Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 14:30 | Správy | Domáce správy

Lukáš Parízek z Rady slovenských exportérov: Prečo sa tvárime, že vyvážame len autá?

Z návrhu plánu obnovy je sklamaný. Napriek tomu, že export tvorí drvivú väčšinu hrubého domáceho produktu, pri plánovaní rozloženia peňazí z Bruselu sa na neho zabudlo. 

Lukáš Parízek z Rady slovenských exportérov už ani nevidí časový priestor na zmenu, a preto volá po opatreniach pre našich exportérov aj mimo tohto plánu.

Pre slovenských vývozcov združených v Rade slovenských exportérov je zverejnený plán obnovy a odolnosti sklamaním. Pre export sa v ňom miesto nenašlo, hoci tvorí 90 percent HDP. Prečo, kde sa stala chyba?

Ťažko povedať, my sme dostatočne včas na to upozorňovali, zároveň sme aj zaslali oficiálne pripomienky, resp. návrhy ešte koncom minulého roka. Oficiálna odpoveď z ministerstva financií bola, že naše návrhy evidujú. Do následného konzultačného procesu Rada slovenských exportérov nebula prizvaná, hoci združuje viac ako 60 slovenských firiem, ale podľa vyjadrení našich partnerov SOPK a dnes aj APZ, AZZZ a RÚZ, sme o nič neprišli, nakoľko ani ich pripomienky zohľadnené neboli. Zdá sa, že vláda robí tie konzultácie alebo verejnú diskusiu iba pro forma, štýlom: vy môžete povedať čo chcete, a my to urobíme aj tak ako chceme. To však ja nevnímam ako konštruktívnu diskusiu.

 

Títo vývozcovia neboli zahrnutí do podpory v žiadnej z foriem pomoci štátu?

Nič konkrétne ohľadom podpory exportu nenájdete v žiadnych opatreniach ani v pláne obnovy. Pritom je to tak konkrétny dokument, že hovorí napríklad o nákupe tabletov pre seniorov. Čiže je rozpracovaný do detailu a opatrenia sú rozmenené na drobné. Samozrejme, niekto by mohol argumentovať, nakoľko exportéri sú podnikatelia, tak vlastne opatrenia pre podnikateľov sa ich tiež týkajú. To je síce pravda, ale export ako taký u nás nie je žiaľ téma, a nemáme k nemu príslušnú stratégiu, ktorá by nielen za niečo stála, ale sa aj plnila. Okolité štáty svoj zahraničný obchod masívne podporujú, napríklad Česi alebo Maďari.

Určite ste za svoje záujmy lobovali, aké boli argumenty proti?

Áno, snažili sme sa o to na všetkých príslušných ministerstvách, niekde to ide lepšie inde horšie, všetci však s nami komunikujú prakticky na najvyššej úrovni. Najaktívnejšie sa k tejto téme aj k Rade slovenských exportérov postavilo Ministerstvo hospodárstva a minister Sulík osobne. Nielenže sme boli prizvaní na pracovné rokovania, ale už tento celkový “lobing” prináša prvé výsledky a dnes pri predstavovaní priorít MH SR na rok 2021 má ekonomická diplomacia svoje miesto. Takisto ako aj EXPO Dubaj. To považujem za kľúčové a podporujem tento prístup ministerstva. A k tým argumentom proti, podľa mňa žiadne neexistujú, keď vám gro HDP tvorí export, tam nie je veľmi čo rozporovať.

Ako by ste si pomoc z plánu obnovy predstavovali? Aké konkrétne opatrenia by to mali byť?

Úprimne, pre systémové uchopenie exportu nie je ani tak dôležité odkiaľ pôjde táto podpora, podstatné je, aby si štát túto tému príslušne osvojil. Do plánu obnovy sme navrhovali 4 konkrétne opatrenia: dodatočné financovanie exportu; vytvorenie koordinačného centra exportu pre jednotné riadenie; vytvorenie jednej centrálnej databázy exportérov a opatrenia v oblasti digitalizácie a komunikácie. To je presne o tom, čo nedávno zaznelo na tlačovej konferencii MHSR, kompetencie aj financovanie je roztrieštené medzi viaceré inštitúcie, dochádza k duplicitám a neefektívnosti. My dnes napríklad ani nemáme v rámci štátu jasnú predstavu kto, kam a čo vyváža. Pritom tieto dáta by sa mali zbierať a vyhodnocovať. Naopak, my sa na Slovensku tvárime, že vyvážame iba autá.

Vláda musí návrh plánu zaslať do Bruselu do konca apríla. Ako chcete využiť tento čas?

V tomto ohľade som skeptický, nielen že na zapracovanie pripomienok už nie je časový priestor, ale najmä nevidíme tam vôľu kompetentných. Ale zopakujem, tieto opatrenia sa dajú urobiť aj mimo plánu obnovy, nie je na to treba až tak veľa financovania. Dá sa urobiť veľa a relatívne lacno z pohľadu štátneho rozpočtu. Plán obnovy vnímame ako v tomto smere nevyužitú príležitosť.

Spolu s predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory ste podpísali memorandum o spolupráci. Agrosektor dopadol v rámci plánu obnovy rovnako ako vy. Bude sa táto spolupráca týkať aj spoločného postupu pri snahe o doplnenie do Plánu obnovy?

Ja dúfam, že áno. Agropotravinárstvo vnímam ako prirodzenú súčasť slovenskej ekonomiky, a navyše s exportným potenciálom. Určite budeme s kolegami z SPPK hľadať prieniky a v prípade obojstranného záujmu budeme naše kroky spoločne koordinovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Napätie v Izraeli sa dá krájať a bude to ešte horšie: Vážne slová veliteľa armády
Lukáš Hrádecký pochádza zo Slovenska, no reprezentuje Fínsko.
Foto
Nový megahit internetu: Brankár Leverkusenu počas osláv nadával po slovensky!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Eurokomisia odklepla miliardy na obnovu Ukrajiny: Toto všetko bude plán pokrývať
Dievčatko prehltlo gombíkovú batériu
Foto
Maličkosť, ktorú má doma každý, spôsobila dievčatku agóniu: Varovanie pre všetkých rodičov
Každý deň je pre rodinu Howard ako dar.
Chlapčekovi sa za jednu noc obrátil život naruby: Každý ďalší záchvat môže byť jeho posledným
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Ukrajina hlási vážnu stratu: Pri Bachmute padol významný človek
Petr Fiala na palube letu do USA.
Český premiér na návšteve USA: Najprv v sídle CIA, potom ho čaká ešte dôležitejšie stretnutie