Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2021 10:38 | Správy | Domáce správy

Poslanci OĽANO sa naďalej nevzdávajú: Znova otvoria tému o menších trestoch za držanie marihuany

Najprísnejšie tresty za držanie marihuany by sa mali podľa niektorých poslancov za OĽANO znížiť.

O podobe právnej úpravy majú poslanci OĽANO hovoriť na pondelkovom (19. 4.) zasadnutí klubu. Následne chcú hľadať kompromis aj s ostatnými koaličnými stranami. Poslanec OĽANO Kristián Čekovský predpokladá, že návrh by mohol ísť na júnovú schôdzu parlamentu. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) reagovala, že má pripravené návrhy legislatívy. Pripomenula, že naposledy tento návrh v koalícii neprešiel.

Poslanci OĽANO prišli s návrhom na zníženie trestov v uplynulom týždni. Reagovali na výzvu rodičov, ktorí adresovali poslancom parlamentu otvorený list s príbehmi štyroch ľudí. Tí si majú odpykávať tresty podobné ťažkým zločincom. Štát musí podľa poslanca OĽANO Juraja Krúpu vedieť rozlišovať medzi nebezpečnými dílermi a ľuďmi, ktorí používajú marihuanu v malom množstve pre osobnú spotrebu. "Naďalej nám ide o zníženie maximálnych trestov, ktoré sú na úrovni desať až 15 rokov," doplnil Čekovský.

Časť poslancov OĽANO nevylúčila ani možnosť postupnej dekriminalizácie marihuany po komplexnej odbornej i politickej diskusii. S takýmito úvahami však nesúhlasia poslanci v klube OĽANO, ktorí sú zo strany Kresťanská únia.

 

Ministerstvo spravodlivosti hovorí, že výška trestov odňatia slobody napríklad pri opakovanej držbe marihuany nad desať jednorazových dávok sa dlhodobo javí ako neprimerane prísna. "Predpokladáme, že téma bude predmetom diskusií najbližších koaličných rád. Ministerka spravodlivosti by zároveň bola radšej, ak by to bol vládny návrh. Časový rámec závisí od toho, či to bude súčasťou komplexnejšej novely Trestného zákona alebo to bude čiastková novela, na ktorej sa dohodnú politickí partneri," uviedol pre TASR Peter Bubla z tlačového oddelenia rezortu.

Kolíková má pripravené dva návrhy. Ten komplexnejší sa týka najmä nového spôsobu určovania množstva drog pre potreby Trestného zákona. Rieši všetky druhy omamných a psychotropných látok, pričom rozlišuje trestný postih za držbu (užívatelia) od iných foriem drogovej kriminality - výroba, predaj, nákup (dílerstvo). "Návrh zákona súčasne posilňoval formy prevencie a vytváral priestor, aby sa so zachytenými užívateľmi mohlo robiť aj inak ako len ich trestaním - teda presmerovať ich pod dohľad odborníkov a tým včas odhaliť a podchytiť ich zdravotné problémy spojené s užívaním drog," ozrejmil Bubla.

Druhý návrh sa týka len držby marihuany pre osobnú spotrebu a v rámci tohto návrhu chce rezort rovnako v maximálne možnej miere rozlíšiť užívateľov od dílerov. Hnutie Sme rodina je proti dekriminalizácii drog, jeho predseda Boris Kollár však nesúhlasí s drakonickými trestami za držanie marihuany pre osobnú spotrebu. Chce, aby sa legislatíva upravila ešte v tomto volebnom období.

Opozičný Smer-SD považuje návrhy za zástupnú tému v snahe zakryť zlyhávania tejto vlády. Podľa hovorcu Jána Mažgúta sú ochotní sa rozprávať o prípadnom znížení trestov, podporu dekriminalizácie strana vylučuje. Aj predstaviteľ mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini je ochotný hovoriť o úprave a primeranosti trestov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?