celkovú pomoc tak vyčíslil rezort na takmer 1,86 miliardy eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí