Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2021 11:47 | Správy | Domáce správy

Koľko nakazených pacientov sme poslali do Poľska a Nemecka? Traja sa už živí nevrátili

Prostredníctvom operačného strediska na podporu kritický chorých pacientov s ochorením COVID-19 od novembra 2020 do marca 2021 skoordinovali a previezli 637 pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

V tomto období tiež presunuli takmer tritisíc pacientov s ochorením COVID-19, ktorí potrebovali kyslíkovú liečbu. Na tlačovej besede o tom informovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO), riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR (ZZS SR) Michal Weinciller a hlavný lekár Ozbrojených síl SR (OS SR) Roman Jantoš.

Ako uviedol Weinciller, operačné stredisko zložené so zástupcov ministerstva zdravotníctva, zamestnancov záchranného strediska a príslušníkov OS SR začalo činnosť 6. novembra 2020. Jeho úlohou bolo koordinovať presuny pacientov medzi nemocnicami.

„Úlohou strediska bolo prijímať požiadavky z jednotlivých nemocníc, kde sa najmä ventilované lôžka dostali na kritickú hodnotu a tieto nemocnice nevideli hospitalizovať ďalších pacientov. Toto stredisko kontaktovalo ďalšie nemocnice a rozdeľovalo pacientov do iných nemocníc,“ vysvetlil riaditeľ operačného strediska ZZS SR. Ten pripomenul, že v období od novembra pracovali operačnej strediska na 140 percent a tiesňová linka 155 bola mimoriadne zahltená.

 

„Našou snahou bolo presúvať pacientov do najbližších nemocníc, aby pacienti na pľúcnej ventilácii necestovali s posádkou záchrannej služby dlho. Bohužiaľ častokrát sa stávalo, že všetky okolité nemocnice boli obsadené a pacienti boli presúvaní naprieč celým Slovenskom,“ dodal Weinciller. Príslušníci OS SR na tomto stredisku vykonali spolu viac ako 8 600 volaní do nemocníc. Ako doplnil, na vrchole pandémie bolo potrebné zavolať pre nájdenie jedného lôžka niekedy do 15 až 30 nemocníc.

Operačné stredisko bolo zapojené aj do prevozu pacientov do Nemecka a Poľska a to prostredníctvom systému Európskej komisie EWRS. Do Nemecka previezli celkovo troch pacientov a do Poľska šesť pacientov. „Šiesti pacienti sa dostali domov vo výraznom zlepšenom stave, niektorí pri vedomí alebo bez potreby umelej pľúcnej ventilácie. Bohužiaľ u troch pacientov bol ten zdravotný stav na toľko vážny, že v zahraničí zomreli,“ skonštatoval Weinciller. Všetkých pacientov sa podarilo repatriovať.

„S veľkou hrdosťou a radosťou poviem, že sa ukázalo, aký nevyhnutný element sú ozbrojené sily v domácom krízovom manažmente. Chcem poukázať na to, akú vynikajúcu prácu spravili muži a ženy v uniforme. Nie len zdravotníci, ale aj nezdravotnícky personál,“ povedal minister obrany Naď. Hlavný lekár OS SR uviedol, že pre zlepšujúcu sa situáciu sa preškolia príslušníci strediska naspäť a vojaci ukončia svoju činnosť v stredisku 1. mája.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO