Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2021 15:31 | Správy | Zahraničné správy

Lekár sa vyjadril k pravdepodobnosti úmrtia na COVID-19 a trombóze: Ako to teda v skutočnosti je?

Úmrtie hrozí pri nákaze koronavírusom najmenej jednému pacientovi zo sto. Trombóza ako nežiaduci účinok po očkovaní proti covidu-19 sa môže vyskytnúť u jedného zo 40.000 až 100.000.

V rozhovore s ČTK to povedal lekár Aleš Linhart, predseda Českej kardiologickej spoločnosti. Kvôli niekoľkým desiatkam prípadov z miliónov podaných vakcín v súčasnosti európske a americké úrady pre reguláciu liečiv skúmajú očkovacie látky od firiem AstraZeneca a Johnson & Johnson. "Závažné trombózy ako nežiaduce účinky vakcíny sa objavujú u jedného človeka zo 40.000 až 100.000. Úmrtnosť covidu je pritom viac ako jedno percento," vysvetlil Linhart.

Krvné zrazeniny v žilách vznikajú podľa neho najčastejšie u pacientov, ktorí sa nejakú dobu nemôžu hýbať, ľudí po veľkých operáciách alebo pri onkologickej liečbe. "Je to relatívne častá záležitosť aj mimo nákazu koronavírusom," povedal Linhart. Súvisieť môže i napríklad s dlhou cestou autobusom alebo lietadlom, časť ľudí k nim má navyše vrodený sklon.

Lekári na to u pacientov, ktorí majú toto riziko myslia, a preventívne im podávajú lieky na riedenie krvi. "Riziko sa tak znížilo o desiatky percent," dodal. Podobne dostávajú lieky na riedenie krvi i niektorí hospitalizovaní s covidom-19, zrazeniny totiž vznikajú aj u zápalových ochoreniach, akým koronavírus je. Objaviť sa ale môžu aj po vyliečení. Ľudia by mali spozornieť, ak im bez dôvodu natečú končatiny, začnú ich bolieť alebo sa u nich objavia fialové alebo bledé škvrny. Obrátiť by sa potom ľudia mali primárne na svojho praktického lekára, ktorý ich odošle ku špecialistovi.

 

Slovenské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo infografiku, na ktorej informuje verejnosť o tom, že pravdepodobnosť vzniku vzácne krvnej zrazeniny po očkovaní vakcínou AstraZeneca je 0,00065 percenta. Porovnáva to s pravdepodobnosťou úderu blesku, ktorá je 0,00072 percenta. Akákoľvek anafylaktická reakcia po očkovaní je podľa nej 0,001 percenta. Naproti tomu je pravdepodobnosť hospitalizácie po nákaze covidom potom podľa českých dát 7,2 percenta a úmrtí 1,6 percenta.

V Česku bolo doteraz pozitívne testovaných na nákazu novým typom koronavírusu 1,597 milióna ľudí, zomrelo podľa štatistík doteraz asi 28.300. Podiel sa blíži skôr k dvom percentám, odborníci sa však domnievajú, že nakazených bude viac, pretože niektorí neabsolvovali test.

Prvýkrát sa v súvislosti s vakcínami proti covidu-19 začalo o riziku krvných zrazenín hovoriť v polovici marca, postupne pozastavilo očkovanie niekoľko európskych krajín. Po vyjadrení Európskej liekovej agentúry (EMA) o prevažujúcich prínosoch vakcinácie sa na očkovanie väčšinou vrátili, prípadne obmedzili očkovanie u mladších pacientov.

U očkovacej látky od Johnson & Johnson bola pre Európu pozastavená distribúcia do doby, než americké a európske úrady preveria prípady podozrenia, ktorých boli jednotky na milióny vyočkovaných dávok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla
Ilustračné foto
Okrem mrazov na Slovensku očakávajte aj NEPRÍJEMNÝ jav! Kde udrie najviac?
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Juraj nevynechal ani jeden zápas Montrealu v sezóne.
Foto
Hokejoví fanúšikovia sú vo vytržení: Slafkovský zarobil balík a potvrdil štart na MS! Kto ešte príde?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!