Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2021 12:08 | Správy | Politika

Hlas viní za potravinový škandál ministra Mičovského: Špenátom sa priotrávilo 100 ľudí

Rok pôsobenia hnutia OĽANO v agrorezorte je poznačený nielen chaosom, nekompetentnosťou a totálnou absenciou strategickej vízie rozvoja potravinovej sebestačnosti Slovenska.

Uviedla to hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková. Hnutie OĽANO a minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO) podľa nej vážne ohrozujú zdravie a bezpečnosť slovenských spotrebiteľov. Za jediný rok svojho pôsobenia dokázali zničiť špičkový slovenský systém štátnej kontroly potravín, patriaci medzi tri najlepšie v EÚ.

"Počet kontrol potravín, ktoré realizuje Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, klesol za jediný rok od nástupu Mičovského o šokujúcich 50 %. Za prvý štvrťrok 2020 vykonali potravinoví inšpektori ŠVPS 9134 kontrol. Za rovnaké obdobie roku 2021 vykonali len 4520 potravinových kontrol. Je to šokujúci pokles o 50 % v situácii, keď sú ľudia ešte viac závislí od nákupov v reťazcoch," povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR Róbert Puci zo strany Hlas-SD.

 

Ide podľa neho nielen o najmenej vykonaných potravinových kontrol za prvý štvrťrok za 10 rokov. Je to vôbec najmenej potravinových kontrol za prvé tri mesiace roku v celej histórii SR.

Dôsledky tohto šokujúceho konania OĽANO, súčasného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a ministra Mičovského sa podľa Puciho objavili prakticky okamžite. Po viac ako 10 rokoch má SR prvý potravinový škandál slovenských potravín - jedovatý mrazený špenát v troch obchodných reťazcoch. Za niekoľko dní sa ním už priotrávilo viac ako 100 dospelých a dokonca aj malé deti. Do Národného toxikologického informačného centra volalo takmer 100 ľudí. Viacerí si museli volať záchranku. Niektorí museli navštíviť nemocnice a vystavili sa riziku nakazenia novým koronavírusom.

"Mičovský s ministrom financií Hegerom, dnes premiérom, zrušili minulý rok 120 pracovných miest ŠVPS. To je takmer 10 % všetkých zamestnancov tejto organizácie vrátane potravinových kontrolórov. Za posledných päť rokov pritom vzrástol počet úloh ŠVPS až o 50 %. Pýtame sa, kto bude kontrolovať bezpečnosť potravín v prevádzkach a skladoch? Kto zabezpečí bezpečnosť slovenských spotrebiteľov? Kto zabráni potravinovým škandálom ohrozujúcich slovenských občanov?," podčiarkol Puci.

Ani tu však deštrukcia systému kontrol potravín hnutím OĽANO podľa Puciho neskončila. Mičovský v rámci novely zákona o potravinách, ktorá už prešla medzirezortným pripomienkovým konaním, ide od septembra (tohto roka) znížiť obchodníkom miliónové pokuty na 50.000 eur. Za porušenia zákona, za opakovaný predaj pokazených potravín a ohrozenie zdravia a života slovenských spotrebiteľov chce OĽANO podľa Puciho nižšie pokuty až o 95 %.

"Rok pôsobenia OĽANO je pre Slovensko katastrofou vo všetkých smeroch. Hlas-SD žiada predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý je priamo spoluzodpovedný za zničenie špičkového slovenského systému potravinových kontrol, jedného z troch najlepších v EÚ, aby dal pokyn ministrovi Mičovskému okamžite zabezpečiť zvýšenie počtu kontrol bezpečnosti potravín na minuloročnú úroveň. Ďalej, aby ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽANO) uložil zrušiť znižovanie stavov zamestnancov ŠVPS a už zrušené miesta vrátil späť potravinovým kontrolórom. A aby predseda vlády Heger zastavil znižovanie pokút reťazcom takmer na nehoráznych 5 %. Žiadame tiež, aby orgány činné v trestnom konaní začali preverovať možné ohrozenie verejného zdravia hnutím OĽANO a jeho nominantami," zdôraznil Puci.

MPRV: Na výkon potravinových kontrol mala určite vplyv aj pandémia COVID-19

Na výkon potravinových kontrol mala určite vplyv aj pandémia COVID-19. Uviedol to pre TASR Daniel Hrežík, hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na kritiku mimoparlamentnej strany Hlas-SD, že koaličné OĽANO znížilo za rok počty potravinových kontrol o 50 % a ohrozuje tým ľudí.

Podľa Hrežíka sa znížila frekvencia kontrol v prevádzkach s vyššou koncentráciou ľudí - predajne, kontrola vo výrobe si zachovala efektívnu kontinuitu. Znížená miera kontrol bola tiež v oblastiach, ktoré majú odkladný účinok. "V žiadnom prípade však nedochádza k ohrozovaniu verejného zdravia," zdôraznil hovorca.

Poznamenal, že plány úradných kontrol a odberu vzoriek pre príslušný kalendárny rok si vypracováva Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na základe pravidiel z pohľadu hodnotenia rizika. "Tieto plány boli v ostatnom období analyzované z pohľadu efektívnosti a účinnosti úradných kontrol, čo tiež zapríčinilo ich nižší počet. V praxi to však neznamená, že dochádza k zníženej miere kontrol," informoval.

Pripomenul, že vládou schválený štátny rozpočet na rok 2021 predpokladá pokles počtu zamestnancov v súlade s vládnym cieľom znížiť výdavky štátu o 10 %. Takéto zníženie počtu zamestnancov v štátnej správe teda nie je v žiadnom prípade samostatnou iniciatívnou agrorezortu.

Cieľom agrorezortu podľa Hrežíka rozhodne nie je dotknúť sa výkonných pracovníkov a veterinárnych inšpektorov. "Je potrebné upozorniť na fakt, že vybrané organizácie neprešli za posledných päť až desať rokov žiadnou reorganizáciou a niektoré procesy sú dnes neefektívne a manažérsky zastaralé," poznamenal.

Vysvetlil, že ŠVPS má dnes okrem ústredného pracoviska aj 40 regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Každá takáto správa má vlastné riadenie a manažment, ako aj viacero iných zamestnancov. Agrorezort preto vidí riešenia aj pri spájaní a zefektívnení niektorých činností tak, aby sa to výkonu kontrol a iných dôležitých činností vôbec nedotklo.

Ubezpečil, že kontrola potravín na Slovensku nezlyhala. V súvislosti s pozitívnymi prípadmi vzoriek špenátu a nameraných alkaloidov MPRV upravilo operatívne a promptne záväzné limity finančných prostriedkov na rok 2021, presunulo finančné prostriedky na ŠVPS ohľadom zavedenia laboratórnej metódy stanovenia tropánových alkaloidov v potravinách, ako aj financovanie akreditácie uvedenej metódy.

"MPRV SR pristupuje k úprave dolnej sadzby pokuty, nakoľko táto vyplynula z uznesenia vlády SR z 24. júna 2020. Z 34 doposiaľ udelených miliónových pokút bola k dnešnému dňu uhradená len jedna. Ostatných 33 je predmetom konania na Ústavnom súde SR," uviedol Hrežík k zníženiu tzv. miliónových pokút pre reťazce.

Zdôraznil, že sa nejedná o znižovanie pokút na nehoráznych 5 %. "V prípade opakovaného porušenia povinností je možné stále uložiť pokutu do 5.000.000 eur, orgán úradnej kontroly potravín pri určení výšky pokuty prihliada na závažnosť, trvanie, následky protiprávneho konania, minulosť prevádzkovateľa a na to, či ide o opakované protiprávne konanie. Dokonca sa zavádza nová definícia podvodnej a klamlivej praktiky," dodal Hrežík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu