Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 21:33 | Správy | Zahraničné správy

Moskva reaguje na kroky Česka: Odkaz, ktorý sa našim susedom nebude čítať ľahko

Česko si musí uvedomiť, že Moskva bude aj naďalej reagovať na kroky Prahy, ktoré sú deštruktívne pre vzájomné vzťahy, uviedla podľa agentúry TASS vo vysielaní televíznej stanice RBK hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Obvinenie Ruska zo zapojenia do explózií v muničnom skladu vo Vrběticiach v roku 2014 znovu označila za absurdné.

"Moc dobre vedia a musia to vziať na vedomie, že budeme reagovať. Čím viac deštruktívnych krokov budú podnikať, tým viac sa im toho v odpovedi dostane," povedala Zacharovová.

Hovorkyňa ministerstva uviedla, že české vedenie nebolo po sedem rokov od výbuchu v areáli muničných skladov vo Vrběticiach schopné prísť s vysvetlením toho, čo sa tam pred siedmimi rokmi stalo. "Len niekoľko málo dní, ihneď po sústredenom útoku Západu, kedy boli vyhostení ruskí diplomati z USA a Poľska (...) sa Praha rozhýbala a zverejnila verziu," vyhlásila Zacharovová.

 

Hovorkyňa zopakovala, že stanovisko českej vlády o výbuchu vo Vrběticiach považuje za absurdné. "Tá verzie sa po dvoch dňoch prehýba pod takým množstvom fejkov a klamstiev zo strany oficiálnych českých predstaviteľov, že sa mi chce zdôrazniť - takú absurditu sme už dlho nevideli," uzavrela diplomatka.

Česká vláda v sobotu oznámila, že sa rozhodla vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako ruskí spravodajcovia, v súvislosti s podozrením na podiel ruských služieb na výbuchu v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014. Pri explózii zahynuli dvaja zamestnanci. Moskva v nedeľu v odvetnom kroku vyhostila 20 pracovníkov českej ambasády. Zacharovová tento krok označila za adekvátnu reakciu na "agresívne a nepriateľské kroky zo strany Česka".

Česká republika v utorok o dôvodoch vyhostenia 18 pracovníkov ruskej ambasády a následnom ruskom recipročnom kroku informovala na zasadnutí Severoatlantickej rady spojeneckej krajiny NATO. Podľa českého veľvyslanca Jakub Landovského tam Česko poďakovalo spojencom za doterajšie prejavy solidarity a požiadalo o spoločné vyhlásenie na úrovni NATO. Českí veľvyslanci v členských krajinách Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) sa majú obrátiť na vlády a požiadať spojencov o solidaritu a kolektívnu akciu, povedal v utorok vicepremiér a poverený minister zahraničia Jan Hamáček (ČSSD). Okrem iného Česko žiada o to, aby krajiny zvážili predvolanie ruských veľvyslancov, a vyzýva na kolektívnu akciu, ktorá by smerovala k solidárnemu vyhostenie identifikovaných príslušných ruských spravodajských služieb z členských štátov EÚ a NATO. Hamáček si na stredu popoludní predvolal ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ