Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2021 00:00 | PR články
SponzorovanéPR článok

Bolesť kĺbov v mladom veku? Tieto príznaky by ste nemali podceňovať

Možno si poviete, že boľavé kĺby sú záležitosť, ktorú budete riešiť až “na staré kolená”. Budete však prekvapení, že tento problém čoraz častejšie trápi aj ľudí v mladom veku. Ako sa dá bolesti kĺbov predísť alebo sa jej zbaviť? Pripravili sme si pre vás zopár tipov, ako sa o ne správne starať.

Ako naše kĺby fungujú?

Kĺby tvoria spojenia našich kosti a zároveň umožňujú ich pohyb. Sú tvorené kĺbovou hlavicou a jamkou, a ich chrupavkou obalené plochy sú pre lepšie kĺzanie pokryté kĺbovým mazom. Za našu schopnosť skrčiť ruku v lakti alebo niekomu zamávať vďačíme kĺbom.

Prečo kĺby bolia?

Jednou z najbežnejších príčin bolesti kĺbov je artritída - choroba, ktorá sa väčšinou vyskytuje v dvoch hlavných formách. Osteoartróza, zvaná aj artróza, je spôsobená mechanickým opotrebovaním chrupavky kĺbov, zatiaľ čo reumatoidná artritída je chronické zápalové ochorenie kĺbov.
Podľa American College of Rheumatology, sa artróza najčastejšie vyskytuje u dospelých starších ako 40 rokov, môže sa však prejaviť už aj u ľudí vo veku 20 rokov. Postupuje pomaly, pričom jej prejavy časom silnejú, začnú spôsobovať bolesť a zároveň ovplyvňovať bežne používané kĺby, najmä kolená, boky, zápästia a plecia.

Čo na kĺby?

Správna výživa
Najlepším riešením tohto problému je prevencia, a preto je dôležité poskytovať kĺbom správnu výživu v adekvátnom množstve.
Z viacerých výskumov vyplýva, že vápnik, jedna zo základných stavebných zložiek kostí a kĺbov, začína v ľudskom tele po dovŕšení tridsiatky postupne ubúdať. Odvápňovanie sa môže veľmi negatívne prejaviť najmä na zdraví žien vo veku okolo 45 a viac rokov. Je to v dôsledku menopauzy a zmeny hormonálnej činnosti v ich tele.
Preto je dôležité zabezpečiť telu pravidelný príjem vápnika a horčíka, najlepšie formou pestrej stravy. Výživa na kĺby by mala zahŕňať mliečne výrobky, banány, zeleninu, lieskové orechy, mandle aj celozrnné pečivo.

Pomôžu aj vitamíny
Pri vstrebávaní vápnika hrajú dôležitú úlohu vitamíny D a C. Podporujú totiž správnu tvorbu kolagénu a pomáhajú udržiavať nielen pružnosť, ale aj pohyblivosť kĺbov. Dôležité sú taktiež prírodné látky zvané chondroitín sulfát a glukozamín sulfát, ktoré sa prirodzene tvoria v kĺbovej chrupavke, pričom zabezpečujú jej zdravie a správne fungovanie. S pribúdajúcim vekom však tieto látky v tele ubúdajú, čo vedie k postupnému opotrebovaniu chrupavky a následným bolestiam kĺbov.
Chondroitín pomáha zastaviť aktivitu enzýmov rozkladajúcich chrupavku, čím prispieva k udržaniu jej elasticity. Okrem toho má protizápalový účinok, takže zmierňuje bolesť pri osteoartróze, predchádza jej, a dokonca telu pomáha spomaliť a zastaviť jej celkový priebeh.
Vhodné prípravky na kĺby by teda mali obsahovať kombináciu všetkých vyššie spomínaných zložiek. BIO doplnok výživy Zerex Arthrex v sebe nielen spája silu vitamínov s protizápalovým chondroitínom a glukozamínom, ale je navyše vhodný aj pre vegánov.

Pár slov na záver

Bolesť kĺbov netreba podceňovať a snažiť sa ju ”zamiesť pod koberec”, pretože jej prejavy sa samé od seba nevytratia, a dokonca môžu prerásť v niečo horšie. Najlepším liekom je vždy prevencia.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti