Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.04.2021 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Dostávate od zamestnávateľa na gastráč viac ako 2,81 eura? Nemeňte lístky za hotovosť!

Tiež patríte medzi tých, ktorí stravné nikdy veľmi neriešili? Každý mesiac ste si od šéfa prebrali kôpku gastráčov a bolo vybavené. Novinka v stravnom zamiešala karty nielen zamestnávateľom, ale aj zamestnancom. Čo s tým?

Po novom už nebude na vašom zamestnávateľovi, ale na vás, akou formou si necháte vyplácať stravné. V hre je okrem gastráčov či gastrokariet už aj finančný príspevok. Na škodu však je, že mnohí zamestnanci netušia, do čoho idú. Roky stravné neriešili a dnes si majú vyberať. Poradíme vám, čo robiť, ak je váš zamestnávateľ štedrý a na stravnom vám platí viac ako predpisuje zákon.

Pozor na dane a odvody, môžu sa dotknúť aj stravného

Ako ukázal nedávno realizovaný prieskum 2muse, najväčšie rezervy majú zamestnanci v súvislosti s príspevkom na stravu v otázkach daňovo-odvodového zvýhodnenia. Pýtate sa, ako môžu dane a odvody súvisieť so stravným? Jednoducho! Gastráče, ani kredit na karte zdaneniu a odvodom nepodliehajú, nech už vám ich zamestnávateľ vypláca v akejkoľvek hodnote.

V prípade finančného príspevku však treba byť obozretnejší. Ak by vám zamestnávateľ dával na stravu v hotovosti alebo na účet viac ako 2,81 eura na deň, všetko, čo by vám vyplatil nad túto sumu, by vám musel aj zdaniť a strhnúť vám z toho odvody. Preto ak je váš zamestnávateľ štedrejší, zostaňte pri gastráčoch alebo gastrokarte. Táto voľba sa vám oplatí viac.

Papieriky sú prežitok, budúcnosť je elektronizácia

Každý vie, že peniaze sa vedia rýchlo rozkotúľať. Človek tak neraz pár dní pred výplatou túžobne očakáva pípnutie na účte. A práve gastrolísky sú pre niektoré rodiny pomocníkom na preklenutie obdobia pred výplatou.

Gastráče boli súčasťou našich peňaženiek roky. No podobne ako sme prešli z kopirákov na tlačiarne, z písacích strojov na počítače či z hotovosti na bezkontaktné platby, aj gastrolístky čaká plná elektronizácia.

Nechcete sa vzdať gastrolístkov, no zároveň by ste uvítali komfortnejšiu formu stravného? Prejdite na gastrokartu či appku. Tá vám umožní rýchlu platbu. Kartou budete môcť zároveň zaplatiť presnú sumu bez problémov s vydávaním, a to všetko bezkontaktne a bezpečne nielen v čase zlej epidemickej situácie.

Čas na rozhodnutie máte do konca roka

Niektorí zamestnávatelia už dali svojim zamestnancom na výber, nie je sa však kam ponáhľať. Firmy musia začať vyplácať stravné vo forme, ktoré si zamestnanec zvolil až od budúceho roka. Ak si nie ste svojou voľbou istí, dajte si čas. Ako to už pri zmenách býva, až čas ukáže, ako sa s touto novinkou popasujú zamestnávatelia, ekonómovia či právnici v praxi.

Nenechajte sa dotlačiť do rozhodnutia, ktoré by ste mohli neskôr ľutovať. Forma stravného, pre ktorú sa rozhodnete, bude pre vás záväzná na najbližších 12 mesiacov. Preto ak váhate, stále sa môžete vybrať cestou istoty a zotrvať pri gastrolístkoch či karte. Po roku budete môcť svoj výber prehodnotiť a rozhodnúť sa inak.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?