Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.04.2021 05:50 | Správy | Politika

Pôsobili ruskí agenti aj na Slovensku?! Podľa analytika mohli zamieriť do neslávne známej oblasti

Dvojica ruských agentov, ktorí mali stáť za výbuchmi v českých Vrběticiach a pokusom o otravu bývalého agenta Sergeja Skripaľa, možno operovala aj na Slovensku.

Viacero ľudí, ktorí majú prístup k neverejným informáciám, tvrdí, že je to dokonca pravdepodobné. Ide o špiónov GRU Anatolija Čepigu a Alexandra Miškina. Zatiaľ čo ich „návštevu“ v roku 2014 u našich susedov rieši celá Európa, Slovensko zatiaľ nerozhodlo, ako bude na incident reagovať.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„To, či tu u nás boli, nemôžem ani potvrdiť a ani vyvrátiť,“ povedal Novému Času vyhýbavo minister obrany Jaroslav Naď. „Nemôžem odpovedať,“ reagoval na otázku, akého časového obdobia by sa mala ich prípadná prítomnosť na Slovensku týkať. Už od víkendu, keď sa svet dozvedel o šokujúcom závere českých vyšetrovateľov, že za výbuchmi vo Vrběticiach stáli agenti ruskej spravodajskej služby GRU, sú českí aj sloveskí bezpečnostní predstavitelia skúpi na slovo.

Všetci dookola opakujú, že nemôžu prezradiť všetko, čo vedia. Medzičasom sa však objavili zatiaľ nepotvrdené informácie alebo indície, že dvojica agentov Anatolij Čepiga (42) a Alexander Miškin (42) pôsobila aj na Slovensku. „Ak dovolíte, nezachádzal by som do nejakých detailov, aby sme neprekročili rámec utajovaných skutočností,“ povedal premiér Eduard Heger.

 

Niekoľko kilometrov od hranice

O niečo zdieľnejší je bezpečnostný analytik Radovan Bránik, ktorý považuje za veľmi pravdepodobné, že dvojica spomínaných agentov cez Slovensko minimálne prechádzala. Muničný sklad vo Vrběticiach sa podľa neho nachádza vzdušnou čiarou pár kilometrov od slovenskej hranice, pričom je niekoľko ciest prevažne v blízkosti lesného porastu a členitého terénu s riedkym osídlením, kadiaľ je ideálne opúšťať horúcu českú pôdu.

„V čase po útoku bola pritom hranica zelená a nestrážená,“ povedal Bránik pre Nový Čas. Hneď na druhej strane hranice je navyše priestor, v ktorom sa po invázii v roku 1968 usadila silná sovietska vojenská posádka a rozviedna služba, upozorňuje analytik. Oblasť Nemšovej je podľa neho dodnes považovaná za jednu z najviac penetrovaných domácimi zradcami, teda ľuďmi, ktorí so Sovietmi kolaborovali aj mimo vedomia komunistickej tajnej služby.

Boli aj u nás?

Na odpoveď na otázku, či Čepiga s Miškinom operovali aj na Slovensku, prípadne naše územie využili pred alebo po operácii vo Vrběticiach, si teda ešte budeme musieť počkať. Z vyhýbavých odpovedí slovenských politikov sa však dá usudzovať, že tajní z GRU, ktorí mali útočiť v Českej republike aj vo Veľkej Británii, mohli pôsobiť aj na Slovensku.

Ruskí agenti Anatolij Vladimirovič Čepiga (42) a Alexander Jevgenejevič Miškin (42), ktorí mali stáť za výbuchmi v muničných skladoch v českých Vrběticiach, sú zrejme najznámejší „tajní“ agenti súčasnosti. Obaja sú členmi obávanej jednotky 29155 ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. Prvýkrát o nich bolo počuť v roku 2018 po tom, ako sa v anglickom Salisbury pokúsili otráviť novičokom bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

Obaja útok prežili a skrývajú sa na neznámom mieste. Vrbětice a útok v Salisbury zďaleka neboli jedinými aktivitami Čepigu a Miškina. Mali byť zapojení aj do ďalších akcií, okrem iného aj do pokusu o prevrat v Čiernej Hore. Obaja používali viacero identít a Čepiga dostal v roku 2014 titul Hrdina Ruskej federácie za bližšie nespresnenú „mierovú misiu“.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu