Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2021 22:02 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Trpký návrat domov: V Prahe pristál vojenský špeciál s vyhosteným českými diplomatmi

Na pražskom ruzynskom letisku pristál krátko po 21:30 český vojenský špeciál s dvadsiatkou vyhostených zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve. Medzi diplomatmi by mal byť aj zástupca veľvyslanca Luboš Veselý.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na letisku na českých diplomatov čaká vicepremiér a minister zahraničných vecí Jan Hamáček (ČSSD). Lietadlo z tzv. Vládnej letky odletelo do Moskvy v popoludňajších hodinách z vojenského letiska Kbely. Naopak do Moskvy popoludní z Prahy zamieril ruský špeciál s ruskými diplomatmi.

Česko sa rozhodlo vyhostiť 18 ruských diplomatov z ČR kvôli výbuchu v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014.

Podľa podozrenia českých bezpečnostných zložiek doň boli zapojení dvaja ruskí agenti. Vyhostení zamestnanci ruskej ambasády sú podľa českých úradov napojení na ruské tajné služby.

Z Prahy v pondelok popoludní odleteli ruským vládnym špeciálom. Moskva na český krok reagovala vyhostením 20 zamestnancov českej ambasády.

 

Podľa vicepremiéra a dočasného ministra zahraničných vecí Jana Hamáčka toto rozhodnutie Ruska v princípe veľvyslanectvo paralyzuje, pretože skončil celý jeho politický i ekonomický úsek. Vyhostený bol aj zástupca českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku Luboš Veselý.

Český Deník N s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zahraničných vecí informoval, že na českej ambasáde v Rusku zostane po vyhostení len päť diplomatov a 19 administratívno-technických pracovníkov.

Denník dodal, že v ČR ostane po vyhostení na ruskej ambasáde 27 ruských diplomatov a 67 iných zamestnancov. Ďalších 17 Rusov v krajine pôsobí na konzulátoch.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Česká polícia v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Český premiér Andrej Babiš v pondelok povedal, že výbuchy vo Vrběticiach nemožno považovať za akt štátneho terorizmu. Podľa jeho slov išlo o útok na tovar bulharského obchodníka, a nie o akciu namierenú voči Českej republike. Babiš sa takto vyjadril na tlačovej konferencií po rokovaní vlády. Zároveň dodal, že nie je prijateľné, aby agenti robili takéto operácie na území zvrchovaného štátu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine