Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2021 12:08 | Správy | Politika

Hlas viní za potravinový škandál ministra Mičovského: Špenátom sa priotrávilo 100 ľudí

Rok pôsobenia hnutia OĽANO v agrorezorte je poznačený nielen chaosom, nekompetentnosťou a totálnou absenciou strategickej vízie rozvoja potravinovej sebestačnosti Slovenska.

Uviedla to hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková. Hnutie OĽANO a minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) podľa nej vážne ohrozujú zdravie a bezpečnosť slovenských spotrebiteľov. Za jediný rok svojho pôsobenia dokázali zničiť špičkový slovenský systém štátnej kontroly potravín, patriaci medzi tri najlepšie v EÚ.

"Počet kontrol potravín, ktoré realizuje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, klesol za jediný rok od nástupu Mičovského o šokujúcich 50 %. Za prvý štvrťrok 2020 vykonali potravinoví inšpektori ŠVPS 9134 kontrol. Za rovnaké obdobie roku 2021 vykonali len 4520 potravinových kontrol. Je to šokujúci pokles o 50 % v situácii, keď sú ľudia ešte viac závislí od nákupov v reťazcoch," povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR Róbert Puci zo strany Hlas-SD.

 

Ide podľa neho nielen o najmenej vykonaných potravinových kontrol za prvý štvrťrok za 10 rokov. Je to vôbec najmenej potravinových kontrol za prvé tri mesiace roku v celej histórii SR.

Dôsledky tohto šokujúceho konania OĽANO, súčasného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a ministra Mičovského sa podľa Puciho objavili prakticky okamžite. Po viac ako 10 rokoch má SR prvý potravinový škandál slovenských potravín - jedovatý mrazený špenát v troch obchodných reťazcoch. Za niekoľko dní sa ním už priotrávilo viac ako 100 dospelých a dokonca aj malé deti. Do Národného toxikologického informačného centra volalo takmer 100 ľudí. Viacerí si museli volať záchranku. Niektorí museli navštíviť nemocnice a vystavili sa riziku nakazenia novým koronavírusom.

"Mičovský s ministrom financií Hegerom, dnes premiérom, zrušili minulý rok 120 pracovných miest ŠVPS. To je takmer 10 % všetkých zamestnancov tejto organizácie vrátane potravinových kontrolórov. Za posledných päť rokov pritom vzrástol počet úloh ŠVPS až o 50 %. Pýtame sa, kto bude kontrolovať bezpečnosť potravín v prevádzkach a skladoch? Kto zabezpečí bezpečnosť slovenských spotrebiteľov? Kto zabráni potravinovým škandálom ohrozujúcich slovenských občanov?," podčiarkol Puci.

Ani tu však deštrukcia systému kontrol potravín hnutím OĽANO podľa Puciho neskončila. Mičovský v rámci novely zákona o potravinách, ktorá už prešla medzirezortným pripomienkovým konaním, ide od septembra (tohto roka) znížiť obchodníkom miliónové pokuty na 50.000 eur. Za porušenia zákona, za opakovaný predaj pokazených potravín a ohrozenie zdravia a života slovenských spotrebiteľov chce OĽANO podľa Puciho nižšie pokuty až o 95 %.

"Rok pôsobenia OĽANO je pre Slovensko katastrofou vo všetkých smeroch. Hlas-SD žiada predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý je priamo spoluzodpovedný za zničenie špičkového slovenského systému potravinových kontrol, jedného z troch najlepších v EÚ, aby dal pokyn ministrovi Mičovskému okamžite zabezpečiť zvýšenie počtu kontrol bezpečnosti potravín na minuloročnú úroveň. Ďalej, aby ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) uložil zrušiť znižovanie stavov zamestnancov ŠVPS a už zrušené miesta vrátil späť potravinovým kontrolórom. A aby predseda vlády Heger zastavil znižovanie pokút reťazcom takmer na nehoráznych 5 %. Žiadame tiež, aby orgány činné v trestnom konaní začali preverovať možné ohrozenie verejného zdravia hnutím OĽANO a jeho nominantami," zdôraznil Puci.

MPRV: Na výkon potravinových kontrol mala určite vplyv aj pandémia COVID-19

Na výkon potravinových kontrol mala určite vplyv aj pandémia COVID-19. Uviedol to pre TASR Daniel Hrežík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na kritiku mimoparlamentnej strany Hlas-SD, že koaličné OĽANO znížilo za rok počty potravinových kontrol o 50 % a ohrozuje tým ľudí.

Podľa Hrežíka sa znížila frekvencia kontrol v prevádzkach s vyššou koncentráciou ľudí - predajne, kontrola vo výrobe si zachovala efektívnu kontinuitu. Znížená miera kontrol bola tiež v oblastiach, ktoré majú odkladný účinok. "V žiadnom prípade však nedochádza k ohrozovaniu verejného zdravia," zdôraznil hovorca.

Poznamenal, že plány úradných kontrol a odberu vzoriek pre príslušný kalendárny rok si vypracováva Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na základe pravidiel z pohľadu hodnotenia rizika. "Tieto plány boli v ostatnom období analyzované z pohľadu efektívnosti a účinnosti úradných kontrol, čo tiež zapríčinilo ich nižší počet. V praxi to však neznamená, že dochádza k zníženej miere kontrol," informoval.

Pripomenul, že vládou schválený štátny rozpočet na rok 2021 predpokladá pokles počtu zamestnancov v súlade s vládnym cieľom znížiť výdavky štátu o 10 %. Takéto zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe teda nie je v žiadnom prípade samostatnou iniciatívnou agrorezortu.

Cieľom agrorezortu podľa Hrežíka rozhodne nie je dotknúť sa výkonných pracovníkov a veterinárnych inšpektorov. "Je potrebné upozorniť na fakt, že vybrané organizácie neprešli za posledných päť až desať rokov žiadnou reorganizáciou a niektoré procesy sú dnes neefektívne a manažérsky zastaralé," poznamenal.

Vysvetlil, že ŠVPS má dnes okrem ústredného pracoviska aj 40 regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Každá takáto správa má vlastné riadenie a manažment, ako aj viacero iných zamestnancov. Agrorezort preto vidí riešenia aj pri spájaní a zefektívnení niektorých činností tak, aby sa to výkonu kontrol a iných dôležitých činností vôbec nedotklo.

Ubezpečil, že kontrola potravín na Slovensku nezlyhala. V súvislosti s pozitívnymi prípadmi vzoriek špenátu a nameraných alkaloidov MPRV upravilo operatívne a promptne záväzné limity finančných prostriedkov na rok 2021, presunulo finančné prostriedky na ŠVPS ohľadom zavedenia laboratórnej metódy stanovenia tropánových alkaloidov v potravinách, ako aj financovanie akreditácie uvedenej metódy.

"MPRV SR pristupuje k úprave dolnej sadzby pokuty, nakoľko táto vyplynula z uznesenia vlády SR z 24. júna 2020. Z 34 doposiaľ udelených miliónových pokút bola k dnešnému dňu uhradená len jedna. Ostatných 33 je predmetom konania na Ústavnom súde SR," uviedol Hrežík k zníženiu tzv. miliónových pokút pre reťazce.

Zdôraznil, že sa nejedná o znižovanie pokút na nehoráznych 5 %. "V prípade opakovaného porušenia povinností je možné stále uložiť pokutu do 5.000.000 eur, orgán úradnej kontroly potravín pri určení výšky pokuty prihliada na závažnosť, trvanie, následky protiprávneho konania, minulosť prevádzkovateľa a na to, či ide o opakované protiprávne konanie. Dokonca sa zavádza nová definícia podvodnej a klamlivej praktiky," dodal Hrežík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!