Utorok 11. 5.
Blažena
21.04.2021 19:49 | Správy | Zahraničné správy

Český Senát reaguje na útok vo Vrběticiach: Stanovisko, z ktorého nabiehajú zimomriavky

Senát označil útok vo Vrběticiach, za ktorým stoja podľa českých bezpečnostných zložiek ruskí agenti, za akt štátneho terorizmu proti jednému členskému štátu, a tým celej EÚ.

Vyzval v stredu súčasne vládu, aby vypovedala Rusku zmluvu o priateľstve a spolupráci. Až na jedného by mala vyhostiť z Prahy ostatných pracovníkov ruského veľvyslanectva.

Horná komora tiež odporučila vláde prerokovať kauzu v Bezpečnostnej rade OSN a tiež orgánoch NATO a EÚ a požiadať členské krajiny o podporu a pomoc. Vláda by podľa Senátu mala využiť "všetky nástroje a možnosti, ktoré Českej republike členstvo v uvedených organizáciách poskytuje".

Senát podporil doterajšie vyhostenue 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci ruských tajných služieb. Následný krok režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na oplátku vyhostil z Moskvy 20 českých diplomatov, označili senátori za eskaláciu napätia.

Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

PR článok
Výborná správa: Gigant v predaji omega-3 rozdáva všetkým ľuďom ročnú zásobu vitamínu D zadarmo
PR článok
Vychutnajte si slovenské jahody až do decembra!
Po izraelskom nálete rátajú obete v desiatkach: Krvavý útok pripravil o život aj deväť detí
Hrozné následky útoku na pásmo Gazy: Pri izraelskom nálete zahynulo deväť Palestínčanov vrátane detí
Padol verdikt! Udržala sa Kolíková na poste ministerky spravodlivosti?
Hansi Flick dlho bez práce neostal: V lete prevezme kormidlo nad týmto tímom!
Kolíková prehovorila k poslancom: Reformu justície musíme ukončiť
Zomrel známy francúzsky sériový vrah (†79): Z toho, čo robil svojim obetiam, vás bude mraziť na chrbte
Eskalujúce napätie v Jeruzaleme postavilo do pozoru OSN: Bezpečnostná rada mimoriadne rokovala o vyhrotenej situácii
Asistované sčítanie sa už rozbehlo: Za prvý týždeň tak urobilo takmer 40-tisíc obyvateľov