Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.04.2021 12:00 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa sťažuje spoza mreží: Pre kontroly v base som nemohol spať!

Ozýva sa po šiestich mesiacoch, ktoré strávil vo väzbe.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (59), ktorý je obvinený z viacerých trestných činov vrátane korupcie, opisuje spoza mreží, ako zvláda život medzi štyrmi stenami. Sťažuje sa na časté budenie dozorcov, ktoré viedlo k spánkovému deficitu, aj obmedzený kontakt so svojou rodinou.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

O väzobnom stíhaní a podmienkach väzby sa hovorí už dlhšie - začalo sa to však až po tom, čo sa za mrežami ocitli desiatky prominentných sudcov, prokurátorov či policajtov. Na to, ako sa k nemu za mrežami správajú, sa po novom sťažuje aj Kováčik, ktorý je vo väzbe od októbra. Súd ho poslal do kolúznej a preventívnej väzby, aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov. Obvinený je zo spolupráce so zločineckou skupinou, korupcie aj zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Otvoriť galériu

„Väzba je fakultatívnym zaisťovacím inštitútom, ktorý nie je a nikdy nesmie byť považovaný za trest,“ píše Kováčik vo vyjadrení, ktoré zverejnili pravnelisty.sk. To, že ide skutočne o jeho slová, nám potvrdil advokát Erik Magál s tým, že jeho klient by mal byť vo väzbe v Bratislave.

 

Kováčik ďalej hovorí, že zažil pravidelné hodinové kontroly, pričom niektoré dni ho kontrolovali každú polhodinu. Dozorcovia nazreli cez prie­zor na dve­rách a rozsvietili svetlá. A to aj v noci, čo podľa neho viedlo k spánkovému deficitu. „Uve­de­né kon­tro­ly s roz­sve­co­va­ním svet­la pred­sta­vu­jú znač­ný a nep­ri­me­ra­ný zá­sah do prie­be­hu vý­ko­nu väz­by, pri­čom spô­so­bu­jú vý­raz­ný spán­ko­vý de­fi­cit, kto­rý má v ko­neč­nom dôs­led­ku ne­ga­tív­ny vplyv na fy­zic­ké zdra­vie, ako i na psy­chi­ku ob­vi­ne­né­ho,“ tvrdí Kováčik.

Nedostatočný kontakt so svetom

Bývalý špeciálny prokurátor sa sťažuje aj na problematickú komunikáciu s právnikmi a rodinou. „Z hľa­dis­ka osob­ných skú­se­nos­tí mô­žem kon­šta­to­vať, že v rám­ci pod­mie­nok vý­ko­nu väz­by sa ako jed­ným z naj­prob­le­ma­tic­kej­ších ja­ví ne­dos­ta­toč­ný kon­takt s oko­li­tým sve­tom,“ píše. Kvôli COVID-19 sú totiž osobné návštevy zakázané a z väzby môže komunikovať s rodinou len prostredníctvom telefonátov, listov a videohovorov. Jeho listy však prechádzajú kontrolou OČTK, a tak ich odoslanie trvá mesiac. Štyri týždne zaberie aj to, kým mu príde odpoveď.

S telefonátmi je to vraj tiež na dlho, keďže žiadosť o telefonát manželke podával na konci novembra 2020 a povolený mu bol v januári. Rektorka akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská vysvetľuje, že ZVJS má určité kompetencie aj v takom zmysle, či je potrebné osobu kontrolovať na základe určitých indícií.

„Každý väzobne stíhaný obvinený podľa toho, aký má druh väzby, má nastavené podmienky väzby. Pri kolúznej sú najťažšie. Ak je potrebné uskutočňovať nejaké kontroly, tak sú na to v podstate oprávnení, ale nemôže to vplývať na psychiku osoby,“ hovorí Kurilovská s tým, že Kováčik môže podať sťažnosť na postupy.

Svietiť je dovolené

Monika Kacvinská, hovorkyňa ZVJS

- Podľa všeobecne záväzných právnych predpisov a interného predpisu zboru môžu byť obvinené osoby v kolúznej väzbe nepravidelne kontrolované, pričom časový interval dvoch po sebe nasledujúcich kontrol pri tejto činnosti predstavuje najviac 30/60 minút (podľa rizikovej skupiny). Kontroly sa vykonávajú aj v nočných hodinách a krátkodobé osvetlenie je pri kontrole povolené. Korešpondenciu obvineného v kolúznej väzbe odosiela ústav príslušnému OČTK alebo súdu neodkladne. Po prijatí doručovanej korešpondencie od OČTK alebo súdu je táto vydaná obvinenému v kolúznej väzbe v deň doručenia do ústavu.

Kováčikových 200-tisíc zamietli pod koberec

- Pred štyrmi rokmi si Kováčik vložil v banke 204-tisíc.

- Keďže je táto suma neobvykle vysoká, banka ju nahlásila finančnej spravodajskej jednotke. K prevereniu ani vyšetrovaniu nedošlo.

- Jednotke šéfoval Pavol Vorobjov, ktorý v súčasnosti figuruje vo viacerých kauzách. Vypovedal, že sa vklad hotovosti ututlal na pokyn jeho vtedajšieho nadriadeného Petra Hraška. Ten je vo väzbe pre kauzu Očistec.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?