Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.04.2021 11:03 | Správy | Zahraničné správy

Kauza Vrbětice zasiahne do obchodných vzťahov Česka a Ruska: Najviac utrpí toto odvetvie

Česko s najväčšou pravdepodobnosťou nepošle do Ruska v rámci tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany takzvaný bezpečnostný dotazník.

To by prakticky znamenalo vylúčenie ruskej štátnej firmy Rosatom z účasti na tejto zákazke. Je to reakcia na sobotňajšie (17. 4.) zverejnenie informácií bezpečnostných služieb, že sa ruská rozviedka GRU mala podieľať na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Informoval o tom server e15.cz.

"O tendri bude rozhodovať budúca vláda. My pripravujeme bezpečnostné posúdenie a neviem si predstaviť, že by sme po posledných udalostiach oslovili aj Rosatom. Pravdepodobnosť, že bude pozvaný do tendra, je teda minimálna," povedal pre denník E15 minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček. Podľa informácií z okolia českého premiéra Andreja Babiša je možné predpokladať, že vláda o vylúčení Rosatomu z prípravy tendra rozhodne do niekoľkých dní. Vicepremiér Jan Hamáček v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca v nedeľu povedal, že Rusi by sa nemali na tendri na dostavbu Dukovian zúčastniť ani v rámci konzorcií s ďalšími spoločnosťami.

Zapojenie Ruska do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach ochladí podľa ekonómov obchodné vzťahy Česka a Ruska. Do akej miery kauza ovplyvní česko-ruský biznis je však podľa nich zatiaľ predčasné hovoriť. "Teraz musíme počkať, aký bude postup Európskej únie voči Rusku. Či sa pristúpi k ekonomickým sankciám a akú budú mať podobu. Tak či onak však môže dôjsť k ochladeniu obchodných vzťahov," povedala pre E15 analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Dodala, že v prvom rade bude mať kauza vplyv na oblasť energetiky.

 

Vrbětická kauza sa však odrazí aj na ďalších oblastiach česko-ruského biznisu. V Rusku v posledných rokoch uzatvárali niektoré české firmy zmluvy za miliardy korún. Viacero zmlúv a dohôd uzatvorili v novembri 2017 na česko-ruskom podnikateľskom fóre za prítomnosti prezidenta Miloša Zemana. Išlo o zmluvy a dohody za 19 miliárd Kč (832,83 milióna eur). Najväčší objem spolupráce si vtedy zabezpečil Zetor Tractors. Spoločne s firmou KEMZ mal v pláne štyri projekty. Česká firma dodáva do Ruska komponenty traktorov, v miestnom závode sú potom montované.

Spoločnosť GE Aviation Czech, ktorá vyrába turbovrtuľové motory, zasa uzatvorila zmluvu s firmou UZGA (Ural Works of Civil Aviation) a firma Pragoimex podpísala zmluvu so spoločnosťou Uralvagonzavod o tom, že bude pracovať na modernizácii českých električiek ČKD T-3 pre ruské mestá. Firma Brisk z Tábora uzatvorila dohodu o spolupráci s vládou Samarskej oblasti. Spolupráca sa týkala výroby senzorov pre ruský automobilový priemysel v meste Togliatti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je