Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2021 01:50 | Správy | Zahraničné správy

Nové odhalenia o výbuchu vo Vrběticiach: Išlo o bezprecedentný akt štátneho terorizmu alebo je pravda iná?

Rusi podozriví v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach sa v tomto meste zdržiavali v čase, keď sa tam podľa českej polície nachádzali zbrane údajne patriace významnému bulharskému obchodníkovi, ktorý ich chcel predať Ukrajine.

Informoval o tom týždenník Respekt s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Obchodník so zbraňami Emilian Gebrev bol podľa bulharskej polície v roku 2015 terčom dvoch neúspešných pokusov o otravu, ktoré údajne vykonala ruská vojenská rozviedka GRU, píše Respekt. Podľa českého týždenníka Gebrev zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola v tom čase vo vojne s Ruskom.

Polícia pracuje s verziou, že obaja podozriví pricestovali do ČR s cieľom sabotovať túto zásielku zbraní, uviedol pre Respekt nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

V súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach Česká republika vypovedala v sobotu 18-tich pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. Oznámili to na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Podľa Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU.

 

Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Sluckij v reakcii na tento krok uviedol, že Rusko by malo zvážiť vystúpenie z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), píše spravodajský server Deníkn.cz. Moskva už predtým avizovala, že sa Prahe odplatí. Britský veľvyslanec v ČR Nick Archer na Twitteri oznámil, že sa vzhľadom na sobotňajší pohreb princa Philipa k situácii vyjadrí až v priebehu nedele. Británia totiž vyhlásila oficiálny smútok.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil na Twitteri uviedol, že výbuch vo Vrběticiach bol možno "bezprecedentný akt štátneho terorizmu". Zároveň avizoval, že sa k situácii vyjadrí v nedeľu o 10.15 SELČ na tlačovej konferencii v Senáte.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle