Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2021 10:31 | Správy | Zahraničné správy

Prieskum hovorí jasne: Väčšina Čechov vidí Rusko ako hrozbu

Česi väčšinou vnímajú Rusko ako bezpečnostnú hrozbu pre svoju krajinu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median pre Český rozhlas, ktorý uskutočnila v čase súčasných napätých diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

Český rozhlas zverejnil prieskum vo štvrtok na svojej internetovej stránke. Na otázky odpovedalo vyše 1000 respondentov v pondelok a utorok, teda krátko po tom, čo vládni predstavitelia informovali o možnom podiele ruských agentov na výbuchu muničného areálu v moravskej obci Vrbětice v roku 2014.

Vicepremiér Jan Hamáček z ČSSD v sobotu oznámil, že Česko v súvislosti s vrbětickou kauzou vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. O nutnosti tvrdého postupu voči Rusku následne hovorila aj väčšina opozičných strán. Česi si podľa prieskumu agentúry Median prevažne myslia, že Rusko je bezpečnostnou hrozbou. Na škále od 1 do 10, keď jednotka znamená nulovú a desiatka obrovskú hrozbu, ohodnotili riziko číslom 6,5. Ako obrovskú hrozbu vníma Rusko takmer pätina oslovených.

"Sú to predovšetkým ľudia, ktorí žijú vo veľkých mestách. Tam uviedlo 25 percent obyvateľov, že Rusko pre nich predstavuje obrovskú hrozbu. Medzi voličmi ODS to isté uviedlo 34 percent respondentov a medzi tými, ktorí v prezidentských voľbách dali svoj hlas Jiřímu Drahošovi, to je 26 percent," spresnil pre Radiožurnál riaditeľ agentúry Median Přemysl Čech. Naopak, desať percent opýtaných nepovažuje Rusko za hrozbu vôbec - medzi nimi je štvrtina voličov KSČM a pätina opýtaných nad 60 rokov. Respondenti v tejto vekovej skupine majú zároveň voči Rusku najvyhranenejšie postoje vo vnímaní tejto krajiny ako minimálnej či obrovskej hrozby.

 

Podľa Čecha to zrejme súvisí s tým, že si pamätajú okupáciu Československa sovietskymi vojskami. "Medzi tými staršími ľuďmi zostáva silná spomienka na to, čo sa tu odohralo v roku 1968," doplnil. Po tom, čo sa objavilo dôvodné podozrenie zo zapojenia ruských tajných služieb do výbuchu vo Vrběticiach, minister priemyslu a obchodu za ANO Karel Havlíček povedal, že vláda nepočíta s účasťou ruskej firmy Rosatom na chystanom tendri na dostavbu nového bloku Jadrovej elektrárne Dukovany.

"Fakticky to znamená, že v rámci bezpečnostného posúdenia nebude kontaktovaný ani oslovený ruský dodávateľ Rosatom," vyhlásil. Vyradenie Rosatomu podporuje v prieskume väčšina respondentov - celkom 65 percent. Najčastejšie sú to ľudia z veľkých miest, s vysokoškolským vzdelaním a voliči ODS a Pirátov. "Proti vyradeniu je 27 percent českej populácie. Medzi voličmi KSČM je to dokonca 77 percent, "spresnil Čech. Prevažná časť respondentov, ktorí odmietajú vyradenie Rosatomu z tendra na Dukovany, zároveň v prieskume uviedla, že Rusko nevníma ako hrozbu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Závažná nehoda za slovenskou obcou: Prevrátil sa kamión, cesta je neprejazdná!
Close up happy woman hugging man, holding keys from new first house, young family celebrating moving day, satisfied customers couple purchase real estate, mortgage and relocation concept
Chystáte sa kupovať nehnuteľnosť? Odborníčka radí: Pred veľkým rozhodnutím nezabudnite na TIETO otázky!
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
V Prešove rátajte s novými dopravnými obmedzeniami: Táto časť bola v katastrofálnom stave
Foto
Lašák pred MS zavolá ešte jednému brankárovi: Inak už nikto nepríde
Okatá Linduška sa napriek neľahkej diagnóze teší zo života.
Foto
Linduška z Hlohovca trpí zriedkavým ochorením: Problémy s liekom! V ťažkej situácii pomáhajú dobrí ľudia
Kramár si prišiel po svoju novopečenú dcérku a jej mamičku.
FotoVáš Tip
Dojatý Maroš Kramár s novorodenou dcérkou: Nechcel som si na tomto stavať popularitu
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Východoslovenské mesto ostalo bez vody! Dokedy problém potrvá, podarí sa ho odstrániť?
V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?