Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.04.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Učiteľka Marta († 56) bojovala s covidom: Keď sa jej polepšilo, prišla si po ňu smrť

Žialia za ňou všetci, ktorí ju poznali! Obľúbená učiteľka Marta Csáková († 56) zo Štúrova (okr. Nové Zámky) zomrela na následky koronavírusu.

Slovenčinárka išla 8. marca na antigénové testy. Pobolievala ju hlava a mala zvýšenú teplotu. V ten deň skončila v nemocnici, lebo sa jej priťažilo. Napokon, po vyše mesiaci, svoj boj prehrala. Prázdno zostalo nielen v srdci jej blízkych, ale aj na chodbách základnej školy v Štúrove.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Martu si všetci pamätajú ako vitálnu ženu s dobrosrdečným úsmevom, ktorá si vybrala povolanie učiteľky z lásky k deťom. Sama mala dve deti, no malých školákov vnímala v podstate tiež ako vlastných. Žiačikovia slovenčinárku Martu, ktorá učila etickú aj regionálnu výchovu, zbožňovali. Dokonca pôsobila aj v centre voľného času, kde viedla krúžok Hravo po slovensky a organizovala aj rôzne exkurzie.

Tešila sa na nové projekty, ktoré chcela rozbehnúť, no plány jej skrížil COVID-19. Na očkovaní nebola, mala astmu, no keď išla na testy 8. marca, nebolo jej dobre. „To už mala príznaky, mierne teploty, ešte v ten deň skončila v nemocnici. Začalo sa jej zle dýchať, mala problém sa nadýchnuť, keď prišla sanitka, saturácia krvi bola 63 percent,“ opísala rýchly priebeh nákazy priateľka jej syna Nikola (27). Martu napojili na kyslík, neskôr na oddelení ARO na pľúcnu ventiláciu a uviedli ju do umelého spánku. Potom sa jej však stav zlepšil a rodina sa tešila, že nastal bod zlomu.

 

„Po prebudení z umelého spánku bola ešte pár dní na ventilácii, postupne znižovali podporu, až ju odpojili. Bola na tom lepšie, už sa chystala domov. Nečakane sa jej však pohoršilo, v nemocnici chytila infekciu, ktorá jej zdravotný stav zhoršila. Pľúca boli veľmi zničené a oslabené, znovu ju napojili na ventiláciu. Liečba nezaberala a začali jej zlyhávať aj obličky. To nás už pripravili na to najhoršie. Bojovala 6 dní. V stredu ráno nám zavolali a oznámili, že sa jej zastavilo srdiečko,“ so slzami dodala Nikola.

Učenie milovala

Marta sa povolaniu a deťom naplno oddala. „Domov chodila len prespávať, alebo ďalej pracovala až do noci. Robila aj v centre voľného času a pre deti bola všetkým. Všetci ju mali radi pre to, aká bola láskavá, ochotná, nápomocná a vždy usmiata. Vždy ochotne každému pomohla, a práve to ju robilo šťastnou, keď videla iných ľudí, že sú spokojní. Aj keď bola na tom najhoršie a napojená na pľúcnu ventiláciu, zaujímalo ju iba to, ako sa majú najbližší,“ odhalila s láskou Nikola.

Otvoriť galériu

V dobrom na ňu spomínajú aj v škole v Štúrove. „Jej úsmev, nezištná pomoc, ľudský prístup bude nám každému, malému či dospelému, v škole i v meste chýbať,“ spomína na Martu riaditeľka školy Anastázia Szabóová. Srdcervúce odkazy učiteľke posielajú aj žiačikovia, ktorých učila, keďže vo vestibule školy visí parte. No nič neprekoná žiaľ jej vlastných detí.

„Nikto mi ju nenahradí. V mojom srdci bude navždy žiť ďalej. Ľúbim ťa,“ odkázal mame syn Roman (32), ktorého doplnila sestra Petra (35): „Učila nás láskavosti, tolerancii a láske ku knihám, umeniu.“ Martina dcéra prišla aj o najlepšiu kamarátku, ktorej sa mohla vždy so všetkým zveriť. „Vždy mi pomohla. Mala vždy veľa energie, ktorú rozdávala, aj keď jej bolo ťažko. Bude nám chýbať,“ hlesla so slzami v očiach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený