Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2021 07:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Koalícia nedala na odborníkov: Veľké zmeny od pondelka! Na tlačovke udrelo do očí aj niečo iné

Ideme ďalej! Koalícia sa dohodla, že sa od pondelka budú otvárať ďalšie prevádzky aj napriek tomu, že konzílium odporúčalo ešte týždňové zdržanie.

Jednotná koalícia?

Na tlačovke stáli všetci štyria koaliční partneri spolu, čo bolo prvýkrát po vládnej kríze. Veronika Remišová zo Za ľudí pripomenula, že „odborníci nás upozorňovali, aby sme otvárali pomaly, aby sme o pár týždňov nemuseli opäť zatvárať“. Na otváranie prevádzok tlačí dlhodobo SaS Richarda Sulíka.

„Aj v ťažkých otázkach sme našli spoločnú pozíciu. Je to taký test našej koalície pod novým vedením. Tomuto som obzvlášť rád. Dúfam, že budeme v otváraní pokračovať,“ skonštatoval Sulík. Minister financií Igor Matovič bol za to, aby sa uvoľňovanie opatrení odsunulo o týždeň, tak ako radilo konzílium. „Obávam sa, aby sme si to nepokazili,“ uviedol Matovič.

Šéf inštitútu IZA Matej Mišík však hovorí, že klesá počet prípadov, počet hospitalizovaných aj počet ľudí na pľúcnych ventiláciách. „Máme však mierny nárast v reprodukčnom čísle - sme stále pod jednotkou, to znamená, že nám klesá počet infikovaných, ale čím bližšie k jednotke sme, tým sa spomaľuje pokles,“ vysvetlil. Za utorok sme mali v nemocniciach 1 869, čo je pod hranicou toho, kedy by sa mali uvoľňovať ďalšie opatrenia.

Otváranie škôl

Od budúceho týždňa sa však otvárajú aj ďalšie školy. Ktoré konkrétne to budú, sa dá vyčítať z regionálneho semaforu, v ktorom sú jednotlivé okresy. V zásade platí, že všade zostávajú v prevádzke materské školy či prvý stupeň základných škôl. Po novom však od pondelka smerujú do tried prezenčne aj deti z druhého stupňa základných škôl.

Celkovo ide o 52 okresov, v 22 okresoch sa žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka zatiaľ zostávajú učiť doma. Tieto okresy sú totiž v bordovej farbe, ktorá značí horšiu situáciu ako inde na Slovensku. Naopak, v piatich regiónoch je situácia ohľadom koronakrízy taká dobrá, že môžu otvárať aj stredné školy.

Týka sa to Sobraniec, Nitry, Zlatých Moraviec, Nových Zámkov a Topoľčian. Potrebné je pravidelné pretestovanie detí aj rodičov. Niektoré školy testujú už kloktacími testami od ministerstva. Testy nesmú byť staršie ako sedem dní. Žiaci ani učitelia nemusia na vyučovaní nosiť respirátor, stačí len rúško.

Otvoriť galériu
Covid automat
Zdroj: anc

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt