Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2021 11:21 | Správy | Domáce správy

Podvod s antigénovými testami? Odborníci priniesli odpoveď, ktorá hovorí za všetko

Od januára 2021 šírilo viac 10 000 používateľov Facebooku fotografiu v kontexte, ktorý mal dokazovať, že výsledky antigénových testov sú vopred určené.

V skutočnosti však fotografia ukazuje kontrolné tyčinky, ktoré výrobca prikladá do balenia za účelom kontroly toho, či testovacia súprava funguje správne, a tieto sa nepoužívajú na testovanie ľudí. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na zdieľanej fotografii bolo vidieť dva kontrolné testy, ktoré sú súčasťou balenia antigénových testov od spoločnosti Abbott, jeden pozitívny a jeden negatívny. Facebookové príspevky však nie sú dôkazom sprisahania či podvodu, podľa ktorého má byť výsledok testu jasný ešte pred vyhodnotením výteru z nosohltanu.

Naopak, tyčinky s pozitívnou a negatívnou kontrolnou vzorkou sú štandardnou súčasťou balenia rýchlych antigénových testov Panbio od amerického výrobcu Abbott, čo je uvedené aj v príbalovom letáku či na stránke predajcu. "Každá testovacia sada obsahuje pozitívnu a negatívnu kontrolnú tyčinku, aby sa zaistilo správne fungovanie testu. Tieto kontrolné tyčinky sa nepoužívajú počas testov vykonávaných na pacientoch," vysvetlila pre AFP Alesia Scottová zo spoločnosti Abbott.

 

Liliane Grangeotová-Kerosová, virologička a stála tajomníčka Francúzskej národnej lekárenskej akadémie, pre AFP uviedla: "Výrobcovia pridávajú v rámci balenia pozitívne a negatívne kontroly, aby používateľom pomohli overiť, či test aj skutočne funguje. Ak sada funguje správne, pozitívna kontrolná tyčinka by mala priniesť pozitívny výsledok a negatívna negatívny."

Tento postup je normálny a úplne štandardný aj podľa Bruna Canarda, riaditeľa výskumu v Národnom centre pre vedecký výskum (CNRS) pri Univerzite Aix-Marseille. "V balení sú nepoužité testy a dva kontrolné testy, (jeden negatívny a jeden pozitívny, pozn. red. AFP), ktoré slúžia ako referencia. Slúžia len na to, aby zabezpečili funkčnosť testov a pomohli interpretovať výsledky testov na pacientoch," dodal pre AFP Canard.

Nemocničné stredisko vo francúzskom meste Niort vysvetľuje tento postup aj v používateľskej príručke testov značky Panbio. "Na kontrolu reagenčnej súpravy sa negatívne a pozitívne kontroly (tampóny v každej súprave) vykonávajú zakaždým, keď sa otvorí nové balenie," uvádza sa na piatej strane príručky.

A čo piktogram biologického rizika, ktorý je možné vidieť na balení tyčiniek s pozitívnou kontrolnou vzorkou? Hovorkyňa spoločnosti Abbott Astrid Tinnemansová to vysvetlila takto: "Výter z pozitívnej kontroly obsahuje rekombinantný (laboratórne upravený) nukleokapsidový proteín SARS-CoV-2, ktorý nie je nákazlivý," napísala vo svojej odpovedi pre AFP.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to