Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 22:28 | Správy | Zahraničné správy

Rusko zintenzívnilo vojenské cvičenia v Čiernom mori: Zúčastnilo sa ho viac ako 20 lodí

Rusko v utorok zintenzívnilo vojenské cvičenia v Čiernom mori.

Na spoločných manévroch letectva a námorníctva sa zúčastnilo viac ako 20 vojnových lodí vrátane fregát, raketových člnov a protiponorkových plavidiel, a bojové lietadlá Su-25SM3, uviedli agentúry AFP a DPA s odvolaním sa na vyhlásenia ruského ministerstva obrany a čiernomorskej flotily.

Lode sprevádzali letky stíhačiek letiace "vo veľmi nízkych letových výškach za sťažených poveternostných podmienok". Čiernomorská flotila uskutočnila aj manévre, na ktorých sa zúčastnil protisabotážny oddiel a ich súčasťou bol nácvik bojových činností pod vodou.

Nacvičovala sa tiež obrana pred leteckým útokom s využitím rušičiek elektronických systémov i konvenčnej protivzdušnej obrany.

 

Ruské ministerstvo obrany tiež oznámilo, že na polostrov Krym bolo presunutých viac ako 50 stíhačiek.

Americký denník Wall Street Journal (WSJ) zverejnil v utorok satelitné zábery ruskej vojenskej techniky na anektovanom Kryme a vo Voronežskej oblasti zhotovené medzi 27. marcom a 16. aprílom, ktoré z vlastnej iniciatívy poskytol Dan Jablonski, riaditeľ spoločnosti Maxar Technologies zaoberajúcej sa komerčným družicovým snímkovaním na objednávku orgánov USA a ďalších západných krajín.

Na jednej z fotografií WSJ sú stíhačky Su-30 zoradené na dráhe leteckej základne Saki na Kryme. Snímka bola urobená 16. apríla, koncom marca stíhačky na základni ešte neboli, poznamenáva WSJ. Ďalšie snímky zachytávajú ruskú poľnú nemocnicu, útočné vrtuľníky a ďalšiu techniku na Kryme. Na ďalšej fotografii vidno motostrelecké jednotky v ruskom vojenskom tábore vo Voronežskej oblasti. K ukrajinským hraniciam boli presunuté aj vojenské lietadlá Su-34, Su-27, Su-25 a Su-24, píše WSJ. Poznamenáva tiež, že podľa satelitných snímok Ruská federácia presunula k hraniciam s Ukrajinou viac bojových lietadiel, ako sa doteraz predpokladalo.

Nemenovaní americkí predstavitelia pre WSJ uviedli, že v blízkosti ukrajinských hraníc je momentálne rozmiestnených asi 80 000 ruských vojakov, čo je zhruba dvakrát viac ako pred mesiacom. Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell 20. apríla odhadol počet ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc na viac ako 100 000.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba pre WSJ povedal, že podľa odhadov Kyjeva bude bojová pripravenosť ruských síl o niekoľko týždňov dostatočná na eskalovanie situácie. "Podľa našich odhadov dovtedy ich kombinované vojenské sily budú mať viac ako 120 000 vojakov. Nevieme, či sa Putin rozhodne zaútočiť, ale bude na to určite pripravený," uviedol.

Administratíva amerického prezidenta Joe Bidena rokuje o možnosti poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc v prípade začatia nepriateľských akcií. Môže ísť o protitankové, protilodné a protilietadlové systémy, uviedol nemenovaný zdroj pre WSJ. Dodal, že tento plán ešte nebol Bidenovi predložený na schválenie. WSJ tiež píše, že Biely dom zvažuje možnosť zavedenia nových ekonomických sankcií proti Rusku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje